Yolcu360 Blog
icerik-yazari
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > 10 Soruda İçerik Yazarlığı

10 Soruda İçerik Yazarlığı

İçerik yazarı ne iş yapar sorusunun cevabı, giderek daha fazla insanın ilgisini çekiyor. İş arayışında olan pek çok kişi, içerik yazarı olmak için bilgi arıyor. Peki, kimler içerik yazarı olabilir? İçerik yazarları nasıl para kazanır ve tam olarak ne iş yaparlar? 11 yıllık freelance içerik yazarlığı tecrübesi olan ve bu alanda hemen her sektörü deneyimlemiş bir editöre danışarak merak ettiklerinizi yanıtladık. Aklınızda yeni bir kariyer hayali varsa mutlaka okuyun…

icerik-yazari-4.jpg

Sorularla İçerik Yazarlığı

İçerik yazarı nasıl olunur, içerik yazarı kime denir, ne iş yapar ve daha fazlası için adım adım ilerleyelim. Soru cevap şeklinde içerik yazarı ne iş yapar ve ne kazanır gibi merak edilenleri biraz açalım. 

  • İçerik Yazarı Kime Denir?

İçerik yazarı kavramı, çevrimiçi zeminin güçlenmesi ile ortaya çıkmıştır. İnternetin yaygınlaşması, sosyalleşmenin ve iş süreçlerinin bu zeminde akmaya başlaması bu alanda içerik ihtiyacını doğurdu. Arama motorunun kendisi, bilgi işlemeye dayalı bir sistem olunca sürekli güncellenen ve sürekli eklenen bilgi gereksinimi kaçınılmaz oldu. Bunun sonucunda da yaşayan bir organizma gibi online içerik gelişimi gündeme gelmeye başladı. Ürünleri anlatan içerikler, kategorileri ya da siteleri tanıtan içerikler, uygulama ve oyunlar hakkında bilgi veren içerikler, kurum ve kuruluşların işleyişine dair bilgiler ihtiyaç haline geldi. Peki, bu kadar içeriği kim yazacak?

icerik-yazari-4.jpg

İşte tam da bu noktada içerik yazan insanlara ihtiyaç duyuldu. Ancak onlara duyulan gereksinimin esas nedeni, arama motorunun algoritması idi. Bu algoritma, sürekli gelişiyor ve değişiyor. Yine de temelde şuna odaklanıyor: özgün, yeterli ve doyurucu içerik. İşte o, özgün yani hiç biri birbirinin aynısı olmayan ve aynı zamanda dil ve anlatım açısından kusursuz olan okunası içerikleri yazacak insanlar lazım. İşte bu algoritmaya göre içerik üreten kişilere içerik yazarı deniyor. 

  • İçerik Yazarı Ne İş Yapar?

Online dünyada içerik yazarları, arama motorunu besler. Arama motorunda görünür olmak isteyen sitelere özgün içerik yazar. E-ticaret sitelerinde kategori, ürün ve kampanya açıklamaları en sık içerik istenen alanlardır. Bloglar da yoğun olarak özgün içerik talep eder. Genellikle blog makaleleri yazmak, haber siteleri için günlük haber yazmak ve e-ticaret siteleri için içerik üretmek gibi alanlarda çalışırlar. 

icerik-yazari-4.jpg

  • İçerik Yazarı Nasıl Olunur?

İçerik yazarı olmak için izlenmesi gereken ilk adım, ne konuda ya da hangi alanda içerik yazarı olmak istendiğine karar vermektir. Otomotiv alanında yazar olmak, sağlık alanında içerik yazmak, ekonomi yazarı olmak gibi farklı uzmanlık alanları söz konusudur. Diğer bir adım da yazarak anlatma yeteneğine sahip olup olmadığının tespitidir. Çünkü bazı insanlar için yazmak, çok zor bir ifade şekli olabilir. Saatlerce deneyip bir paragraf yazı yazamıyorsanız, bu iş kesinlikle size göre değil. Zira, bir içerik yazarı olarak para kazanmanız, üretim adedi ile yakından ilişkili. 

  • Kimler İçerik Yazarı Olabilir?

Aşağıdaki özelliklere sahip biri içerik yazarı olabilir:

  • Türkçe dil bilgisi kurallarına hakim
  • Akıcı bir şekilde yazılı anlatım yapabilecek yeterliliğe sahip
  • Yazmayı seven
  • Hızlı bir şekilde farklı konularda çok sayıda içerik üretebilen
  • SEO, arama motoru optimizasyonu, arama motoru içerik algoritması gibi temel konularda bilgi sahibi
  • Farklı konularda fikir üretebilecek kadar genel kültüre sahip

 

  • İçerik Yazarlığı İçin hangi Bölümden Mezun Olmalı?

İçerik yazarı olmak için bir bölüm ya da diploma zorunluluğu yok. Yine de edebiyat fakültesi mezunları, gazetecilik bölümü mezunları için daha verimli bir alan olacağı söylenebilir. 

  • İçerik Yazarı Maaşı Ne Kadar?icerik-yazari-4.jpg

İçerik yazarları çoğunlukla freelance olarak çalışırlar. Yani bir bordro ile bir kuruma bağlı çalışmaktan çok birden fazla site için freelance olarak içerik üretirler. Dolayısıyla bir maaş bilgisi araştırmak yerine içerik başına alınan ücretleri araştırmak gerekir. Bu ücretler de siteye, firmaya, yazılacak içeriğin konusuna göre değişir. Yazarın ve yayın mecrasının özelliklerine göre şekillenen 100 kelime başına ortalama ücretin ülkemizde  7-8TL taban fiyatı olduğunu belirtebiliriz.

  • İçerik Yazarı Nasıl Çalışır?

İçerik yazarları, çoğunlukla zaman ve mekandan bağımsız olarak çalışırlar. Sadece haber siteleri için içerik üreten yazarlar, belirli bir süre içinde çalışmak zorundadır. Çünkü söz konusu haberin gündem değeri kaybolmadan hızlıca içeriği hazırlayıp siteye girmeleri gerekir. 

  • Kimler İçerik Yazarı Olamaz?

İyi bir dil hakimiyeti olmayan kişiler, içerik yazarı olamaz. Zira, dil bilgisi kurallarını öğrenme süreci, içerik üretiminde göze alınmaz. Diğer yandan yazma konusunda yavaş olan kişiler de içerik yazarlığında zorlanabilir. Çünkü bu iş, hızlı bir şekilde çok düzgün bir anlatımla özgün içerik çıkarmayı gerektirir. 

  • İçerik Nedir?

İçerik, çok genel bir kavram. İzlediğimiz diziler, filmler, reklamlar, haberler, okuduğumuz yayınlar hatta market broşürleri bile birer içerik kaynağıdır. Ancak içerik yazarlarının ürettiği içeriklerle genellikle aşağıdaki alanlar kast edilir:

  • Blog makalesi
  • Haber 
  • Tanıtım yazısı
  • Ürün inceleme
  • Kategori açıklaması
  • Kullanım bilgisi

 

  • İçerik Yazarlığının Geleceği Var mı?

E-ticaret gelişip çeşitlendikçe içerik yazarlarına yani online dünyada bir ürün ve uygulamayı anlatacak kişilere ihtiyaç olacak. Ancak okumak, zahmetlidir. Pek çok insan okumayı sevmez. İşte bu zaaf, video içeriklerin ya da canlı anlatıcıların bir süre sonra metinlerin yerini almasının nedeni olabilir. Sadece algoritmanın buna göre evrilmesini beklemek gerekiyor. Çünkü arama motoru, henüz kelimeleri ve cümleleri analiz etmekteki başarısını video ya da canlı anlatımlar için gösteremiyor. 

Aklınızda bir içerik yazarı olmak varsa farklı kaynaklardan bu iş hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kendinizi denemek için adım atabilir, süreçteki ilginizi ve başarınızı değerlendirebilirsiniz. Ama en başından söylemek gerek ki; görüp görebileceğiniz en zahmetli işlerden biridir. Çok fena zaman alır ve içerik yazarken başka bir işle ilgilenmek mümkün değildir 🙂

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle