Yolcu360 Blog
International Engine of the Year Ödülü
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > International Engine of the Year Ödülü

International Engine of the Year Ödülü

İsmi, Yılın Uluslararası Motoru olarak anlamına gelen International Engine of the Year ödülü 1999’dan bu yana dünya çapında otomotiv alanında tecrübeli ve bu alanda gazetecelik, dergi veya genel olarak medya kariyerini sürdüren kişiler tarafından verilen bir ödüldür. UKi Media and Events’ Automotive Magazines (Uki Medya ve Etkinlikleri Otomotiv Dergileri) tarafından verilen bu ödül ilk kez 1999 yılında verilmiştir. 

International Engine of the Year Hakkında

Bu ödül 1999 yılından itibaren tam 20 yıldır 21 ödül vermiş bulunuyor. Ödül, verildiği ilk yılda 12 farklı kategoriye göre veriliyordu. Bu kategoriler şöyleydi; Çevre Dostu, En İyi Yakıt Ekonomisi, En İyi Konsept, 1 Litre Altı, 1 Litre ile 1.4 Litre Arası, 1.4 Litre ile 1.8 Litre Arası, 1.8 Litre ile 2.0 Litre Arası, 2 Litre ile 2.5 Litre Arası, 2.5 Litre ile 3.0 Litre Arası, 3 Litre ile 4 Litre Arası, 4 Litre Üstü ve Yılın Uluslararası Motoru. 

2001 yılından itibaren Çevre Dostu kategorisinin çıkarılıp “En İyi Yeni Motor” kategorisinin geldiğini görüyoruz.  2003 yılında ise En İyi Konsept kategorisi yerine En İyi Performans kategorisi getiriliyor. 2008 yılında ise “En İyi Yakıt Ekonomisi” kategorisi, “Yılın Yeşil Motoru” kategorisi ile değiştirilmiş bulunuyor. 

Bu kategorilerde motorları değerlendiren jüri üyeleri, kendi test sürüşlerinin akabinde, kendi öznel tercih ve teknik bilgilerini harmanlayarak karar veriyorlar. 

Kimler Bu Ödüle Layık Görüldü?

Ödülün ilk verildiği yıl 1999’da Yılın Uluslararası Motoru kategorisinde galip isim Toyota Yaris 1 Litre. Fakat genele baktığımızda, ortaya çıkan tabloda en çok ödül kazanan marka BMW. Farklı farklı kategorilerdeki ödüllerle birlikte hesaplandığında BMW’nin geçen yıllarda toplam 73 ödül sahibi olduğunu görüyoruz. Onu Audi motorları ile kazandığı 10, Porsche motorları ile kazandığı 9 ödül de dahil olmak üzre toplam 46 ödülle Volkswagen izliyor. Ardından Ferrari’nin kazandığı 25 ödül ve Alfa Romeo’ya verilen 1 ödülü de içererek Ford firması üçüncü en çok ödül alan firma olarak ortaya çıkıyor. Dördüncü ve beşinci sıralarda ise, sırasıyla 23 ve 22 ödül alarak Honda ile Toyota geliyor. 

Ferrari 3.9 litrelik biturbo v8 motoru ile2019,  2018, 2017 ve 2016 yıllarında, peş peşe dört kez Yılın Uluslararası Motoru ödülünün sahibi olmuş bulunuyor. 2019 yılındaki ödüllendirmenin, geçtiğimiz 20 yıl içindeki “en iyilerin en iyisi”ni seçmek için olduğunu da belirtmekte fayda var. 

Ayrıca, halen pazara tamamen girmemiş bulunan Tesla markasının şimdiden 4 ödül kazanmış olması dikkat çekiyor. 

Neden Önemli?

Şu anda 31 farklı ülkeden 69 kişiyi  jürisinde barındıran bu yarışma, dünyanın en prestijli otomotiv yarışmalarından biri ve yıllardır dünya çapında üretilen en iyi motoru seçerek kullanıcı ve üreticilere geri-dönüt sağlamaya çalışmaktalar. Bu nitelik, yarışmayı otomotiv sektöründe sözü dinlenen bir konuma taşıyor. 

Yorum ekle