Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Homeze Yaylası: Kendinizi yeniden keşfedeceğiniz yer / Rize

Homeze Yaylası: Kendinizi yeniden keşfedeceğiniz yer / Rize

Karadeniz yaylalarındaki turumuzun bu seferki durağı Homeze Yaylası. Şehir hayatında kaybolup gittiğinizi hissediyor ve kendinizi yeniden bulmak istiyorsanız saflığın ve duruluğun diyarı Homeze Yaylası sizi bekliyor. Doğa dostu yazarımız Elif Omput sizler için Homeze Yaylası’nı gezip gördü ve sizi bambaşka diyarlara götürecek bir gezi rehberi hazırladı.

Karadeniz ve doğa tutkunlarının karşısında yeni bir rota; Rize’de bulunan eski adı Homeze olan Demirkapı Yaylası’na merhaba diyelim. Homeze’yle sisler içinde tanıştım. Yaylanın ortasında çelik çomak oynayan çocukları, yayla havasında ortada koşuşturan bu sene doğmuş buzağıları beni karşıladı. Aynı karşılama töreniyle sizin de karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

Homeze’nin gurbet çocukları

Homeze’ye gelir gelmez içinizden “İşte yayladayım ben” diyorsunuz. Kınalı Taşların üzerinde oturmuş güneşten yüzlerinde yaralar çıkmış çocuklar takılıyor gözüme yaz günü kat kat giyinmişler, hava ben hissetmesem de sisle birlikte soğuyor. Yanlarına yanaşıp soruyorum “Nereden geldiniz buraya” diye kimi İstanbul diyor kimi Bursa. “Yaylanın gurbetteki çocukları” diyorum içimden sonra da sessizce geçiyor aklımdan acaba onların çocukları da bu yaylaya gelecek mi? Bilecekler mi ata topraklarını. Göç kaçınılmaz ama her gidişin bir dönüşü olmalı. İnsan filizlendiği toprağa sırtının ardında boynu bükük bir çocuk gibi bırakmamalı.

Devam ediyorum gurbetteki mirasçıları ile sohbete “Ne kadardır buradasınız?” diyorum kimisi 1 ay diyor kimisi 3 ay. Bunu derken biraz solgun biraz sıkılgan oluyorlar. Yaylada her şey kısıtlı tabii ama onlar ne kadar şanslı olduklarını anlamayacak kadar küçükler. Benim hatıralarım da köyümün topraklarımın hikayesi hep eksik kaldı, burukluğunu şimdi her köy, yayla gezişimde daha çok hissederim.

Gel gelelim Homeze Yaylası’na… Homeze, Demirkapı köyünün yaylasıdır eski taş ve ahşap evlerinin yanında yeni yapıları da mevcuttur. Rize’nin İkizdere ilçesinde İspir yoluna doğru devam ettiğinizde yolun sol tarafında Demirkapı Köyü yol ayrımını göreceksiniz. Keskin virajlar ve eski zamandan kalma yamaçlara kurulmuş gösterişli, zamana meydan okuyan köy evlerini izleyerek ortalama 30 dakikalık bir araç yolculuğu yapacaksınız. Sisler içinde size gülümsüyor olacak.

Rize’den  67 km  mesafe uzaklıkta olan Homeze’nin, Trabzon yönünden yolu oldukça iyi ve ulaşımı da kolaydır. Bu sebeple Trabzon havalimanı araç kiralama mantıklı bir tercih olabilir. Çok popüler olmamış ama cennet köşelerini keşfetmeye  devam ediyoruz doğa ile iç içe bir tatil için biçilmiş kaftan. Saklı güzellikleri bulmaya seyretmeye ve sizinle paylaşmaya devam edeceğim. Tabulaşmış Karadeniz turlarının dışına çıkmayı deneyin. Kiralık araç ile özgürce uzaklara, kendinizi bulmak için yol alın. Size verilenden çok daha fazlasını deneyecek ve öğreneceksiniz. Homeze’den hepinize dumanlı bol bulutlu selamlar. Gezginkz der ki: Doğa İle Kalın, Doğa Da Kalın.

Yorum ekle