Yolcu360 Blog
kastamonulu-unluler-10
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kastamonulu Ünlüler

Kastamonulu Ünlüler

Türkiye’nin hem tarihi dokusu hem de doğası bozulmamış birkaç ilinden biri olan Kastamonu, çok sayıda ünlü ismin de memleketi. Yazarlar, şairler, oyuncular ve iş insanları arasından pek çok ünlü Kastamonulu. Peki, Kastamonu doğumlu ünlüler kimler? Biz, bazılarını sizin için bulduk. İşte detaylar…

Sadece Kastamonu kiralık araç seçenekleri için değil, yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ı inceleyebilirsiniz!
  • Behçet Necatigil

kastamonulu-unluler

“Ünlü” deyince akla hep süper starlar, magazin yıldızları geliyor. Kastamonulu ünlüler listesine sadece Türk değil Dünya edebiyat  tarihine geçmiş bir ünlü ile başlayalım mı?

“Siz geniş zamanlar umuyordunuz

Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek.

Yılların telâşlarda bu kadar çabuk

Geçeceği aklınıza gelmezdi.”

Bu dizelerin sahibi olan ünlü şair ve yazar Behçet Necatigil, aslen Kastamonuludur. Yaşamının büyük bir kısmı İstanbul’da geçmiş olsa da Kastamonu Muallim Tatbikat Mektebinde okumuş, Kastamonu Lisesini bitirmiştir. İlk yazılarını henüz lise öğrencisiyken Akşam gazetesinin haftalık Çocuk Dünyası sayfasına yazıyordu. Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı mezunudur ve öğrenci iken Deutscher Akademischer Austauschdienst tarafından Berlin’e davet edilmiştir. 

  • Ayça Ayşin Turan

kastamonulu-unluler-

Son dönemin  en beğenilen oyuncularından biri olan Ayça Ayşin Turan’ın nereli olduğu çok merak ediliyor. Ayça Ayşin Turan, 1992 Sinop doğumlu. Ancak babası Kastamonulu. 

  • Serdar Ortaç

kastamonulu-unluler-1

Türk pop müziği denilince mutlaka anılan isimlerden biri olan Serdar Ortaç, ilginç kişiliği, kendine özgü müzik tarzı ve yaşamı ile merak edilen ünlü isimlerden biri. Son yıllarda emes hastalığı ile mücadele eden besteci ve şarkıcı, 16 Şubat 1970 İstanbul doğumlu. Ancak babası, Kastamonu’nun Cide ilçesinin İlyasbey Köyündendir. 

Serdar Ortaç, kendine has stiliyle çok farklı bir söz yazarıdır. Onun meşhur şarkılarından birini hatırlayalım: 

 “yüreğinden yaralı bizim hikayemiz

kaderimden kalanı silsem de gitmiyor

iki sohbet aralı bütün mesafemiz

geldim anlamıyor…”

  • Cem Boyner

kastamonulu-unluler-2

İş insanı Cem Boyner de aslen Kastamonulu. Boyner ailesinin ikinci kuşak temsilcisi olan Cem Boyner, Robert Koleji ve ardından Boğaziçi Üniversitesi mezuniyetleri ile dikkat çekiyor. TÜSİAD başkanlığı da yapmış olan ünlü iş insanı, bir dönem politikaya da girmek istemiş ancak devam etmemiştir. Demokrasinin İç Yüzü ve Yakındaki Uzak Uzaktaki Yakın adlı iki kitap yazmış olan Cem Boyner, Türk iş dünyasının önemli isimlerinden biridir. 

  • Cihan Ünal

kastamonulu-unluler-3

Türk Sinema tarihinin yaşayan önemli isimlerinden biri olan Cihan Ünal da Kastamonulu ünlüler arasında. 1946 Kastamonu doğumlu olan Cihan Ünal, oyunculuğuyla çok iyi tanınıyor ama aslında çok iyi bir seslendirme sanatçısıdır. Zaten kariyerine çocuk seslendirme sanatçısı olarak başlamıştır. Oyunculuk kariyeri ise Türk ve Dünya sinema tarihine geçmiştir. İlk Türk korku filmlerinden biri olan Şeytan’daki performansı ve Türkan Şoray ile oynadığı Mine unutulmaz filmlerdir. Cihan Ünal, günümüzde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 

  • Hakkı Ergök

kastamonulu-unluler-4

Kastamonulu ünlüler içinde Hakkı Ergök de var. 1960 Kastamonu doğumlu olan sanatçı, Kuruntu Ailesi, Çiçek Taksi, Kara Melek, Kurtlar Vadisi, Cennet Mahallesi gibi çok sayıda televizyon dizisinde oynamış bir usta. Her Şey Aşktan, Yaralı Kurt gibi önemli sinema filmlerinde de güçlü karakter oyunculuğuyla dikkat çeker. Ayrıca Polis Akademisinde Andrew Rubin’i seslendirmiştir. Harry Potter’da da Gilderoy Lochart seslendirmesini yapmıştır. En unutulmaz seslendirmelerinden biri de ​​​​A Beautiful Mind filminde Russell Crowe’u seslendirmesidir. 

