Yolcu360 Blog
Haluk BİLGİNER

İzmirli Ünlüler Kimler?

İzmirli ünlüler kimler? İzmirli şarkıcılar ya da İzmirli sanatçılar kimler? İzmir’in meşhurları kimler?

İzmirli Ünlüler

İzmirli ünlüleri mi merak ediyorsunuz? Bu ünlüler hakkında bilgi mi arıyorsunuz? İzmir ilimiz hakkında genel bilgiler hakkında mı araştırma yapmaktasınız? İzmirli ünlüler ve şehir hakkında aradığınız bütün bilgiler yazımızda yer almakta. Kısaca İzmirli ünlüler ve İzmir ilimiz.

İzmir Hakkında Genel Bilgiler

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş aynı zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir. İzmir’in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle başta Çeşme olmak üzere dünyanın en büyük kentlerinden birisidir. Tüm Ion kültürünün zenginliklerini barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklere de adını duyuruyor.

Akdeniz iklim kuşağında kalan İzmir’de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Dağların denize dik uzanması ve ovaların İç Batı Anadolu eşiğine kadar sokulması, denizel etkilerinin iç kesimlere kadar yayılmasına olanak vermektedir. Ancak, il bütününde yükseklikler, batı ve kıyıdan uzaklık gibi fiziksel coğrafya farklılıkları, yağış, sıcaklık ve güneş açısından önemli sayılabilecek iklim farklılıklarına da yol açmaktadır.

İzmir’de Gezilecek Yerler

İzmir, hayatın tadını çıkartmayı bilenlerin yaşadığı, büyük şehirlerin karmaşasına tezat, huzurun vücut bulduğu bir şehir. Türkiye’nin üçüncü büyük yerleşimi ve hareketli bir Akdeniz şehri olsa da bir tatil kasabası sakinliğinde yaşayan İzmir’de hayat aceleye gelmez. Buna görülecek yerlerini keşfetmekte dahil.

Türkiye’nin en önde gelen turistik merkezleri için bir başlangıç noktasıdır. Kentin merkezinden biraz uzaklaşıp tatil beldelerine yol aldığınızda, kendine has kişiliği ile Ege’nin en güzel kasabaları ve köyleri sizi bekliyor. Altın rengi kum plajlar, turkuaz mavisi deniz, nefis koylar ve plajla, enfes lezzetler, şahane butik oteller sizi karşılar.

Telaş ve koşuşturmadan uzak Ege’nin en güzel tatil yörelerinden Çeşme’ye, Alaçatı’ya, Karaburun, Foça, Urla ya da Dikiliye uğramalı, ayrıca Efes, Selçuk ya da Bergama’da tarihi mirasları görmelisiniz. En çok bilinen yerleri; İzmir Saat Kulesi, İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kemeraltı Çarşısı, Agora, Pasaport İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı, İzmir Kordan Boyu, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, İzmir Tarihi Asansör, İzmir Doğal Yaşam Parkı.

İzmir’e Nasıl Gidilir?

İzmir içi ulaşımı otobüs sistemleri ile rahatça sağlayabilirsiniz. İzmir Ankara arası yaklaşık 586 km sürmektedir. İzmir’den İstanbul’a i471 km’lik bir yol sürmektedir.

İzmir’e gitmek üzere kendi arabanızı tercih edebilirsiniz. Ama aracınız yoksa kendi aracınızın konforuyla bu şehri gezmek için araç kiralama yapabilirsiniz. Uygun fiyatlı araç kiralama için yolcu360.com üzerinden fiyat araştırması yapmanız mümkün. Hızlı ve pratik bir biçimde bulunduğunuz bölgedeki en uygun fiyatlı kiralık araç seçeneğine erişebilirsiniz. Bu özgür ve büyük şehrimizden tabi ki adını Türkiye’ye duyurmuş birçok siyasetçi, oyuncu, iş adamı ve müzisyen çıkmıştır. İşte İzmir’de doğmuş, yaşamış ve tanınmış ünlülerimiz.

Ahmet Adnan SAYGUN

1907 doğumlu bir müzikbilimcidir. İzmirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ahmet Adnan Saygun, Klasik Batı Müziği alanında oldukça değerli eserler vermiş olan bir sanatçımızdır. Babası İzmir’deki Milli Kütüphane’nin kurucularındandır. Ülkemizde Devlet Sanatçısı unvanını alan ilk isimdir.

Ahmet Adnan Saygun bir etnomüzikologtur. Kendisi ülkemizdeki ilk Türk Beşleri olarak geçen grubun içinde yer almaktadır. Türkiye’de ilk opera bestesini o yapmıştır. Cumhuriyet dönemi Türk müziğinde onun Yunus Emre Orotoryosu adlı eserin en çok seslendirilen eser olmayı başarmıştır.

Ayhan IŞIK

Ayhan Işık, Sinema oyuncusu, yapımcı, yönetmen, senarist, ses sanatçısı ve ressamdır.5 Mayıs 1929’da Konak semtinde doğan Işık, asıl adı Ayhan Işıyan’dır. Altı çocuklu bir ailenin küçüğü olan Ayhan Işık altı yaşındayken babasını kaybeder. İlk, ortaokul ve lisenin bir kısmı İzmir’de geri kalan kısmını abisinin üniversite tahsili için annesi ve kardeşleriyle geldikleri İstanbul’da tamamlar. 1953’te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun olur.

