Yolcu360 Blog
İzmir'den Kapari Alınır
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > İzmir Gezisinin Güzellikleri: Uygun Fiyata Kiloyla Kapari Almak!

İzmir Gezisinin Güzellikleri: Uygun Fiyata Kiloyla Kapari Almak!

İzmir gezisinde yapılması gerekenler neler? İzmir’den ne alınır? İzmir’in nesi meşhur…Bu soruların yanıtlarından en az bilineni, bugünkü konumuz: İzmir pazarlarından kapari turşusu almak. Lezzet peşinde gezmeye niyeti olanlara güzel ve hiçbir yerde bulamayacağınız türden bir tavsiyemiz var: İzmir’den kapari alın!

İzmir Gezisinin Güzellikleri: Uygun Fiyata Kiloyla Kapari Almak!

İzmir gezisinde yapılması tavsiye edilenlerden biri kesinlikle pazarlardan kiloyla kapari turşusu almanızdır. Marketlerde minnacık kavanozlarda ateş pahasına satılan kapari, İzmir’de dağlarda ve sahil bölgelerindeki sarp yamaçlarda yetişiyor. Ha! bi’ de dünyanın en lezzetli kapari türü İzmir bölgesinde yetişeni. Eeee, peki, kapari nedir ve ne işe yarar diyenler için anlatalım istedik. 

Kapari Nedir Nerede Yetişir?

Öncelikle halk arasında gebre otu ya da geber otu da deniyor. Efendim, bu “geber” sözcüğünün kaynağı da kapari karpuzunun zehirli olmasından. Ancak turşu olarak tüketileni tomurcuğu. Kapari, dikenli çalımsı bir bitkinin meyvesi. Doğada kendiliğinden yetişiyor, hormon, ilaç vs yok. 

En iyisi bizde en iyi satan Avrupa:)

İzmir çevresindeki kapari, dünyanın en iyisi ama kapariden para kazanan İspanyol halkı. İspanya, senelik 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları sayesinde, kapariyi “Milli Bitki”ilan etmiş. Kapari, İspanya’da devlet korumasında. Bizde ise bilen de tüketen de koruyan da yok gibi…Neyse, kaparinin tazesini bulmak çok kolay değil. Ama kapari tomurcuklarını Temmuz ayında toplayan köylüler hemen salamura yapıyor. Kapari salamurası, İzmir’de köy pazarlarında bidonlarda satılıyor. Ayrıca kapariyi turşu haline getirip kavanozlayarak ihracatını yapan yerel işletmeler de var. İyi ki varlar. Peki, kaparinin faydası var mı?

Kaparinin Faydaları

Antik Yunan kaynaklarında elinde bir dal kapari tutan hekimler resmedilmiş. Yunanlılar, kaparinin faydalarını biliyor ve özellikle hastalıkların iyileşmesi için onu kullanıyormuş. Yapılan araştırmalara göre Yunanlılar haklı. Çünkü kapari taneleri, flavonoid maddesi bakımından zengin olduğundan yüksek oranda antioksidan etkisi gösteriyor. Bu özelliği sayesinde vücuttaki tüm serbest radikalleri idrar yolu ile atar. Ödem toplanmasını önlüyor. Özellikle turşu olarak tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi veriyor. 

Kapari Ne İçin Kullanılır?

Kapari, ilaç sanayinde kullanıyor. Ama gıda sanayi için de çok değerli. Tatlı-ekşi bir lezzetli var. Turşu yapılarak saklanabiliyor. Kapari turşusu, dünyanın en pahalı turşularından biri. Çünkü öyle her yerde yetişmiyor. Kapari turşusunu salatalara koyabilir ve onların tok tutma özelliğini arttırabilir, domates soslarına ekleyerek lezzeti netleştirebilir, pizzalara, makarnalara, peynir tabaklarına koyabilirsiniz. 

Kapari Nerede Satılır?

Kapari turşusunu marketlerde bulabilirsiniz. Genellikle küçük kavanozlarda satılıyor. Hemen her markette var. Ayrıca dediğimiz gibi İzmir köy pazarlarından bidonla alabilirsiniz. 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama Fiyatları

İzmir Gezisi ve Yerel Pazarların Zenginliği

İzmir’e gezmeye giderniz bu şehirde sadece denize girme hayali kurmayınız. Yerel pazarlara gidin. Bakın bir Seferihisar pazarı var ki efsanedir. Ödemiş pazarı, Tire pazarı, Kemalpaşa pazarı da öyle. Sızma zeytinyağı, kiloyla zeytin ve kapari alabilirsiniz. Şevketi bostan, ısırgan, cibez gibi çok farklı ot çeşitlerini bulabilir ve mutfağınızda farklı lezzetler deneyebilirsiniz.  

 

Yorum ekle