Yolcu360 Blog
incesu-kanyonu (2)

İncesu Kanyonu Gezisi

Orta Karadeniz’in bir parçası olan Çorum’da yer alan İncesu Kanyonu, bugün dünyanın pek çok yerinden turistleri kendisine çekmektedir. Bölgenin tek bir girişi ve aynı şekilde tek bir çıkışı bulunması nedeni ile aslında oldukça özeldir. Burada farklı bir rota izlemek pek mümkün olmadığından burada görülen manzaralar tek güzergah içerisindedir. 12.5 kilometre uzunluğa sahip olduğunu da ekleyelim.

Genişliği ise yer yer 40 ile 60 metre arasında değişim göstermektedir. Kanyon oldukça derindir ve iki yönde de sarp ve yoğun kayalıkları bulunmaktadır. Ara ara ormanlık alanlar olsa da kayalık alanlar çok daha yoğundur. Özellikle macera severlerin tercih ettiği bir yer olmaktadır. Çünkü burada hem rafting hem de trekking için uygun birtakım alanlar söz konusu olmaktadır. İncesu Kanyonu Yozgat’ta başlamaktadır ve Çorum’a kadar gitmektedir. Burada kanyona dahil olmadan piknik alanında vakit geçirmek de mümkündür. Bu nedenle pek çok aktiviteye ev sahipliği yaptığını belirtmek gerekmektedir. Aynı zamanda kamp alanları da bulunmaktadır ve güzergahı çok daha sakin bir şekilde, kamp yaparak geçirmek mümkün olmaktadır. 

incesu-kanyonu-2-1.jpg

Türkiye’nin en güzel kanyonları yazımız için tıklayın.

İncesu Kanyonu Nerededir?

İncesu Kanyonu, Türkiye’de Orta Karadeniz’de yer alan bir kanyondur. Alan, tam olarak Yozgat ve Çorum arasında bulunmaktadır. Trekking kısmı Yozgat ilinde yer almakta ve buranın Aydıncık ilçesine kadar gitmektedir. Kanyonun bir bölümü de Çorum’da olmaktadır. İncesu Kanyonu Çorum ilinin hemen merkezinde olmamaktadır. Çorum merkezinden 86 kilometre gitmek gerekmektedir. Çorum ilinin Ortaköy ilçesinden itibaren İncesu Kanyonu’na gidebilmek mümkündür. Burada da 7 kilometre gibi bir mesafe fakrı olmakta ve kanyon şehrin dışında yer almaktadır. İncesu Kanyonu nerede sorusu sorulmaktadır. Çükü kanyon içerisinde aktiviteler oldukça çeşitlidir. Bu nedenle herkese uygun alanlar bulunmaktadır. 

İncesu Kanyonu Hakkında

İncesu Kanyonu, Yozgat ili Aydıncık ilçesi Kazankaya Köyü’nden başlamaktadır. Buradan başlayan rota, Çorum Ortaköy İncesu ilçesine kadar devam etmektedir. Toplamda 12 kilometreye sahip olan bu kanyonda yürüyüş süreci biraz daha uzun sürmektedir. Çünkü kanyon oldukça derindir ve bu nedenle engebeli alanlar olmaktadır. Burada yapılacak ve görülecek pek çok unsur söz konusudur. Arkeolojik gezi, piknik ,doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık burada en sık yapılan aktivitelerdendir. Bunun dışında kano, olta balıkçılığı ve manzara keyfi sürmek için uygun alanlar da bulunmaktadır. Bu aktiviteler çeşitlenebilmektedir. 

incesu-kanyonu-3.jpg

İncesu Kanyonu özelliği, bulunduğu alanın detaylarından gelir. Burası, alan özellikleri de bilinmelidir. Burada bir akarsu yer almaktadır ve aynı zamanda mağara da bulunmaktadır. Bunlar da seyahatin bir parçası olup yürüyüş esnasında görülebilmektedir. Nehir kenarı da bulunmakta ve yürüyüş yoluna sahip olmaktadır. Burada bahçelerde oturmak için birtakım yapılar bulunmaktadır. Çardak benzeri bu yapılarda kalabalık gruplar ile piknik yapmak mümkündür. Aynı zamanda çocuk parkı, market, büfe, otopark, iskele, mescit ve WC yer almaktadır. Bu nedenle hayatın olmadığı bir yer olmayıp yer yer sosyal ve kalabalık bir alana dönüşebilmektedir. 

Alanda doğal florasında gözlemleyebileceğiniz bitki ve hayvan türleri de var. Özellikle farklı hayvanları görüntülemek, fotoğraflarını çekmek için bölgeyi ziyaret eden çok. Yürüyüş yolu tel örgüler ile kapalı olduğundan güvenlidir. 

İncesu Kanyonu’nda Neler Yapılır?

İncesu Kanyonu’nda yapılabilecek aktiviteler doğa odaklıdır. Özellikle rafting ve trekking için alanlar söz konusu olmaktadır. İncesu Kanyonu içerisinde macera severler için alanlar bulunması pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Bunun yanında İncesu Kanyonu piknik için de tercih edilmektedir. Piknik yaparken etrafı kirletmemek adına çardaklar bulunmaktadır. Bu sayede piknikler çok daha güvenli ve doğayı korur biçimde gerçekleşmektedir. Aynı zamanda burada yürüyüş yapmak mümkündür. Tüm kanyonu yürümek bir tercih olsa da yolun bir bölümüne kadar devam etmek de mümkündür.

incesu-kanyonu-1-1.jpgBölgede daha fazla vakit geçirmek isteyenler kamp yapabilmektedir. Bu kamp bazen araç içinde bazen ise kamp çadırları ile daha içeride bir alanda gerçekleşmektedir. İncesu Kanyonu içerisinde yer alan tarihi kalıntılar da bu süreçte görülebilmektedir. Kybele kabartması buradaki en popüler parçalardan biri olmaktadır. 

Tarihi açıdan önemli bir bölgede yer alan kanyon, bu nedenle tarihin izlerini de bünyesinde taşımaktadır. Burası Hitit döneminde kullanılmış olma ihtimalini barındırsa da en net kalıntıları Helenistik dönem ile birlikte görmekteyiz. Buna ek olarak duvar kalıntılarına ve su sarnıçlarına rastlamak da mümkündür. Burada Pontus Krallığının izleri de olmaktadır. Tüm bunları kamp yaparak rahatça görebilir ve bölgede daha uzun zaman geçirebilirsiniz. Günübirlik gelmek isteyenler için de uygun alanlar bulunmaktadır. 

İncesu Kanyonuna Nasıl Gidilir?

İncesu Kanyonuna nasıl gidilir ve güzergah tercihi nasıl yapılmalıdır soruları da yanıtlayalım. Öncelikle bu rota,  pek çok kanyondan farklı olarak çok fazla güzergaha sahip değildir. Genellikle Çorum ile Yozgat arasındaki güzergâh takip edilmektedir. Ancak bunun dışında Amasya ve Yozgat illerinden de İncesu Kanyonu’na dahil olmak mümkün. Bölgeye doğru yolculukların en çok Çorum’dan başlandığını belirtmek gerek. Çorum’dan başlayan İncesu Kanyonu için merkezden 86 kilometre gitmeniz gerekecek. Amasya ve Yozgat’tan ise kanyonun bir bölümüne 15 dakika gibi bir süre yeterli. 

İncesu Kanyonu ücretli mi sorusuna da cevap verelim. Kanyona giriş ücretli değil. Giriş ve çıkış saatleri de sabah 8 ve akşam 17 arasında. Ancak burada kamp ve piknik alanları süresiz olarak açıktır. İncesu Kanyonuna nerden dahil olursanız olun bir araç oldukça kolaylaştırıcı olacaktır. Burada aracı park etmek için uygun otoparklar da bulunmaktadır. Araç kiralamak ise tercih edilen yöntemlerdendir. Eğer özel aracınız yoksa yolcu360.com üzerinden araç kiralalama ile kanyon içerisindeki aktivitelere dahil olabilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle