Yolcu360 Blog
hatchback.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Hatchback Nedir? En İyi ve En Çok Satan Hatchback Arabalar

Hatchback Nedir? En İyi ve En Çok Satan Hatchback Arabalar

En popüler otomobil sınıflarından biri olan hatchback otomobil modelleri ile ilgili birçok soru bulunuyor. Araba severler tarafından ilgi odağı olan hatchback otomobiller sundukları pratiklik ile öne çıkıyorlar. Peki, hatchback nedir? / hatchback arabalar nedir? Hatchback otomobil satın almak isteyen veya hatchback modellerini merak eden bir kişi için en iyi hatchback modelleri nelerdir?

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!
hatchback.jpg

Hatchback Araba Ne Demek?

Hatchback, otomotiv dünyasında, 3 veya 5 kapılı, 4 ve 4’den fazla oturma kapasitesine sahip ve bagaj uzantısı olmayan otomobilleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu tip otomobillerde arka cam, bagaj kapağı ile bütünleşik olarak tasarlanıyor. Tasarım farklılığı, otomobile yalnızca özgün görünüm kazandırmakla kalmıyor. Aynı zamanda işlevsellik açısından da sürücülere kolaylık sunuyor. Zira arka cam ile bagaj kapağının bütünleşik olması, yüksek depolama hacmi anlamına geliyor. Dolayısıyla araç sahipleri, araca çok daha kolay biçimde yüklerini yerleştirebiliyor.

Hatchback Nedir?

Birçok otomobil kullanıcısı tarafından tercih edilen hatchback arabalar artık günlük hayata yerleşmiş durumda. İngilizcede “kapaklı arka” benzeri bir anlama sahip olan hatchback kelimesi aslında tek başına bu otomobilleri açıklamaya yetiyor. Hatchback otomobillerin arka kısımları aynen bir kapak gibi açılarak aracın içerisine bir kapı gibi geçiş sağlıyor. Böylelikle araca herhangi bir şey yüklemek kolaylaşıyor. Diğer otomobil türlerinden daha kısa ve küt bir arka kısma sahip olan hatchbacklerin sıklıkla tercih edilmelerinin sebeplerinden biri de bu kısa yapılarıdır. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan insanların çok iyi bileceği bir problem olan park yeri bulma ve trafikte hareket etme sorunu hatchback otomobiller sayesinde ciddi bir sorun olmaktan çıkıyor.

Bunun yanı sıra aracın bagaj kısmına daha kolay bir erişim sunulduğundan aracın pratikliği de sedan tarzı otomobillere göre genellikle daha iyi oluyor. Hatchback otomobiller kısa yapıları sayesinde kıvrak otomobiller olarak da öne çıkıyorlar. Genellikle 5 kişiye kadar yolcu taşıyabilme özelliğine sahip olan hatchbackler genellikle gösterişten uzak, yumuşak tasarım hatlarına sahip oluyorlar. Şehir içerisinde küçük yapıları ile trafikte kıvraklık sağlayan hatchback otomobillerin bir diğer ayırt edici özelliği ise arka koltukların katlanabilir olmasıdır. Hatchback otomobillerin bagajı ile arka koltukları arasında sedan otomobillerin aksine herhangi bir ara yapı bulunmadığı için araçların bagajından arka koltuklara erişim mümkündür. Bu noktada aracın arka koltukları yatırılarak ekstra bir bagaj bölmesi sağlanabilir ve arka koltukları yatırılmış bir hatchback otomobil bir ticari araç kadar geniş bir yükleme bölümüne sahip olabilir. Hatchback otomobil özellikleri incelendiğinde genellikle kullanım kolaylığı ve pratiklik sağlayan özellikler ön plana çıkıyor. 

Hatchback Araçlar Neden İlgi Görüyor?

hatchback.jpg

Hatchback otomobiller, günümüzde Avrupa pazarında ve Türkiye’de yoğun talep gören araç tipleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. İsteğe bağlı olarak genişletilebilen iç hacim, hatchback modellere ilginin yüksek olmasındaki ana nedenlerden biri. Sürücülerin bu tip araçlara yönelmelerindeki bir diğer etken olaraksa liftback seçeneklerinin varlığı. Görünüm açısından station wagon tipine yakın olan liftback araçlarda, klasik hatchback modellerinden farklı olarak bagaj kapağı daha yatay konumlandırılıyor. İşlevsel tasarım sayesinde sürücüler hem sportif hem de daha geniş bagaj hacimli otomobillere sahip olma imkanını yakalıyor.

