Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Irgandı Köprüsü Nerede? | Irgandı Çarşılı Köprüsü

Irgandı Köprüsü Nerede? | Irgandı Çarşılı Köprüsü

Irgandı Köprüsü ilk bakışta kolayca fark edilebilecek bir güzelliğe sahip. Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek Irgandı Köprüsünü keşfetmeye ne dersiniz?

Irgandı Çarşılı Köprüsü

Dünya’da eşinden sadece 3 tane bulunan Çarşılı Köprü (arasta) Irgandı Köprüsü Bursa‘nın Yıldırım ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Aynı zamanda bu köprü Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlar. Bursa’ya yolunuz düşerse, bu muhteşem eseri mutlaka ziyaret edin. Köprüden geçtikten hemen sonra yolun ucu Tophane‘ye çıkar. Bu yüzden gelmişken Bursa‘nın ünlü Tophane Çarşısı‘nı da gezmeden gitmeyin.

Irgandı Köprüsü Tarihi

1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiştir.İlk yapıldığı zamanlarda, köprünün üzerinde 31 dükkan, 1 mescit ve her iki yanında da birer depo bulunuyormuş, şimdi ise zanaatçilerin sanatlarını icra ettiği sanat atölyeleri hediyelik eşya dükkanları bulunmakta.Bursa’yı ziyaret etmek isterseniz buraya uğrayıp sevdiklerinize küçük armağanlar satın alabilirsiniz hepsi el emeği harika sanat eserleri.

Irgandı Köprüsü, 18.yy’da bir sel baskınında kısmen yıkılmış ,1854 yılında meydana gelen büyük Bursa Depremi‘nde çok ağır hasar görmüş ancak yeniden inşa edilmiş, bu sefer bölgeyi terk eden Yunanlılar bombalamışlar Irgandı’yı. Yeniden tahrip olan köprü, 2004 yılına kadar çeşitli restorasyon çalışmaları geçirdikten sonra bugünkü halini almış. Onca zorluklara rağmen yıkılmadan bugünlere gelmeyi başarmıştır. Altındaki akarsu eskisi kadar güçlü akmasa da, köprünün ihtişamı sayesinde ziyaretçilere harika görseller sunmaktadır. Son zamanlarda popüler olması nedeniyle de Irgandı Köprüsü’nde çok güzel kareler yakalamak mümkündür.

Irgandı Köprüsü Nerede Ve Nasıl Gidilir?

Bursa’da gezip görülecek pek çok yer var ve Irgandı Köprüsü başta olmak üzere bu noktalara ulaşmanın en koly yolu araç kiralama diyebiliriz. Bu yüzden Yolcu360‘tan Bursa araç kiralama seçeneklerine göz atmadan yola çıkmayın.

Şehir içerisinde tabelaları takip ederek Gökdere civarında esnaflara sorarsanız size köprüyü gösterirler. Setbaşı köprüsünden ovaya doğru inildiğinde göreceğiniz ilk köprüdür. Buraya kadar gelmişken 15 km mesafedeki Cumalıkızıkı, Tophane Çarşısı‘nı da gezmeyi unutmayın.

Irgandı Köprüsü’nün Adı Nereden Geliyor?

Köprünün Irgandı adını alışı ile olarak köprü başındaki bir tabelada,  şu evliya hikayesi yazmaktadır:

Orhan Gazi Bursa‘yı fethettiği sırada Tanrı uğrunda savaşan yiğitlerden biri bu köprü yerinde “çıkayım mı, geleyim mi” diye bir ses işitir. Gazi hemen kılıç çekip “Çık bakalım, ne yapabilirsin” diyerek sesin geldiği bir yere kılıç vurunca vurduğu yerden gürleyip büyük bir hazine meydana çıkarak yer ırgalanıp sallanır, sarsılır. Gazi, hayrette kalarak şaşırır. İki yanına bakarak ne görse iyi? Derenin içi sikkeli altınlarla dolu.Yerin altından çıkan bu paralarla da köprü inşaatına başlanır. Bu yüzden de ismi Irgandı Köprüsü olarak kalır.

Irgandı Köprüsü Civarında Ne Yenir?

Köprünün altından geçen akarsu çevresince bir çok lokanta, restaurant bulunmaktadır. İsterseniz tarihi Tophane Çarşısı’nda da yemek yiyebileceğiniz yerler mevcut.

Bursa Kent Müzesi yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle