Yolcu360 Blog
istanbul-hamamlari
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > İstanbul Hamamları: İstanbul’un En Güzel 9 Hamamı

İstanbul Hamamları: İstanbul’un En Güzel 9 Hamamı

İstanbul’un en güzel hamamları listesi ile karşınızdayız. Osmanlı’nın en güzel miraslarından biri olan hamam kültürü, yüzyıllar geçmesine rağmen hala rağbet görüyor. Özellikle kış mevsimi yaklaşırken İstanbul hamamları için yola çıkıp, sıcacık sularla içinizi ısıtmak, göbek taşına yatıp tüm vücudunuzu dinlendirmek, üstüne bir de masaj yaptırmak isterseniz rotanızı İstanbul hamamları listesine çevirmenin tam zamanı. 

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

İstanbul’un En Güzel Hamamları

Dertlere derman olmasıyla bilinen hamamlar, temizlik ve hijyen sağladığı için de kültürümüzde ayrı bir öneme sahip. Bunun yanı sıra ülkemizdeki pek çok hamam tarihi geçmişe de sahip. Sizleri hamamların tarihi dokusuyla büyülenmeye davet ediyoruz. Sizlere hissettireceği temizlik duygusu da cabası tabi ki. Gelin İstanbul’un en güzel hamamlarını birlikte inceleyelim.

İstanbul Avrupa Yakası Hamamları

  • Çemberlitaş Hamamı

istanbul-hamamlari

Geleneksel Türk hamamı deneyimi yaşamak istiyorsanız Tarihi Yarımada’ya doğru yola çıkıyoruz. Burası uzun yıllar boyunca tarihte adından söz ettiren Çemberlitaş Hamamı. Padişahlardan, sultanlara binlerce önemli devlet adamını konuk eden hamam, İstanbul’un en güzel hamamları listemizde ilk sırada yerini alıyor. Nitekim yüzyıllar geçmesine rağmen tüm ihtişamını koruyarak aynı yerde hizmet vermeye devam ediyor. Çemberlitaş Hamamı, 1584 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. İnşa edildiği dönemde, hamamlar sadece kişisel temizlik yerleri olarak kullanılmıyordu. Aynı zamanda  sosyal ve kültürel etkileşim merkezleri idi.

Hamamlar sayesinde teba birbirini yakından tanırdı. Bunun yanı sıra Çemberlitaş Hamamı, mimarisiyle de çok beğenilen bir hamam oluyor. Dış cephesi Osmanlı mimarisinde sık görülen kesme taş ve mermerlerle kaplı. İçine girdiğinizde ise nefes kesici bir güzellik sizleri karşılıyor. Büyük kubbeleri, süslemeleri ve mermer işçiliğinin en güzel örnekleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Günümüzde gerek turistler gerek yerel halkın ilgisini çeken Çemberlitaş Hamamı her gün sabah 06.00’da kapılarını açıyor; 00.00’a kadar hizmet vermeye devam ediyor.

Çemberlitaş Hamamı Adres: Mollafenari, Vezirhan Caddesi, No: 8, 34440, Fatih/ İSTANBUL.

  • Hürrem Sultan Hamamı

istanbul-hamamlari-

Kanuni Sultan Süleyman’ın yegane aşkı Hürrem Sultan’ı elbette hepimiz biliyoruz. Nitekim kendisi Osmanlı tarihinde en çok tanınan kadınlardan biridir. Adına şiirler yazılan, methiyeler düzülen Hürrem Sultan için yaptırılan bir hamam da İstanbul Avrupa Yakasında yer alıyor. Tüm zarafetiyle ziyaretçilerini uzun senelerdir ağırlayan Hürrem Sultan Hamamı, ruhunuzu ve zihninizi dinlendirebileceğiniz eşsiz bir mekan. 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından tasarlanan hamam, dönemin mimari özelliklerini yansıtan zarif bir yapıya sahip. Hamamın hemen hemen her bir noktası özel süslemelerle bezelidir. Hamamın giriş kısmı ise desenlerle süslenmiş büyük bir kapı ile korunur.

İç tasarımı da yine geleneksel Osmanlı hamamı tasarımına aittir. Zengin işlemeli kubbeler, sıcaklık ve soğukluk odaları, şık mermer işçiliği, çini süslemeleri ve mozaikler ile ziyaretçilerini bekliyor. Hürrem Sultan Hamamı’nın şifalı suları, tarihsel olarak İstanbul’un yeraltı su kaynaklarından geliyor. Tarihi ve lüks deneyimini bir arada yaşamak isteyenlerin adresi.

