İstanbul kütüphaneleri bize yüz binlerce kitaba ulaşma şansı veriyor. Günümüzün bilgi kaynağı her ne kadar internet olsa da, kütüphaneler en gerçek ve doğru bilgiye ulaşabileceğiniz ortamlar.
İçindekiler
- 1 Atatürk Kitaplığı
- 2 Beyazıt Devlet Kütüphanesi
- 3 Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi
- 4 Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi
- 5 Kadın Eserleri Kütüphanesi
- 6 Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
- 7 Salt Araştırma Kütüphanesi
- 8 İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi
- 9 Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi
- 10 Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi
Kitap okurken, ders çalışırken, tez yazarken ya da hayatımızı değiştirecek olan üniversiteye giriş, KPSS gibi sınavlara çalışırken hepimizin temel ihtiyacı sessizlik. Sessizce oturup çalışabilme imkanı sağlayan en güzel mekanlar da kütüphaneler. Ayrıca kütüphaneler, insana ders çalışma motivasyonu da aşılıyor. Birçok insanın aynı mekanda bir araya gelerek harıl harıl kendi çalıştığı alana yoğunlaştığı bir yer. Böyle yerler ister istemez tembelliği bırakıp çalışmamız için bizi hırslandırır ve destekler.
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte internetin bize sunduğu imkanlar dolayısıyla kütüphanelerin pabucu dama atıldı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Aksine gelişen teknolojiyle birlikte modernize edilen kütüphanelerde aradığını bulmak, araştırma yapmak, çalışmak çok daha kolay. Bu nedenle biz de kütüphane kültürü edinmek isteyenlere yönelik bir yazı yazmak istedik. Türkiye’nin en çok okula ve üniversiteye sahip şehri İstanbul’dan başladık. İstanbul’da birçok kütüphane var. Bunlardan bazıları devlete ait bazıları ise özel kütüphaneler. Gelin sizin için hazırladığımız İstanbul’un en iyi kütüphaneleri listesinde hangi kütüphaneler var, hep birlikte görelim.
Ders Çalışmak İçin Gidebileceğiniz İstanbul Kütüphaneleri
İstanbul’da halihazırda aktif olarak hizmet veren yüzden çok kütüphane var. Biz de sizler için İstanbul’daki en iyi kütüphaneleri araştırdık. Sizin için İstanbul’un en çok tercih edilen kütüphanelerini bir araya getirerek listeledik. Şimdi hep beraber bu listeye bir göz atalım.
Atatürk Kitaplığı
Bulunduğu konum itibariyle boğaz manzarasına sahip olan kütüphanemiz, tercih listelerinin ilk sıralarında yer alıyor. Cumhuriyet döneminde yapılan kütüphanelerden biri Atatürk Kitaplığı. İçerisinde iki adet okuma salonu bulunduruyor. Fakat zengin kaynaklara ev sahipliği yapması ve merkezi konumu nedeniyle yer bulmanın zor olduğu bir kütüphane. Fotokopi, İBB wi-fi gibi olanaklara sahip. Ayrıca üyesi olursanız otuz gün içerisinde beş kitap alma hakkınız var. Taksim Beyoğlu’nda bulunan kütüphaneye oldukça erken bir saatte gitmenizi tavsiye ederiz. Çünkü genelde insanlar, içeriye girmek için kapısında uzun bir sıra oluşturuyor.
Adres: Miralay Şefik Bey Sk. No: 6 Taksim, Beyoğlu
Beyazıt Devlet Kütüphanesi
Kütüphane-i Umumi Osmani adıyla da biliniyor Beyazıt Kütüphanesi. Sahaflar Çarşısına yakın, Beyazıt Meydanına bakan iki tarihi yapıdan oluşuyor. Kütüphane, kaynak bakımından oldukça zengin. Bünyesinde bir milyona yakın eser barındırıyor. Ayrıca sesli kitap olanağı da mevcut. 09:30 ile 19:00 saatleri arasında, pazar günleri hariç haftanın her günü hizmet veriyor.
Adres: Beyazıt, Çadırcılar Cd. No:4, Fatih
Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi
Tarihi kütüphanenin temelleri Kanuni Sultan Süleyman dönemine dayanıyor. Adından da anlayacağımız üzere, yazma eserleri bulacağımız bir kütüphane burası. Oldukça zengin bir arşivi var. Aradığınızı bulma olasılığınız çok yüksek. Kütüphane, 09:30 ile 16:30 saatleri arasında hafta içi her gün hizmet veriyor.
