Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kibyra Antik Şehri / Burdur / Burdur’a Nasıl Gidilir?

Kibyra Antik Şehri / Burdur / Burdur’a Nasıl Gidilir?

Akdeniz’in Göller bölgesinde yer alan Burdur, Isparta, Afyon ve Denizli ile  komşu. Akdeniz iklimi ve kültürünün egemenliğindeki Burdur, tarihi olarak da Akdeniz medeniyetlerinden izler taşımaktadır. Burdur gezi rehberi içerisinde yer alan Kibyra Antik Şehri, Burdur gezisi için uğramanız gereken duraklardan biri.

Kibyra Antik Şehri

Kibyra Antik Şehri, Burdur ilinin en güzel tarihi alanlarından birisine sahip. Gölhisar ilçesi sınırlarında olan tarihi mekan üç hakim tepe üzerine kurulmuş. Likya, Pisidia, Frigya ve Karia bölgelerinin kesişme noktasında aynı zamanda ticaret yollarının tam merkezinde kurulu olan Kibyra tarihin önemli şehirlerinden birisi olmuş. Şehir dönemin kahraman savaşçılarının yetiştiği ve hızlı atların şehri olarak anılıyormuş. Kazı çalışmalarının hala devam ettiğini belirtmekte fayda var. Yeteri kadar ilginin görülmemesi tabi ki üzüntü verici.

Kibyra Antik Kentine geldiğinizde sizi ilk karşılayan büyük stadyumdur. Bu muhteşem yapı zamanın en güzel stadyumlarından birisi olmuş. 12.000 kişilik stadyum güçlü gladyatörlerin dövüş sahnelerine ev sahipliği yapmış. Bu muhteşem yapının bir benzerini Aydın’da kısa zamanda Türkiye Unesco Dünya Mirası Listesi‘ne alınan ve Ege’de kesinlikle görmeniz gereken antik kentler arasında bulunan Afrodisias Antik Şehri’nde gördüm. Gerçekten tek kelimeyle etkileyiciydi. Buradan ilerlediğinizde yukarı ve aşağı agora, hamam, bazilika kalıntılarını ziyaret edebilirsiniz. Buranın girişinde yer alan taç kapıysa görmeye değerdir. Az ilerde göreceğiniz tiyatroda yıkımlar olsa da ayakta kalmaya çalışmış.

Antik şehrin en özel yeri: Odeon

Hemen ilerisinde etrafında kazıları devam eden ve açık alanlarda göreceğiniz dönemin su yolları ilginizi çekecektir. Antik şehrin en özel yeri kesinlikle Odeon yani müzik evidir. Yaklaşık 3.000’den fazla kapasiteyle ziyaretçilerini ağırlayan Odeon gördüğüm en özel yapılardan birisi. Orkestranın merkezinde yer alan kırmızı, yeşil ve beyaz mermerlerden yapılan ve  yılanlardan başı oluşturulan Medusa Başı beni büyüledi. Medusa başı için Anadolu’nun tek eseri olarak belirtiliyor. 2011 yılında meclis binasının önünde yer alan mozaik bugüne kadar Anadolu’da en sağlam ve tek parça kalan eser olma özelliğini taşıyor.

Burdur’u keşfetmek

Kibyra Antik Şehri ücretsiz ziyaret edilebiliyor, kazılar devam ettiği için yakın zamanda oluşan yeni eserler sonrası ücretlendirileceğini düşünüyorum. Buradan çıkan eserleri Burdur Müzesi’nde görebilirsiniz. Ayrıca Burdur müzesi, Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Müze arasında olduğu için mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.

Sagalassos

Burdur tarihi bakımından zengin bir şehir, Mermerin dile geldiği sular şehri: Sagalassos ve ardından Kibyra Antik Şehri ziyareti bölgeyi biraz daha iyi tanıyabilme imkanını verdi. Uzakmış ya da bir şey var mı gibi düşüncelere kapılmadan gelin ziyaret edin. Geldiğimde yaz olmasına rağmen sadece bir çifte rastlayabildim, lütfen değerlerimize sahip çıkalım. Sizlerde ziyaret ettiğiniz tarihi yerleri sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız belki de bir çok insanı teşvik etmiş olabilirsiniz. Tarihi benimseyen ve önemseyenler her zaman karşılığını görecektir.

Burdur’a nasıl gidilir? / Kibyra Antik Şehre nasıl ulaşım sağlanır?

Burdur’a karayolu ve havayolu ile ulaşım mümkündür. Havayolunu tercih etcekler için Burdur’a en yakın havalimanı Isparta Havalimanı’dır. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak,  Kibyra Antik Şehri ve Burdur’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Denizli üzerinden Afyon’a ulaşım sağlayacak olanlar, Yolcu360‘ın Denizli araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve 1 saat 30 dakika içerisinde Kibyra Antik Şehri’ne rahat ve keyifli bir şekilde ulaşabilirsiniz. Denizli Havalimanı üzerinden Kibyra Antik Şehri için yola çıkacak olanlar, Denizli Çardak Havalimanı araba kiralama olanaklarına bakabilirler.

2 yorum

    • Selamlar, Kibyra Antik Kenti’ne en yakın otobüs durağı İncekum’da. Yine de buradan yaklaşık 1 saat yürüme mesafesi kalıyor. Ancak Burdur kiralık araç seçeneklerimizden dilediğiniz aracı en iyi fiyatla dakikalar içerisinde kiralayabilir ve antik kenti rahatlıkla keşfedebilirsiniz: https://yolcu360.com/tr/rent-a-car/burdur-burdur-merkez-arac-kiralama/