Hatchback Araba Fark ve Özellikleri

İlk defa 1930’lu yıllarda otomotiv dünyasında yer edinmeye başlayan hatchback modeller, zaman içerisinde kazandıkları çeşitlilikle dikkat çekiyor. Üretici firmalar, günümüze klasik hatchback ve liftback otomobillerin yanı sıra notchback seçeneğini de sürücülerin beğenisine sunuyor. 

Notchback modellerde klasik hatchback bagaj kapağı, sedan otomobillerin kabin tasarımı ile bir araya geliyor. Sonuç olarak konforun ve yüksek bagaj hacminin ön planda olduğu otomobiller ortaya çıkıyor.

Hatchback Araba Modellerinin Diğerlerinden Farkı Nedir?

Hatchback arabaları diğerlerinden ayıran en önemli fark, bagaj hacimlerinin ihtiyaca göre artırılabilir olması. Arka koltukları yatırarak bu avantajdan kolayca yararlanabilirsiniz. Kimi modellerde yekpare tasarım tercih edildiğinden arka koltukların tamamı tek seferde yatıyor. Bazı hatchback modellerinde ise arka koltukların sırt dayama yerleri birbirlerinden bağımsız olarak hareket ettirilebiliyor.

Hatchback araçları diğerlerinden ayıran bir başka özellik ise yüksek yol tutuş kabiliyeti. Araçların kısa gövdeli tasarıma sahip olmaları, daha dengeli sürüş deneyimi yaşanmasına olanak tanıyor.

Hatchback Arabaların Avantajları Nelerdir?

hatchback.jpg

Dünya çapında çok satılan hatchback arabalar hem görünümü hem de kullanışlı olması ile alıcısı ve istek oranları diğer arabalardan daha fazladır. Modelinin kibar olması sebebiyle fiyatları da diğer arabalara kıyasla daha uygundur. Günümüzde büyük markaların gözdesi olan hatchback arabalardan rekor satışlar elde edilmektedir. Ayrıca Hot Hatch olarak adlandırılan 3 kapılı arabalar hem görüntüsü hem fiyatıyla özellikle gençlerin ilgi odağı olmuştur. Liftback olarak adlandırılan sedan arabalara benzeyen hatchbackler daha fazla bagaj hacmine sahiptir. Hatchback arabaların diğer avantajları ise şunlardır:

  • Yakıt cimrisi olarak bilinen hatcback arabalar, markasına ve yapısına göre yakıt oranı değişse de en az yakıt kullanımına sahip arabalardır. Şehir içi ve uzun yol için kullanımlarda idealin altında yakıt kullanan hatchback arabalar sizin ve ailenizin bütçesi için en uygun arabadır.
  • Hatchback arabalar kibar ve spor görünüşleriyle dikkat çekmekte ve genellikle parkta sorun yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmaktadır.
  • Spor ile şık görünümü üstünde taşıyan batchback arabalar yaş sınırlaması olmaksızın her yaştan insanların severek kullandığı modellerden biridir.
  • Geniş bir bagaj ihtiyaç olmayan kullanıcılar rahatlıkla tercih edebilirler.

Hatchback Araba Dezavantajları Nelerdir?

Hatchback araçları özgün kılan arka camla bütünleşik bagaj tasarımı, bazı durumlarda dezavantaja sebep olabiliyor. Örneğin kış aylarında, bagaj kapağı açıldığında içerideki sıcak havayı korumak zorlaşıyor.

Soğuk havanın aniden içeriye hücum edip yolculuk keyfini bozmasını istemiyorsanız bagajı açmanız gereken durumlarda aracınızı daha az hava akımına maruz kalacağı bir yere park etmeye özen gösterebilirsiniz. Alternatif olarak araç seçiminde bagaj kapağının tasarımına odaklanabilirsiniz. Bazı modellerde, bagaj tasarımı içeriye daha az hava girişine izin verecek şekilde olabiliyor.

Hatcback arabalarda en çok göze çarpan dezavantajlardan bir diğeri ise arka koltukların kimi modellerde epey dar olması. Eğer bebeğiniz varsa ve tercih hakkınızı arka koltukları dar bir hatchback modelinden yana kullandıysanız araba koltuğunu yerleştirirken sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Bu durumdan bağımsız olarak arka koltukların ön tarafa yakın olması, kısa diz mesafesi anlamına geliyor. Dolayısıyla arka tarafta oturan yetişkinler yer kısıtlılığı yaşayabiliyor.

Kompakt Hatchback Ne Demek?

 Kompakt araçlar normal kasalarında daha daraltılmış modellerine karşılık gelmektedir. Bu doğrultuda kompakt hatchback de normaline oranla daha dar olan bir kasa tipidir. Yapı gereği daha az yer kaplamasının yanı sıra iç hacim olarak da kimi zaman azalmaya tabi tutulmaz. Bunun sebebi ise araçların daraltılırken yüksekliğinin artırılmasıdır.