Adres: Süleymaniye, Ayşe Kadın Hamamı Sk. No:27, Fatih
Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi
Beyoğlu’nda bulunan kütüphane, Türkiye’nin en büyük arkeoloji kütüphanesi. Bağlı olduğu DAI dünya çapında arkeolojik çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca zengin kaynakları ve uluslararası çalışmaları bünyesinde barındırıyor.
Adres: Gümüşsuyu Mh., İnönü Cd. No:10, Beyoğlu
Kadın Eserleri Kütüphanesi
Doç. Dr. Füsun Akatlı, Prof. Dr. Jale Baysal, Aslı Davaz, Doç. Dr. Şirin Tekeli ve Füsun Yaraş’ın 1990 yılında, bir araya gelerek kurduğu bir kütüphane burası. Fener’de tarihi bir binada bulunuyor. En önemli özelliği ise kadınlar tarafından yazılan veya kadınları konu edinen kitaplardan oluşan arşivi.
Adres: Balat, Fener Mh, Mürsel Paşa Cd, No: 8, Fener Vapur İskelesi Karşısı (Tarihi Bina), Fatih
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
Kütüphane, Gülhane Parkı içindeki Alay Köşkü’nde yer alıyor. 2011 yılında açılan kütüphanede binlerce kitaba ulaşmak mümkün. Marmara Bölgesi yazarlarına ait kitaplar, kuram ve estetik kitapları, bölgesel ve evrensel edebiyata odaklanan eserlere sahip. Bununla birlikte kütüphanede otuz üç yazara ait eşyalar sergileniyor. Kütüphane çeşitli edebiyat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
Adres: Gülhane Parkı içi, Alay Köşkü, no:1, Fatih
Salt Araştırma Kütüphanesi
İstanbul’un hatta Türkiye’nin en önemli sanat kurumlarından biri Salt Galata. Beyoğlu’nun Bankalar Caddesinde bulunan görkemli binanın giriş katı kütüphane olarak hizmet veriyor. Sanat, sosyoloji, mimari, ekonomi gibi alanlarda yazılmış eserleri ve bağışlanmış değerli koleksiyonları bünyesinde bulunduruyor. Birçok kişinin bu güzel binada çalışmaktan hoşnut olması nedeniyle oldukça rağbet gören bir kütüphane. Kalabalık olduğunda yer bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ama her şeye rağmen o atmosferde araştırma yapmak için değer diye eklemeden geçemiyoruz.
Adres: Bankalar Caddesi, no: 11, Karaköy
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi
Kütüphane Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağlı. İstanbul ile ilgili her türlü araştırmanın yapılabileceği çok zengin bir arşive sahip. Kütüphane Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları, Osmanlı Araştırmaları ve Bizans Araştırmaları olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Ayrıca kütüphanede fotoğraf, gravür, harita, gazete küpürü gibi araştırma materyalleri de bulunuyor.
Adres: Meşrutiyet Cd, No: 47, Tepebaşı, Beyoğlu
Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi
On dokuzuncu yüzyılda inşa edilmiş eski belediye binası, 2014’ten bu yana kütüphane olarak hizmet veriyor. Bünyesinde bulundurduğu eserlerin çoğu, birçok yazar ve bilim insanının katkılarıyla oluşturuluyor. Kütüphanede daha çok tarih, edebiyat ve sanat alanlarıyla alakalı kitaplar var. Eğer bu kütüphaneyi ziyaret ederseniz bahçesinde bulunan, heykeltraş Bihrat Mavitan’ın yaptığı heykeli mutlaka inceleyin!
Adres: Caferağa, Rıhtım Cd, no: 2, Kadıköy
Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi
Nakkaştepe’de bulunan kütüphane, sanat ve modayı bir araya getiren Vakko markasının kurucusu Vitali Hakko’nun adını taşıyor. Moda, koleksiyon, mimari, resim, heykel, sinema, fotoğraf gibi kreatif endüstri alanlarına ait oldukça zengin kaynaklara sahip. Kütüphane, 10:00 ile 17:00 saatleri arasında hafta içi her gün hizmet veriyor. Kreatif alanlarla ilgileniyorsanız mutlaka gidip yararlanmanız gereken kütüphanelerden bir tanesi!
Adres: Altunizade, Kuşbakışı Cd, no: 35, Üsküdar
İstanbul Araç Kiralamalarınızda Yolcu360!
İstanbul araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu360’a göz atın. En iyi fiyatları karşılaştırın, 1 dakikadan kısa sürede dilediğiniz aracı rezerve edin.
Yorum ekle