Hürrem Sultan Hamamı Adres: Cankurtaran, Ayasofya Meydanı No:2, 34122, Fatih/ İSTANBUL.

  • Cağaloğlu Hamamı

istanbul-hamamlari-1

İstanbul’un en güzel hamamları listemizde yerini alan bir diğer adres ise Cağaloğlu Hamamı. Hikâyesi ile bizleri etkisi altına alan hamamın inşası 1741 yılına kadar uzanıyor. Cağaloğlu Hamamı’nın bir diğer özelliği ise Osmanlı döneminde inşa edilen son hamam olma özelliği taşımasıdır. O dönemin ihtiyaçlarına ve kültürel dokusuna uygun bir şekilde tasarlanan hamam, İstanbul’un tarihi Eminönü bölgesinde bulunuyor. Dönemin birden fazla başarılı mimarı, Süleyman Ağa’dan, Abdullah Ağa’ya kadar değerli mimarların imzasını taşıyor. Her iki girişin çevresini süsleyen, klasik mukarnas başlıklı mermer sütunlar ise Cağaloğlu Hamamı’nı göz kamaştırıcı kılıyor. 

Cağaloğlu Hamamı Adres: Alemdar, Prof. Kazım İsmail Gürkan Caddesi, No: 24, 34110, Fatih/ İSTANBUL.

  • Kılıç Ali Paşa Hamamı

istanbul-hamamlari-2

Osmanlı Devleti’nin denizcilik ve donanma alanındaki önemli işleri ile tanıdığımız Kılıç Ali Paşa tarafından yaptırılan hamamı da İstanbul’un en güzel hamamları listemizde bulunuyor. Mimar Sinan tarafından kaleme alınan hamamın çizimi, her detayıyla göz kamaştırıyor. Nitekim burası şehrin tarihi hamamları arasında oldukça özel bir konuma da sahip. 16. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmeye başlanan Kılıç Ali Paşa Hamamı, 1583 yılında tamamlanmıştır.

Simetrik ve estetik duruşu ile alabildiğine görkemlidir. Mimar Sinan’a özgü detaylar, bu hamamın dış cephesinde kesme taşlardan, üst kısmında yer alan çini süslemelerine kadar görülebiliyor. Kılıç Ali Paşa Hamamı’nın, iki ana bölümden oluştuğunu söyleyelim. İlk bölüm giysilerin çıkarıldığı ve hazırlıkların yapıldığı “soğukluk” olarak adlandırılan bölümdür. Diğer kısım ise sıcaklık ve nemin yüksek olduğu büyük taş platformun bulunduğu gerçek hamam kısmıdır. Kılıç Ali Paşa Hamamı’nın iç dekorasyonu ise etkileyici bir çini işçiliği, mavi ve beyaz tonlarda özel tasarımlar ile bezelidir. 

Kılıç Ali Paşa Hamamı Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa, Hamam Sokak, No: 1, 34425, Beyoğlu/ İSTANBUL.

  • Galatasaray Hamamı

istanbul-hamamlari-3

Tarihi geçmişi 1481 yılına kadar uzanan Galatasaray Hamamı, Sultan II. Beyazıt Dönemi’nde inşa edilmiştir. Galatasaray Külliyesi içinde yer alan hamamın hikayesi ise de dilden dile anlatılır. Sultan Beyazıt, günlerden bir gün Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın bulunduğu araziyi gezerken orada bir kulübeye rastlar. Bu kulübenin sahibi, o dönemde yaşayan Gül Baba’dır. Sultan Beyazıt, Gül Baba ile tanıştıktan sonra şöyle der: “Gül Baba, özel bir dileğiniz var mı?” Gül Baba’nın yanıtı ise: “ Bu gördüğünüz araziye büyük bir mektep ve büyük kubbeli bir hamam olsa ne güzel olur sultanım.” der. Böylece Sultan Beyazıt, bu isteği kabul ederek, 1481 yılında Galatasaray Külliyesi’ni inşa ettirir. Nitekim günümüzde hâlâ bu külliye içinde bulunan Gül Baba’nın türbesi de  hikâyeyi anlamlı kılan bir parçadır. Galatasaray Hamamı, geleneksel Türk hamamı deneyimini modern ve lüks bir konforla birleştirerek siz değerli ziyaretçilerine sunuyor. Bunun yanı sıra köpük masajı, cilt bakımları gibi geleneksel Türk hamamı hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.

