Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kaunos : Muğla’nın antik çağa açılan kapısı

Kaunos : Muğla’nın antik çağa açılan kapısı

Kaunos Türkiye’nin ne kadar büyük bir kültür mirasının üzerine kurulu olduğunun en güzel kanıtlarından biri. Bir dönemin en göz alıcı medeniyetlerinin arkalarında bıraktığı bu şaheserleri sizin için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan gezdi gördü ve yazdı…

Kaunos Antik Kenti Dalyan’ı ziyaret ettiğimde ziyaret ettiğim keyif aldığım tarihi alanlardan birisiydi. Köyceğiz nehri kenarında yamaca yapılmış Kral kaya mezarlarının varlığını görünce yakınlarında da mutlaka bir antik şehir olacağını düşünerek etrafa sordum. Tam tahmin ettiğim gibi hemen yakınında Kaunos Antik Kenti olacağını söyleyince, benim de doğal olarak Antik Kent merakım olunca yola koyuldum.

Kaunos ‘a nasıl gidilir?

Kaunos diğer adıyla Kbid Antik Kentine ulaşmak için önce Muğla’nın Ortaca ilçesine, oradan ise Dalyan Beldesine ulaşmanız gerekmektedir. Yola çıkmadan önce Yolcu360‘tan Muğla Dalaman Havalimanı araç kiralama tekliflerine göz atmanızı tavsiye ediyorum. Dalyan’dan ise nehrin diğer yakasında olan tarihi yere ulaşmak için tek yolunuz 1-2 lira kürek çeken sandalcılara vererek karşı kıyı olan Çandır köyüne geçmeniz. Küçük iskeleden yolu takip ettiğinizde  bayırda 1 km sonra solda antik kente giriş yapabilirsiniz. Kaunos Antik Kenti’ne giriş müze kart ile ücretsiz ya da 10 lira ücret ödeyerek ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kaunos ‘ta görmeniz gerekenler

Ortaca boğazının diğer yakasına kurulan Kaunos Antik Kenti, Mitosa göre Apollon’un oğlu Karya Kralı Milotos’un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya Likya sınırında kurulmuş. Eski çağda eski bir liman kenti olan antik şehir şimdilerde ise epey içeri de kalmıştır. Kaunos  antik dönemde tam bir yerleşim yerine sahip olmuş. Helenistik, Roma ve Bizans döneminde ise yerleşimi fazlaca yaşayan kent milattan sonra ise yerleşimi bitmiştir.

Tiyatro, tapınak kalıntıları, hamam, stoa, agora ve çeşme kalıntıları Kaunos Antik Kenti ziyaretiniz de dikkat çeken alanlardır. Yamacın tepesinde yer alan kale kalıntılarının görkemi bile hala ziyaretçilerini büyülemektedir. Ayrıca tepelerde ki sur kalıntıları ise ziyaretiniz de dikkatinizi fazlaca çekecektir.

Sizlere önerim kalenin olduğu tepeden Ortaca boğazının seyir zevkini çıkarmanız, manzara tek kelime ile muhteşem.  Hemen yakınında ki kaya mezarlarının büyüleyici görüntüsü ise Dalyan’dan baktığınızda sizleri hayran bırakmaya yeter.

İon tapınağı görünümünde ki yontulmuş olan kaya mezarların içinde sıra ile bulunan mezarlar dönemin önemli kişilerinin olduğu yönünde bilgi edinebildim. O dönem şartlarına göre bu kadar zor derece de yapılan bu mezarları inanın gördüğümde şaşkınlığımı gizleyemedim, bazen mantığım da almadı. Çünkü denize dik derece de yapılan kaya oyması mezarlar insanı hayrete düşürüyor. Kaya mezarların benzerlerini Amasya’da ve Antalya’da görebilirsiniz. Keşfetmeniz dileğiyle…

Yorum ekle