  • Hüner Coşkuner

kastamonulu-unluler-5

İlk albümünü 1987’de çıkan Hüner Coşkuner Türk Sanat Müziğinin en önemli sesleri arasındadır. Sahip olduğu müzikal birikimi, gençlik yıllarında aldığı eğitime ve doğuştan gelen yeteneğine borçlu olan Hüner Coşkuner anne tarafından Kastamonuludur. 2021 yılında kemik kanseri nedeniyle vefat etmiş olan sanatçı, sesindeki özel doku ile Türk Sanat Müziği için önemlidir. 

  • İlyas İlbey

kastamonulu-unluler-6.jpg

İlyas İlbey’i daha çok Yasemin Yalçın ile canlandırdığı Kakılmış’ın kocası İtilmiş olarak tanıyoruz ama o, çok önemli bir komedyen ve oyun yazarı. 1960 Kastamonu doğumlu olan ünlü komedyen, Kastamonulu ünlüler listesinde yer alıyor. Manda Yuvası adlı sinema filmini de çeken oyuncu, akademik kariyeri ile de Türk komedisi için önemli işler yaptı.

  • Nevşin Mengü

kastamonulu-unluler-7

Kastamonu doğumlu ünlüler listesinde bir gazeteci ünlü de var: Nevşin Mengü. Galatasaray Üniversitesi ve ardından Bilkent Üniversitesi eğitimleri ile kariyerini güçlendiren Nevşin Mengü, Türk gazeteciliği için önemli bir isim. 2005 yılında muhabirliğe başlayan Nevşin Mengü, farklı televizyon kanallarında ana haber bülteni sunuculuğu yaptı. Nevşin Mengü’nün babası, politikacı Şahin Mangü’dür. Ünlü spikerin İnsanın Düşünmekten Canı Yanar mı bir adlı kitabı da var. 

  • Deniz Can Aktaş

kastamonulu-unluler-8

En popüler dizi ve film oyuncuları içinde gösterilen Deniz Can Aktaş, 1993 İstanbul doğumlu. Ancak aslen Kastamonuludur. Piri reis Üniversitesinde ​​​​Gemi Makineleri ve İşletme Mühendisliği okumuş olmasına rağmen oyunculuk yapmaktadır. Deniz Can Aktaş; Kasaba Doktoru, Aşk Ağlatır, Menajerimi Ara, Hayat Bazen Tatlıdır, Avlu gibi yapımlarda oynamış ve dikkat çekmiş bir oyuncu. 

Deniz Can Aktaş 1992 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş, baba tarafından aslen Kastamonu İneboluludur. Boyu 1.83 cm, kilosu 74, burcu ise Aslan’dır. Piri Reis Üniversitesi Gemi Makineleri ve İşletme Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur.

  • Rıfat Ilgaz

kastamonulu-unluler-9

Ölmez eser Hababam Sınıfının yazarı Rıfat Ilgaz da Kastamonu doğumlu ünlülerden biri. Kastamonuluların gurur duyacağı Rıfat Ilgaz, 1911 doğumludur. Türk roman, oyun, öykü yazarı ve şair olarak dünya edebiyat tarihi kitaplarına geçmiştir. Hayatında en güzel yılları iki kere senatoryumda yatarak ve bir kerede hapiste yatarak geçmiş olmasına rağmen müthiş eserler bırakmıştır. Rıfat Ilgaz’ı da kendi sözleriyle analım:

“İki iş tuttum ömür boyu köklü.

Çocukları okutmaktı ilk işim.

İkincisi, yazdıklarımı çocuklara okutmak.”

Kastamonu Hakkında

Kastamonulu ünlüleri öğrenmişken bu güzel şehri gezmenizi ve hakkında bilgi edinmenizi öneriyoruz. Biz, araştırdıkça çok şaşırtıcı bilgilere rastladık. Siz de bu güzel kenti yakından tanımaya çalışın…

Kastamonu, ovaları, doğası, düzgün şehir mimarisi ve kalabalıktan uzak az öz yapısı ile yaşamak isteyeceğiniz yerlerden biri. Zaten Türkiye’nin en yaşanası şehirleri listesinde ilk onda yer alıyor. Ayrıca 170 km’lik kıyı şeridi ile Karadeniz’in en güzel sahillerine sahiptir. Ginolu ile Gideros koyları doğa harikası güzellikler sunar. Karanfilim Dağ Başında, Kahve Piştiği Yerde, İndim Dere Beklerim gibi meşhur türküler de Kastamonu’dandır. Şehrin bir diğer özleliği de Atatürk’ün Kıyafet Devrimi için ilk adımları burada atmış olmasıdır. Atatürk, 23 Ağustos 1925’te Kastamonu‘da şapkayı halka göstermiştir. Taşköprü sarımsağı kadar Taşkörü adlı su kemerinin kendisi de şehrin simgelerindendir. 

 

Yorum ekle