Galatasaray Hamamı Adres: Kuloğlu, Turnacıbaşı Caddesi, No: 8, 34433, Beyoğlu/ İSTANBUL.

  • Çırağan Palace Kempinski Sanitas Spa

istanbul-hamamlari-4

İstanbul’un en güzel hamamları listesinde yer alan bir diğer adres ise Çırağan Palace Kempinski. İçerisindeki Sanitas Spa kısmında Türk hamamı deneyimini yaşayacağınız bir ortam sizleri bekliyor. Özel losyonlar ve su terapileri gibi yenilikçi yaklaşımlara da açık olan hamamın, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri bulunuyor. SPA bakımları arasında özellikle tercih edilen Türk hamamı ritüeli, Sanitas imza masajı, dünya masajları, Uzak Doğu bakımları, Hint bakımları ve fizyoterapi gibi eşsiz uygulamalardan da faydalanabilirsiniz.

Çırağan Palace Kempinski Sanitas Spa  Adres: Yıldız Çırağan Caddesi, Çırağan Palace Kempinski, No: 32, 34349, Beşiktaş/ İSTANBUL.

İstanbul Anadolu Yakası Hamamları

  • Çinili Hamam

istanbul-hamamlari-5

İstanbul Anadolu Yakası hamamlarına göz atalım. Listemizde yer alan ilk adres Çinili Hamam. Osmanlı dokularına hakimliği ile dikkatleri çeken bu hamam, Üsküdar’da bulunuyor. 1640 yılında Sultan IV. Mehmet’in emriyle inşa edilen Çinili Hamam, ismini elbette çini işlemelerinden alıyor. Hamamın giriş kapısından başlayan ve iç mekanlara doğru ilerleyen çiniler, Osmanlı döneminin sanatını yansıtıyor. Defalarca kez restore edilmiş olmasına rağmen, hamam eski büyüsünü hâlâ korumayı başarıyor.

Çinili Hamam Adres: Çavuşdere Caddesi, Çinili Hamam Sokak, No: 6, 34664, Üsküdar/ İSTANBUL.

  • Valide-i Atik Hamamı

istanbul-hamamlari-6

Valide-i Atik Külliyesi içerisindeki Valide-i Atik Hamamı, 1577-1583 yılları arasında Sultan II. Selim’in eşi ve III. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından yaptırılıyor. İstanbul’daki pek çok yapı gibi Valide-i Atik Hamamı’nın da mimarı elbette Mimar Sinan. Uzun yıllar bir marangoz atölyesi olarak kullanılan hamam, 1977 yılında restorasyon projesi kapsamında ticaret kompleksi olarak işlevlendiriliyor. 1985 yılına geldiğimizde ise özgün yapısı korunarak, yeniden restore ediliyor. Her ne kadar eklenen bu yeni unsurlar hamamın özgün mimari özelliklerini zedelese de Valide-i Atik Hamamı ayakta kalmayı başarmıştır. Hamamın ortasında sekizgen biçimli bir göbek taşı yer almaktadır. Günümüzde halen hizmet vermeye devam eden Valide-i Atik Hamamı, huzurlu bir hamam keyfi için önerebileceğimiz noktalardan. 

Valide-i Atik Hamamı Adres: Valide Atik Mahallesi, Eski Toptaşı Caddesi, No:98/A, 34664, Üsküdar/ İSTANBUL.

  • Beylerbeyi Hamamı

istanbul-hamamlari-7

Beylerbeyi Hamamı, Osmanlı hamam örneklerinden biri oluyor. İstanbul’un en güzel hamamları listemizde yerini alan hamam, 1778 yılında Rabia Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mimarisini ise dönemin önemli isimlerinden Mehmet Tahir Ağa üstlenmiştir. Beylerbeyi Hamamı, aynı ismi taşıyan Beylerbeyi Camii’nin güneyinde bulunmaktadır. Yerli yabancı pek çok ziyaretçiye kapılarını açan hamam, görülmeye değerdir.

Beylerbeyi Hamamı Adres: Beylerbeyi, Yalıboyu Caddesi, No:70, 34676, Üsküdar/ İSTANBUL.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle