Yolcu360 Blog
Ford-Edison-Firestone
Ford-Edison-Firestone bir arada

Henry Ford Kimdir?

Henry Ford Kimdir, Ford markası nasıl doğru, Ford markasının sahibi kim…

Henry Ford Kimdir?

Henry Ford Kimdir?
Henry Ford

Otomobiller ile ilgili olup da Ford kelimesini duymamış olan var mıdır acaba? Peki araba markası olan Ford’un nereden geldiğini, kime ait olduğunu hiç düşündünüz mü? Elbette bilenler biliyordur Ford efsanesini yaratan Henry Ford’u. Ama bu efsane girişimci mühendisi biraz biz de tanıtmak istedik…

Henry Ford Hakkında Bilgiler

 

İrlanda kökenli, çiftçi bir ailenin en büyük oğlu olarak 1863 yılında Detroit, Amerika’da doğan Ford, çocukluğu süresince diğer çocuklara oranla farklı alanlara ilgi duymuş. Arkadaşları ders, oyun ve haylazlık peşindeyken o kendisinin kurduğu mekanik atölyesinde çalışmalar yapıyordu. İcat yapmaya olan tutkusu ile ilk buharlı makinesini daha 15 yaşındayken yaptı.

1879 yılında girdiği atölyede kazandığı cep saatleri onarımı konusundaki bilgisi ile cep saatlerini daha çok ve uygun fiyata üretmek fikrini benimsedi ama kısa sürede bu fikrinden vazgeçerek farklı alanlara yöneldi.

1882 yılında çiftlikten ayrılıp Detroit’e giderek 2 farklı firmada makinist yardımcılığını öğrendi. Ardından Westinghouse Co.’da buharlı makineler servisinde çalışmaya başladı. Aynı zamanda yarı zamanlıolarak bir kitabevinde de iş bulmuştu.

Edison ve Ford

Ford-Edison-Firestone
Ford-Edison-Firestone bir arada

1891 yılı Henry Ford için tam bir dönüm noktasıydı. Edindiği deneyimler ve icatlara olan tutkusu sayesinde Thomas Alva Edison’un Edison Illuminating Company şirketinde mühendis olarak işe başladı. 2 yıl içinde gösterdiği başarılardan dolayı baş mühendisliğe terfi etti. Bu arada, Ford ile Edison arkadaş olmuşlardı.

 

İlk Tek Silindirli Benzin Motoru Evinin Mutfağında Üretti

Henry Ford şirketteki işinden arta kalan zamanlarda kendisi için de çalışmalarına devam etmekten vazgeçmemişti. Evinin mutfağında, 1893 yılında ilk tek silindirli benzin motorunu üretti. Başmühendisliğin getirdiği avantajlar Ford için oldukça etkiliydi. Yakıt motorları üzerine yaptığı çalışmaları baş mühendisliğin geliriyle yapıyordu. Etkili ve azimli çalışmaları sonucu 1896 yılında Quadricycle adını verdiği aracın prototipini üretebilmişti.

Edison ile dostlukları baki kalacaktı ama Ford artık kendi kanatlarıyla uçmak istiyordu ve şirketten ayrıldı.

Ford Motor Company

1899’da bazı yatırımcılarla birlikte Detroit Automobile Company’i kuran Ford, kendi araçlarına o kadar güveniyordu ki reklam anlayışını, araçlarını diğer üreticilerin araçlarıyla yarıştırarak yapmak üzerine kurmuştu. Yarışların hiçbirinden mağlup ayrılmadı. Ama bu başarı Detroit Automobile Company’nin para kazanmasını sağlayamadı ve şirket 1901 yılında iflas etti.

1902’de Ford Motor Company’i Kurdu

1 yıl boyunca, maddi açıdan eli kolu bağlı kalan Ford, 1902 yılında %25,5 hissesine sahip olduğu Ford Motor Company’i kurdu. Aynı yıl içinde ürettikleri araç Amerika’da hemen bir alıcı bulunca işleri biraz daha büyüttüler ve 1904 yılında Ford, diğer kıtalara da araç ihraç eder duruma geldi.

1908 yılında piyasaya çıkarılan Model T, Ford’un en büyük ticari başarılarından ilkine imza atıyordu. 1908 – 1927 yılları arasında 15 milyon adet satılan Model T’nin bir diğer özelliği de 1913 yılından itibaren yürüyen bant sistemi kullanılarak üretilen ilk araç olmasıdır.

Ford İşçileri 1 Saat Daha Az Çalışıp İki Katı Para Alıyordu!

Gelen ticari başarılar ile birlikte Ford, Avrupa’ya da açıldı. Belçika, İtalya, Almanya ve İngiltere’de fabrikalar kurdu. 1926 yılına gelindiğinde şirketin sermayesi 1 milyar doları aşmıştı. Üretim bantlarının verdiği avantajla yenilikçi bir sistem kuran Ford hem şirketi büyütüyor hem de işçilerini memnun ediyordu. 1914 yılından itibaren Amerika’da, Ford’da çalışan işçiler diğer fabrikalardakilere oranla 1 saat daha az çalışıyor ve buna karşılık 2 katı fazla para alıyorlardı.

Birbiri ardına üretilen araçlarla daha da büyüyen şirketin yönetimini oğluna bırakan Henry Ford, oğlunun 1943 yılındaki ölümünün ardından tekrar başa geçti ama 2 yıl sonra işleri torununa bıraktı. 1947’de Dearborn, Michigan’da öldüğünde arkasında milyarlarca dolarlık bir şirket ve bir modern zamanlar efsanesi bırakmıştı.

2018 Model Ford Araçlar

Yenilenen tasarımıyla öne çıkan Fiesta, klasiklerden sayılan ve yenilendikçe otomobil harikasına dönüşen Focus, karizmatik görünümüyle Mondeo, SUV sınıfının en iyilerinden sayılan Ecosport, Edge ve Kuga, kompakt tasarımlarıyla C-max ve S-max, aile araçları sınıfında öne çıkan Galaxy ve tabi ki Ford efsanesi Mustang ülkemizde bu yıl da ön planda yer alan araçlardan.

Uygun Fiyata Kiralık Ford!

Uygun fiyata kiralık Ford marka araç arıyorsanız hemen yolcu360.com sistemini inceleyin deriz. yolcu360. com anasayfasına araç kiralamak istediğiniz bölgeyi ve tarihi girdikten sonra karşınıza bu bölgedeki müsait kiralık araçların listesi çıkacak. Farklı rent  a car ofislerindeki müsait kiralık araç listesinden Ford marka araçları süzebilir, fiyatları ile verilen listeden en ucuz kiralık Ford aracı bulabilirsiniz. Ford Focus kiralamak, Ford Fiesta kiralamak, Ford Mondeo kiralamak gibi farklı ihtiyaçlarınıza özel çözümler bulabilirsiniz.

Yorum ekle