HGS sıklıkla köprü ve otoyol kullananlar için büyük kolaylık. Eğer siz de HGS kullanmayı düşünüyorsanız ya da HGS nasıl iptal edilir merak ediyorsanız yaptığımız araştırmayı mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
HGS Nedir?
HGS nedir, ne işe yarar? Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), köprü ve otoyollardan geçiş sırasında kullanılan bir sistemdir. Ücrete tabi olan köprü ve otoyollardan geçiş esnasında nakit para ödemeyi ortadan kaldırarak, size zaman kazandırır. Aynı zamanda araç trafiğini de azaltması en büyük artılarından biridir.
Peki HGS nasıl çalışıyor? Sürücülere verilen etiket ya da kart sayesinde araç takibi yapılabiliyor. Bu sayede araçlar köprü ya da otoyollardan geçerken ücret tahsilatı gerçekleşiyor. Her aracın kendine ait etiketi gişelerdeki radyo frekansları ile algılanıyor. Böylece makbuz ve bozuk para derdi de ortadan kalkıyor.
HGS Fiyatları
HGS uygulamasında ücretlendirme şekli araç sınıflarına ve geçilen köprü ya da otoyol çeşidine göre yapılıyor. Genel olarak 6 sınıfa ayrılan araçlarda HGS uygulanmaktadır. Buna göre araç sınıflandırmaları şöyle yapılmaktadır:
1. sınıf araçlar olarak kabul edilen otomobil, motosiklet, minibüs, arazi taşıtı. (Aks aralığı 3.20 metre altındaki araçlar)
- 2. sınıf araçlar olarak kabul edilen minibüs, kamyonet ve otobüs (Aks aralığı 3.20 metre üzerinde olan 2 akslı araçlar)
- 3. sınıf araçlar yani aks sayısı 3 olan araçlar
- 4. sınıf araçlar yani aks sayısı 4 ve 5 olan araçlar
- 5. sınıf araçlar yani dingil sayısı 6 ve üzeri olan araçlar
- 6. sınıf araçlar yani motosikletler
HGS Gerekli Evraklar Nelerdir?
HGS etiketine sahip olmanın pek çok yöntemi mevcut. Gelin size HGS nasıl alınır bahsedelim. Hızlı Geçiş Sistemi etiket şeklinde oluşturulduğu gibi kart olarak da tasarlanabiliyor.
HGS uygulamasına başvurmak oldukça kolay. Sadece kimlik fotokopiniz ve araç ruhsatınız eşliğinde PTT şubelerinden başvuruda bulunabilirsiniz. Hatta dilerseniz HGS uygulaması için anlaşmalı olan bankaları da tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra karayollarının giriş ve çıkışlarında bulunan HGS satış noktalarından da HGS etiketinizi alabilirsiniz.
HGS Nasıl Kapatılır?
HGS başvurusu kadar iptal etmek de kolaydır. Tıpkı başvuru yaparken izlenen süreç izlenir. Size en yakın PTT’ye uğrayarak HGS kartınızı rahatlıkla iptal edebilirsiniz. İptal ve kapatma formunu doldurduktan sonra ilgili görevliye vermelisiniz. Hatta dilerseniz PTT’ye gitmeden, e-Devlet üzerinden de iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey TC kimlik numaranız ile e-Devlet’e giriş sağlamak.
HGS iptal işlemlerinde dikkat etmeniz gereken önemli nokta ise geçmişe dönük borçlar. Kartınızı ya da etiketinizi iptal etmeden önce tüm HGS borçlarınızı ödediğinizden emin olmalısınız. Bunun yanı sıra kalan bakiye ödemeleriniz için de 30 gün beklemeniz gerekmektedir. 30 günün sonunda HGS iptal makbuzunuz ile kalan bakiyenizi tahsis edebilirsiniz.
HGS Bakiye Nasıl Yüklenir?
HGS(Hızlı Geçiş Sistemi) kartınızın aktifleşmesi için belli bir bakiyeye sahip olması gerekmektedir. Peki HGS bakiye nasıl yüklenir? HGS bakiyesi yükleyebileceğiniz kurum ve kuruluşlar:
- e-Devlet
- Tüm PTT şubeleri
- e-PTT AVM
- HGS mobil uygulaması
- HGS internet sitesi
- Anlaşmalı bankalar aracılığı ile
- Anlaşmalı akaryakıt istasyonları
Sadece yukarıdaki kurum ve kuruluşlar ile sınırlı olmamakla birlikte bazı kurumlarda da HGS bakiye yüklemesi yapılmaktadır. Fakat harici kurumlar sizden ek ücret talep edebilmektedir.
HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
Otoyol ve köprüleri kolayca kullanabilmeniz için HGS kart ya da etiketinizde yeterli miktarda bakiye olması gerekmektedir. Peki HGS bakiye sorgulama nasıl yapılıyor? Bunu öğrenmenin birkaç yöntemi mevcut.
- e-Devlet üzerinden
- PTT internet sitesinden
- 0850 460 60 60 numaralı HGS çağrı merkezinden
- HGS mobil uygulamasından
- HGS etiketinizi/kartınızı almış olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz.
HGS ve Diğer Konularda Sorun Yaşamadan Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle