Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kanlıdivane Antik Kenti / Kanlıdivane Efsanesi/ Mersin gezi rehberi

Kanlıdivane Antik Kenti / Kanlıdivane Efsanesi/ Mersin gezi rehberi

Kanlıdivane adını daha önce duymuş muydunuz? Ülkemizi karış karış gezmiş olsak bile yine ardımıza baktığımızda henüz keşfetmediğimiz hazineler olduğunu görebiliyoruz. Kanlıdivane efsanesi, Kanlıdivane apart ve araba kiralama gibi bilgilerle beraber bu yazıda!

Kanlıdivane Antik Kenti Nerede?

Kanlıdivane antik kenti diğer adıyla Kanytelleis uzun zamandır görmek istediğim tarihi alanlardan birisiydi. Antik kent Mersin’den 50 kilometre uzaklıkta olup tam yeri Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesi Yemişkumu mahallesine 3 kilometre uzaklıktadır. Yola çıkmadan önce Yolcu360‘tan Mersin araç kiralama fiyatlarına mutlaka göz atın. Gün içinde ziyaret ettiğim Cennet ve Cehennem çökükleri ile Adam kayalardan sonra bu kenti ziyaret etmeden önce farklı bir yapı ile karşılaşma beklentim yoktu. Alana girdiğim andan itibaren büyük bir obruğun etrafında toplanmış tarihi yapılar ilgimi çekti. İlk verilere göre Helenestik dönemden Geç Antik Döneme kadar uzanan geçmişi bilinmektedir. Antik dönemde Dağlık Kilikya sınırları içerisinde kalan Kanlıdivane M.Ö. 2. yüzyılda Olba Hanedanlığına bağlı olarak liman görevini üstlenmiş.Antik Kent bölgedek 413 m çevre ölçümü ile 12.000 metre kare alandan oluşan en büyük obruklardan birisi olan Kanlıdivane obruğu etrafında kurulmuş.

Mersin Gezi Rehberi için Tıklayın!

Kanlıdivane Tarihi

Günümüze kalan yapıların Erken Bizans yerleşimi olduğunu ispat etmiş. Obruğun içerisinde yer alan bir çok tarihi yazıttan dönemin önemli merkezlerinden birisi olduğunu anlayabiliriz. Dikkat çeken en büyük detaylardan birisi hala net olarak belli olan Roma yoludur. Ayrıca obruğun hemen etrafında yayılan kiliseler ve ev kalıntıların izleri net olarak bellidir. Bu yapıların Geç Hellenestik döneme kadar uzandığı belirtiliyor. Bu yapıların içerisinde günümüze kadar en şekilde ulaşan üç nefli Bizans kilisesi olmuştur. Bu kilisenin varlığı M.S. 6. yüzyıla dayanmaktadır.  Buranın hemen ilerisinde kalıntılarından anlaşılan bir bazilika görebilirsiniz. Obruğun batısında yer alan yürüyüşle 10 dakikanızı alacak alanda Çanakçı adı verilen nekropolü görebilirsiniz. Burada ki kaya mezarlarında özellikle birkaç kayaya oyulmuş mezar taşlarındaki simgeler dikkat çekicidir. Elinde mızrak ve kılıç turan asker figürleriyle başları örtülü kadın figürleri göre çarpmaktadır.

19.yüzyılda Fransız gezgin Victor Langlois tarafından keşfedilen Kanytelleis, 1970 yılında yapılmaya başlanan kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılmaya başlanmış. Akustik yapısıyla dikkat çeken Kanlıdivane antik kentinde zaman zaman konser organizasyonları da düzenlenmektedir. Kanlıdivane antik kentini 5 TL ücret ödeyerek ya da müze kartınız ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Günümüzde antik kentin gelin damat çekimlerinde de fon olarak kullanılması insanı tebessüm ettirmiyor değil. Mersin yöresine geldiğinizde Kız Kalesi kadar meşhur olmasa da Kanlıdivane antik kenti ve Adam kayaları mutlak görün. Yolda olun..

Kanlıdivane Efsanesi

Kanlıdivane ören yeri tarihinde ilginç bir detay barındırıyor. Kanlıdivane efsanesi ise şöyle ortaya çıkıyor; Roma döneminde Kanlıdivane’deki obruğun içine suçlular atılarak hayvanlara yem edilirmiş. Kanlıdivane ismi nereden geliyor sorusu da bu efsane ile cevaplanmış oluyor. Bir diğer Kanlıdivane efsanesi ise, yağan yağmur suyunun bu bölgedeki kırmızı renkli toprakla birleşerek boyadığı obruğun duvarları. Kanlıdivane antik kentinin en önemli özelliklerinden biri ise uzun dönem zeytin işleme atölyesi olarak kullanılması. Bu atölye kalıntıları dönemin ticaretini ve tarım özelliklerini de yansıtıyor.

Kanlıdivane giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?

  • Mersin Kanlıdivane Antik Kenti giriş ücreti 7TL,
  • Müzekart’ınız varsa Kanlıdivane Ören Yeri adı da verilen bu tarihi alana ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
  • 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Kanlıdivane Konaklama

Erdemli ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan Kanlıdivane antik kenti ziyaretinizde ve Mersin gezi noktalarınızı doyasıya gezmek için konaklama yapmak isteyebilirsiniz. Erdemli’ye sadece yarım saat uzaklıkla bulunan Kanlıdivane konaklama seçenekleri sizin için uygun. Kanlıdivane apart otel Kanlıdivane ziyaretinizde tercih edebileceğiniz bir konaklama seçeneği. Yine Erdemli’de bulunan Tepe Beach otel, Grand Ata Otel, Truva Apart oteli de tercih edebilirsiniz.


Kanlıdivane Mersin’e Nasıl Gidilir?

Kanlıdivane ören yeri Mersin’in 50 km batısında yer alır. Kanlıdivane Antik Kent’i Erdemli İlçesi’ne bağlı Ayaş Beldesi’nin, Yemişkumu Mahallesi’nden kuzeye sapan 3 km’lik yolla ulaşılmaktadır. Mersin Erdemli araç kiralama yaparak yaklaşık yarım saatte ulaşabilirsiniz. Direkt şehir merkezinden ulaşmak isterseniz Mersin araç kiralama yaparak yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz. Otobüs ile Mersin’e geldiyseniz Mersin otogar araç kiralama yapabilirsiniz.

1 yorum