Sinemaya geçmeden önce grafiker olarak çalışan sanatçı, çeşitli dergilere kapak resimleri yaptı. Yeşilçam’da mert, tuttuğunu koparan, bıçkın mahalle delikanlısı karakterine hayat veren Türk sinemasının “Taçsız Kralı” Ayhan Işık, 200 kadar film çevirdi. 1975’ten itibaren oyunculuğun yanı sıra yapımcı, yönetmen ve senaristlikler yapmaya da başlayan Işık, bir süre sonra da oyuncu ve yönetmek olarak 1976 yılında “Örgüt” filmini çekti. “Kral” unvanını alan Işık, ününü en uzun süre koruyan ilk oyuncu oldu.

Haluk BİLGİNERHaluk BİLGİNER

Haluk Bilginer, ailesinin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 5 Haziran 1954’te İzmir’de doğmuştur. Sanatçının tam ismi Nihat Haluk Bilginer’dir. Annesi ev hanımı Bedriye Hanım, babası İzmirli sigortacı Tahsin Bilginer’dir.

Usta oyuncu, lise son sınıfta okuldaki tiyatro koluna girmiştir. Sonrasında Demokrat İzmir Gazetesi’nin açmış olduğu liselerarası tiyatro yarışmasında harika bir iş başararak ilk ödülünü almıştır. Sonrasında ise, jüri arasında bulunan tiyatro müdürü Ragıp Haykır’ın davetiyle İzmir Devlet Tiyatrosu’nda bir süreliğine konuk oyuncu olarak çalışmıştır.

Haluk Bilginer, liseyi bitirdikten sonra 1972 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne girmeye hak kazanır. Bu bölümden 1977 yılında mezun olur. Devlet konservatuvarından mezun olur olmaz İngiltere’ye gitmiş ve Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde yaklaşık bir yıl kadar ileri tiyatro eğitimi almıştır.

1980 ve 1993 yılları arasında yani 13 sene İngiltere’de yaşayan ve İngiltere vatandaşlığına da hak kazanmış olan usta oyuncu Haluk Bilginer, kalmış olduğu yıllar içerisinde birçok tiyatro, müzikal ve filmde oynamıştır. Ülkemizde de birçok film ve dizide yer almış ve tanınmıştır.

Merve Dizdar

Merve Dizdar, yetenekli bir Türk sinema ve tiyatro sanatçısıdır. İzmir doğumlu olan Dizdar, Karşıyaka Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu ve kariyerine çeşitli tiyatro oyunlarında yer alarak başladı. Performanslarıyla hızla tanınan Dizdar, geniş bir izleyici kitlesine ulaştı ve ülke çapında ün kazandı.

Dizdar, özellikle güçlü performansları ve karakter odaklı yaklaşımıyla tanınır. Merve Dizdar, 76. Cannes Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı “Kuru Otlar Üstüne” filmindeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü almıştır. Cannes Film Festivali’nde ödül kazanması, uluslararası sahnede yeteneklerini kabul görmesi açısından önemli bir başarıdır. Bu ödül, Dizdar’ın kariyerindeki önemli bir dönüm noktasıdır ve yeteneklerini, sanatsal vizyonunu ve Türk sinemasına katkılarını takdir etmektedir.

Gönül YAZAR

Özellikle 60’lı ve 70’li yıllarda popüler olmuş, 1936 İzmir doğumlu Devlet Sanatçısı, Türk Sanat Müziği yorumcusu. Gönül Yazar, asıl adı Mürşide Gönül Özyeğiner’dir. Anne babası o 6 yaşındayken boşanmıştır. Sanat hayatına, 1952 yılında 15 yaşındayken “Ege Ses Kraliçesi Yarışması”nı kazanarak başladı. Necdet Yazar’la evlenmesinin ardından Ankara Radyosu’na girdi.

Yönetmenliğini Hulki Saner’in yaptığı, başrolünü Göksel Arsoy’la paylaştığı 1960 yapımı “Taş Bebek” filmindeki rolüyle büyük beğeni topladı. Film o kadar beğenilmişti ki, “Taş Bebek” lakabı sanat hayatı boyunca anıldığı isim oldu.

Müzik dünyasına adımını 1962 yılında, ilk kaydı olan “Bak Bir Varmış” 78’liği ile yaptı. İlk 45’liği ise 1965’te “Kelebeğim” adıyla çıkarıldı. Sanat hayatı boyunca onlarca filmde yer almış ve birçok albüme imza atmış olan Gönül Yazar, Ntv’de yayınlanan “10 Kadın” adlı programda yer aldı.

Çağan IRMAK

Çemberimde Gül Oya, Asmalı Konak dizileri ve Issız Adam filmi ile anılan yönetmen, senarist ve yapımcı. Çağan Irmak, 4 Nisan 1970 tarihinde, İzmir’e bağlı olan Seferihisar ilçesinde doğdu. İlk ve orta dereceli eğitimini burada tamamlayan Irmak, Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda Radyo ve Televizyon Bölümü’nde lisans diploması aldı. Öğrencilik yıllarında çektiği Masal ve Kurban adlı kısa filmler ile Sedat Simavi Ödülü’nü aldı. 1992 yılında üniversiteden mezun olmasının ardından birçok başarılı yönetmenin yardımcılığını üstlenerek uzun metrajlı yapımlarda çalışma şansı yakaladı.

Sinema için çektiği ilk film 2001 tarihini taşıyan “Bana Şans Dile” oldu. Dram türündeki film gişede iyi hasılat getirmese de 2002 yılında çekimlerine başlanan Asmalı Konak’ın yönetmen koltuğunda oturması için gerekli kapıları aralamasında yardımcı oldu. Birçok başarılı filmde parmağı dokundu ve adını daha da duyurmayı başaran sanatçılarımızdan birisi oldu.

1 yorum