Havaalanları hava ulaşımının adeta durakları olduğu için büyük fiziksel yer kaplar. Farklı farklı kalabalıkları ve seyahat türlerini içerisinde barındıran havaalanları olası bir güvenlik sorunu ve rötar gibi unsurlar gereği orada olan yolcuların kimi ihtiyaçlarını da kapsar nitelikte olmalıdır. Havaalanları yolcuların yalnızca binecekleri uçakları bekledikleri yer değil, aynı zamanda yapılacak kısa bir gezi, uyku, dinlenme ve çeşitli gerekliliklerin yeridir. Bu nedenle her türlü ihtimal hesaplanarak ortaya çıkan ihtiyaca göre mekânlar tesis edilir. Bu bakımdan havaalanları saatlik, günlük zaman dilimleri içinde yolcuların yaşam alanıdır diyebiliriz.
Peki bu denli kuşatıcı, her insan profiline karşılık verebilen yapılarda insanların unutkanlıkları nelere sebep olur? Havaalanında unutulan eşyalar nelerdir? Günler öncesinden hazırladığınız seyahat çantanızı ya da evinize götüreceğiniz bir televizyonu unutursanız sizi ne bekler?
Hadi gelin havaalanında unutulan eşyalar nasıl süreçlerden geçiyor, insanlar nelerini unutuyorlar bir bakalım.
Havaalanında Unutulan Eşyalar Muhafaza Ediliyor
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü (DHMİ) ve Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda havaalanında unutulan eşyalar üzerine bir liste ortaya çıkarmıştı! Buna göre; araba tamponu, İskoç gaydası, 50 bin 100 Euro, kalıp mermerler, gelinlik, geyik eti, tuğla, avize, 120 inç televizyon, semaver ve daha pek çok farklı eşyanın havaalanlarında unutulduğunu belirten örnek Atatürk Havalimanı’ndaki unutulan eşya sayısının 48 bini aştığını ifade etti. Peki havaalanında unutulan eşyalar daha sonra nasıl bir işleme tabi tutuluyor? İsterseniz bir de bu sürece bakalım.
Havaalanında Unutulan Eşyaları Ne Bekliyor?
Havaalanında unutulan eşyalar bir süre kayıp bürosunda bekletilir, sahipleri çıkmazsa ihale usulüyle firma ve mağazalara satılır. Gümrük koşullarını karşılamayan eşyalar da yine aynı şekilde satışa sunulabilir. Hatta havaalanında unutulan eşyalar verilen süre içerisinde sahiplerince alınmaz ise internet ortamında online olarak da satılabiliyor. Havaalanında unutulan eşyalar arasında başı çekenlerin listesini sizin için derledik. Hadi gelin yolcular en çok nelerini unutuyorlar bir bakalım.
1) Çanta
Havaalanlarında unutulan eşyalar arasında akla ilk geleni elbette çantadır. Uçaktan inip de eşyalarınızı almaya gittiniz. Birkaç farklı bavul, valiz ve çantaya sahipsiniz. Hemen hepsini aldınız ama birini unuttunuz. İçerisinde yolculuğa göre hazırlanmış onlarca eşyanın bulunduğu çantalar yönetim tarafından uzun süre muhafaza edilir. Bu koruma süresi boyunca yolcular çantalarını almaya gelmezlerse açılan ihale ile tüm eşyalar satışa sunulur. Böylelikle havaalanında unutulan eşyalar ikinci el satışı şeklinde dönüşüm yaşar.
2) Ayakkabı
Resmî verilere göre Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları 2018’in daha ilk ayında 7 milyonu aşkın insana hizmet verdi. Düşünün ki birçok şehir nüfusundan daha fazla insanı 1 ayda ağırlayan bu yapılarda neler unutulur neler.
Havaalanında unutulan eşyalar arasında başı çeken bir diğer eşya ise ayakkabılar. Spor ayakkabı, iş ayakkabısı, yazlık ayakkabı, terlik, sandalet gibi onlarca farklı tür ayakkabı da havaalanında unutulan eşyalar listesinin başında yer alır. Bir süre kayıp bürosunda bekletilen bu eşyalar da alıcısı çıkmadığı takdirde piyasa değerinin çok çok altında bir fiyatla satışa sunulur. Ayakkabılar havaalanında unutulan eşyalar arasında başı çektiği gibi satışa geçildikten kısa süre sonra tükenen eşyalar arasındadır.
3) Fotoğraf Makineleri
Bir seyahat öncesi ya da sonrası kaybolmasına en üzüleceğiniz eşyalardan biri de fotoğraf makineleridir. Bir tura katıldınız ya da yurtiçi, yurtdışı gezi programınızı gerçekleştireceksiniz, hatta belki de mesainizi fotoğraf çekerek geçiriyorsunuz. Gideceğiniz yerleri kayda geçirmek için en iyi yolun fotoğraf çekmek olduğunu düşünüyorsanız havaalanında unutulan eşyalar arasında fotoğraf makinelerinizin olmaması sizin için çok önemlidir. Aynı şekilde yolculuktan dönerken kaybetmeniz halinde de derhal kayıp bürosuna giderek havaalanında unutulan eşyalar listesine göz atmanız gerekir. Özellikle profesyonel fotoğraf makinelerinin piyasa değerleri görece yüksek olmasına rağmen burada satışa sunulan fiyatları ederinin oldukça altındadır. Bu nedenle hızlı satın alınan eşyalar arasında yer alır.
4) Turistik Eşyalar
Bir başka ülkeye ya da Türkiye’nin bir başka şehrine gidiyorsunuz. Gittiğiniz coğrafyanın yerel bölgelerini de geziyorsunuz yahut sadece iş için gidiyorsunuz da hatıra olarak oradan birkaç eşya satın alıyorsunuz. Turistik eşyalar, gezip gördüğünüz yerlerden kalan önemli hatıralardır. Bu bakımdan sahibi tarafından bir anlama sahiptir. Magnet, kartpostal, takı, anahtarlık akla ilk gelen turistik eşyalardır. Bu tür eşyalar da havaalanında unutulan eşyalar arasında az sayıda değildir. Gerek valiz gerekse el çantasına konulan turistik eşyalar da havaalanında unutulan eşyalar gibi aynı süreçten geçer. Belirli bir süre kayıp bürosunda yer edinir, dönüş olmadığı takdirde sudan ucuza diyebileceğimiz rakamlara satılır.
5) Cep Telefonu
Telefonlar iletişimin önemli bir ağı. Bunun ötesinde; akıllı telefonlar birçok işinizi de halledebildiğiniz teknolojik aletler. Bir ceplik yer işgal eden bu aygıtlar kapladıkları ufak alanları gereği de bireysel bir kullanıma sahip. Tüm bunlara rağmen havaalanında unutulan eşyalar dediğimizde çoğu kişinin muzdarip olduğu eşyalardan biri de cep telefonları. Piyasadaki ederinin altında ihale ile satışa sunulan cep telefonları da çok çabuk tüketilen kişisel eşyalar arasındadır.
6) Bilgisayar
Birçok insan akıllı telefonları ile bir bilgisayarda yapılacak kimi işleri halledebilse de özellikle iş dünyası için olmazsa olmazların başında bilgisayar gelir. Bununla beraber havaalanında unutulan eşyalar listesini en çok meşgul eden eşyalardan biri de bilgisayarlar. Birbirinden farklı pek çok marka ve model bilgisayar da ilk olarak kayıp bürosunda muhafaza edilerek bekletilir, dönüş sağlanmaması halinde ise satışa çıkarılarak yeni alıcılarını bekler. Elbette diğer tüm eşyalar gibi bilgisayarlar da değerinin yarısına, hatta yarısından da az bir miktara satılabiliyor. Havaalanında unutulan eşyalar içerisinde müzik çalar, hoparlör, traş makinesi gibi diğer teknolojik aygıtlar da bulunuyor.
7) Kitap
Bu kadar teknolojik alet edevatın yanında görece havaalanında unutulan eşyalar arasında daha az bir yer kaplayan kitaplar da listemizin son maddesinde. Onlarca farklı tür kitap da genellikle kolilerde olmak üzere unutuluyor. Bununla beraber dergi, gazete gibi farklı yayın organlarının da kitaplarla beraber havaalanında unutulan eşyalar arasında yerini aldığı söyleyebiliriz. Diğer tüm eşyalara uygulanan işlem kitap ve dergiler için de geçerli oluyor. Özellikle antika diyebileceğimiz kitaplar, yazarınca imzalanan kitaplar, belge niteliğine sahip bir gazete de en önemlileri arasında sayılıyor.
Yorum ekle