Yolcu360 Blog
hizli-arac-kullanma-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Hızlı Araç Kullanmanın Sonuçları

Hızlı Araç Kullanmanın Sonuçları

Dünyada her yıl meydana gelen trafik kazalarının ortalama %13’ ünün nedeni ne  biliyor musunuz? Mutlaka tahmininiz vardır; aşırı hızdan ve hız kurallarını ihlalden kaynaklanıyor. Mevcut trafik kazalarındaki ölüm sebeplerinin başında aşırı hızla araç kullanma geliyor. 

Değişen otoyol hız sınırı hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bu şöyle bir sistem; hız oranı arttıkça durma mesafesi uzuyor. Dolayısıyla bunun sonucu olarak da direksiyon hâkimiyeti azalıyor. Daha sonrasında ise geçme hataları ve çarpışma şiddetleri daha da artıyor. Aşırı hız sürüş güvenliğini ortadan kaldırır. 

Araç ve araç içi güvenliğinin artırılmasının sebebi daha fazla hız yapılmasına imkân sağlamak değildir. Buradaki temel amaç kaza sonucunda meydana gelen yaralanma ve ölümleri en aza indirmektir. Bununla birlikte araç ne kadar güvenli olursa olsun, fizik kuralları değişiyor.

Hız Sınırı

Otomotiv dünyası gelişim gösterdiği ilk yıllardan bugüne sürekli daha hızlı araçlar üretmeyi amaçlayarak ilerliyor. Buna karşın hükümetler de hız sınırını koyarak trafik güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Hız sınırının konulması neden bu kadar önemli?

Hız sınırının belirlenmesi ve bununla beraber yapılacak hız denetimi trafikte bulunan araçlar için önemli bir mesele. Çünkü mevcut karayolları halen yürürlükte bulunan yol geometrik standartlarına uygun olarak yapılmış. Bu şu demek; yolun geometrik standartlarını sağlayacak şekilde hız tespiti yapılıyor ve yol buna göre inşa edilmektedir. 

Anlaşılıyor ki aslında hız yapmak pek de iyi bir seçim değil. Her iki açıdan değil. İlki aracın sınırını zorluyorsunuz ve mekanik bir aşıma neden olabiliyorsunuz. Diğeri ise tasarlanan mevcut yolların hız sınırı belli. Bunların aşılması durumunda birçok problem baş gösterebilir. Bütün bunlarla birlikte dünyanın diğer ülkelerinde hızın azaltılması yönünde çalışmalar kampanyalar ve yasal düzenlemeler yapılıyor. 

Aşırı Hızın Trafik Güvenliği Üzerine Etkisi 

Trafikte yüksek hızda araç kullanmak ile kaza sayısı üzerinde doğrudan doğruya bir bağlantı var. Bu durum birçok felaketin de başlatıcısı olacak çok önemli bir trafik ihlalidir. 2008 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir rapor hazırlanmış. Bu rapor  Hız Yönetimi ile ilgili. Rapora göre hız yapmak şu şekilde tanımlanıyor; yasal hız sınırının üzerinde bir hızda hareket etmek.  Ya da yasal hız sınırını aşmamış ama içinde bulunduğu durum için uygun olmayan yüksek hızda araç kullanmak. 

Bu tanım trafikteki sürücüleri şunu söylüyor, bir aracın hızının yüksek olup olmadığına karar verirken sadece hız oranına bakılmaz. Hem yasal hız sınırı hem de aracın içinde bulunduğu ortam göz önünde bulundurulmalı.

Aşırı hızın trafik güvenliği üzerine etkisi dört ana başlık altında toplanabilir:

  • Aşırı hızla giden bir araç bazı özel durumlarda daha az kararlı bir yol tutuşuna sahip oluyor. Ve bu şekilde aracı kontrol etmek daha zorlaşıyor.
  • Yüksek hızlarda sürücünün potansiyel riskler için daha az tepki süresi vardır.
  • Yüksek hızlarda hareket eden bir araca karşı diğer sürücülerinde tepki süresi azdır.
  • Sürat  kazaların sonuçlarının daha da ağırlaştırmaktadır.

Bu dört madde incelendiğinde; aşırı hızın kazalar üzerindeki temel etkisinin kazalara sebep olma ve söz konusu kazadan alacağı zararın daha da artacağı görülüyor. 

Hızın, Kaza Ve Kaza Sonuçları Üzerindeki Etkisi Nedir?

Aşırı ve yersiz hız, ölümcül ve ciddi boyutlardaki bütün kazaların yaklaşık üçte birinin nedeni. Bu nedenler üzerine düşününce belli etkenlerin bu noktada baskın olduğunu görürüz. Bu etkenler trafikte bulunan sürücülere iki şekilde beliriyor. İlki, kaza ihtimalinin artması ile ikincisi ise kazanın sebebi hız olmasa bile, yüksek hızda meydana gelen kaza sonuçlarının ağırlaşması ile.

Hız arttıkça aracın kontrol edilmesi de o oranda güçleşiyor. Özellikle hız sınırına uyulmasının zorunlu olduğu dönemeçler, eğimli yol kesimleri söz konusu olduğunda yüksek hız doğrudan doğruya kaza nedeni olabiliyor.
Ayrıca, eğer bir araç yüksek hızda gidiyorsa, durmasını gerektiren bir engelle karşılaştığında bir yandan daha fazla mesafeye ihtiyaç duyacaktır. Aynı zamanda bir başka yandan ise bunun sonucu olarak sürücünün durmak için gerekli tepkiyi verme süresi azalır. Kısa süre içinde aracın kat edeceği mesafe arttığından mevcut mesafenin bir kısmı yine hız nedeniyle yutuluyor. Bu nedenle yol üzerinde bir engelle karşılaşan araç, ne kadar hızlı ise doğru noktada durması o kadar zorlaşır. Bu da kaza ihtimalini kuvvetlendirir. 

 Frene basılması gereken hallerde, aracın hızına göre durma mesafesi de değişim gösterir. Ayrıca bilindiği gibi, durma mesafesindeki bu farklılıklar, özellikle yayaların yoğun olarak bulunabileceği bölgelerdeki hız sınırlamasının temel gerekçedir.

Hızlı Araç Kullanmanın Sebep Olduğu Şeyler

Araç ne kadar yüksek hızla seyrediyorsa çarpma anında transfer edeceği mekanik enerjinin de o kadar yükseldiğinden bahsetmiştik. Kaza anında bu enerjinin transfer edildiği araçtan, aracın içinde bulunan insanlar ve aracın çarptığı yaya, araç ya da engele kadar zarar verir. 

Sokak yarışları özellikle bu tür kazalarda en çok şahit olduklarımızdan. Ani hız ve frenle saatte 80 km hızla giden bir araçta bulunan bir kişinin ölme ihtimali, saatte 30 km hızla giden bir araçta bulunan bir kişiye göre 20 kat daha fazladır. 

Yayalar ve bisikletliler gibi, daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır oluyor tabii ki. Özetle yayaların kendilerine 30 km/saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali %90 iken, aracın saatte 45 km hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali %50’ye düşüyor. Saatte 80 km hızda giden bir araç çarparsa eğer yayanın hayatta kalma ihtimali hemen hemen yok gibidir.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle