Yolcu360 Blog
Mercedes – Benz GLC F-Cell

Hidrojenle Çalışan Otomobiller

Hidrojenle çalışan araba modelleri var mı? Hidrojen yakıt nasıl kullanılıyor? Hidrojenli otomobiller hangileri? Hidrojenle çalışan otomobiller konusunu araştırdık…

Hidrojenle Çalışan Otomobiller

Dünyanın yavaştan tükeniyor olduğu gerçeğini kabullenmeye çalıştığımız son dönemde, durumun önünü almak ya da önüne geçmek için geliştirilen teknolojik yenilikler hayatın içine entegre edilmeye başladı.

Karbon salınımı konusunda ciddi sorun yaratan motorlu araçlar için elektrik ve hidrojen alternatif çevreci yakıtlar olarak öne çıkıyor. Elektrikli ya da hybrit motorları biliyoruz da bu hidrojenle çalışan motorlar nasıl oluyor?

Hidrojenle çalışan otomobillerde benzin deposu yok. Benzin deposu yerine hidrojen tankı bulunan araçlarda, hidrojen oksijen ile tepkimeye girerek pilleri şarj ederek elektrikli motorun çalışmasına olanak tanıyor. Pek çok otomobil firması bu konuda araştırma ve geliştirmelerine devam ediyor. Sonuçlar da az çok alınmaya başlandı. Hidrojenle çalışan araba örnekleri şöyle:

Hidrojenle Çalışan Toyota Mirai

Toyota Mirai 2018

Yaklaşık 580 km’lik bir menzile sahip olan Mirai 2014 yılında Japonya’da satışa sunuldu. Maksimum 10 dakikalık şarj olma süresiyle geleceğin otomobillerinden biri konumunda. Yeni nesil araçlarda bulunan teknolojik özellik, sistem ve konfora sahip Toyota Mirai’nin uzun vadede önemli bir araç olarak gündemde kalacağı tahmin ediliyor.

Hidrojenli Honda

Hidrojenli Honda Clarity

Honda’nın geliştirdiği hidrojen yakıtlı araç Clarity, başta Amerika olmak üzere pek çok ülkede satışta. Kullanım koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 500 km’lik sürüş menzili bulunuyor Clarity’nin. Estetik tasarımı ve teknolojik özellikleriyle de tam bir Honda klasiği görünümüne sahip.

Hyundai Nexo

Hidrojenli Hyundai Nexo

Hyundai, Tucson ile başladığı hidrojen serüvenine Nexo ile devam ediyor. Bu alanda seri üretime geçilen ilk araç olma statüsünü kazanmış olan Tucson’daki özellikler ve batarya geliştirilerek Nexo’ya adapte edilmiş. Tucson’dan farklı olarak ağırlığı azaltılan Nexo’nun sürüş mesafesi de doğal olarak artmış. 10 dakikalık sürede dolan hidrojen tankı ile 480 km’lik bir sürüş mesafesi bulunuyor.

Yeni nesil araçların sürüş ve yol konusundaki hemen tüm asistan uygulamalarına da sahip olan Nexo, geleceğin otomobilleri arasında gösteriliyor.

Mercedes – Benz GLC F-Cell

Dünya otomotiv devi Mercedes – Benz’in hidrojen yakıtlı aracı GLC F-Cell estetik görünümü, teknik özellikleri ve asistan uygulamalarıyla öne çıkarken 550 km’lik sürüş menzili mesafesiyle de fark yaratıyor.

Hidrojen Teknolojili Diğer Araçlar

Pek çok firma hidrojen yakıtlı araç üretimine start vermiş durumda. Fakat yukarıda belirttiklerimiz dışında çoğu da henüz model adını açıklamadı. General Motors, Hummer benzeri bir hidrojenli araç üretmeye başladığını bildirdi. Aynı şekilde Lexus ve Audi de hidrojen yakıt ile çalışan otomobillerine isim arıyorlar. BMW, Ford ve İtalyan üretici Pininfarina için de aynı durum geçerli. Bütün bu bildik ve otomotiv sahnesinde yeri olan markaların yanında adını yeni yeni duyurmayan başlayan Galler çıkışlı otomobil üreticisi firma Riversample’ın da hidrojen yakıtlı aracı piyasaya sunulmak üzere. Son olarak, Nikola Moto Company’nin Nikola One adında ve şimdilik 300 km’lik sürüş mesafesine sahip, hidrojen yakıtlı kamyonu ürettiğini de belirtmeden geçmeyelim.

 

Yorum ekle