Öne Çıkan Kompakt Hatchback Arabalar

  • Opel Astra
  • Volkswagen Golf GTI
  • Toyota Corolla Hatchback
  • Honda Civic (2022 modeli)
  • BMW 1 ve 2 Serisi

En İyi Hatchback Arabalar

Gösterişten genel olarak uzak tasarımları, kullanım kolaylığı ve pratiklikleri ile ön plana çıkan hatchback tarzı otomobiller birçok farklı marka altında birçok farklı model ile karşımıza çıkıyorlar. Birçok marka bu çok tercih edilen otomobil türünü kendilerince yorumlayarak kendi hatchback modellerini piyasaya sürüyor. Peki en iyi hatchback modelleri neler? Eğer bir hatchback tarzı araç sahibi olarak kullanımı kolay ve ekonomik bir otomobil kullanmak istiyorsanız sizin için en iyi hatchback araba hangisi?

  • Ford Focus

Hatchback otomobil denince akla ilk gelen modellerden biri olan Ford Focus oldukça uzun yıllardır üretilmekte olan ve çok sayıda güncelleme geçirerek günümüze uyarlanmış bir otomobil modeli oluyor. Gösterişten uzak tasarımı ve konforu ile öne çıkan Ford Focus farklı donanım seviyeleri ve motor seçenekleri ile satışa sunuluyor. Hatchback otomobillerin zaman zaman zorluk yaşadığı bir konu olan iç hacim konusunu da titizlikle ele alan Ford Focus, sunduğu geniş iç hacim ile kullanıcılarını rahatlatmayı amaçlıyor.

  • Volkswagen Golf

Hatchback sınıfını tanımlayan ve ilk çıktığı yıldan itibaren sınıfın öncüsü olan modeller arasında yer alan Volkswagen Golf, dünyadaki en bilinen araçlar arasında yer alıyor. Günümüz teknolojisinden nasibini almış olan Volkswagen Golf hala alışılmış Golf tasarım hatlarını taşırken modern bir görünüme sahip oluyor. Titizlikle üretilmiş ve yüksek kaliteli malzemeler ile donatılmış olan Volkswagen Golf sürücünün kendini özel hissetmesini amaçlıyor. Volkswagen Golf teknolojik ve iyi bir mühendislik ile üretilmiş bir otomobil isteyen kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.

  • Seat Leon

Son yıllarda ülkemizde görmeye alıştığımız modellerden biri olan Seat Leon, Volkswagen Golf’e oldukça fazla sayıda benzer yön taşıyor. Seat Leon, Volkswagen Golf ile azımsanmayacak sayıda parçayı paylaşmasına rağmen Golf’ten daha dinamik ve spor hatlar taşıyan tasarımı ile özellikle daha genç kullanıcıların dikkatini çekiyor. 

  • Honda Civic HB

Honda Civic modeli hem sedan hem de hatchback modeli ile ülkemizde hatırı sayılır bir üne sahip olmuş durumda. Özellikle Civic Type-R modeli ile otomobil meraklılarının dikkatini üzerinde toplamış olan Civic, Type-R modelinden daha yumuşak ve alışılmış tasarım hatlarına sahip olan Hatchback modeli ile de dikkat çekiyor. Çekici tasarımı ve yeni nesil teknolojik donanımları ile Honda Civic HB çok sayıda kişinin gönlünü fethetmiş durumda bulunuyor. 

  • Peugeot 308

Fransız üreticinin şehir için kullanımı için üretmiş olduğu ve modern donanımlar ile donattığı Yeni Peugeot 308 ile günlük yaşam kolaylaşıyor. Ekonomik motor bloğu ile düşük yakıt tüketimi değerleri sağlayan Peugeot 308 aynı zamanda da düşük emisyon değerleri ile dikkat çekiyor. Modern görünümü ve çevreci tasarımı ile Peugeot 308, küçük otomobil severleri etkileyen bir model olarak öne çıkıyor.

 En Çok Satan Hatchback Araba Modelleri 

hatchback.jpg

Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından paylaşılan veriler ile hangi hatchback araçların daha fazla tercih ediliyor gelin bir de ona bakalım.

Renault Clio

Türkiye’de üretilmesi sebebi ile muadillerine oranla daha uygun fiyatlarda satılan Renault Clio, bakılması da oldukça kolay bir araç. Arıza yaptığı durumlarda diğer araçlara oranla daha uygun maliyetler ile işin içinden çıkılabilmesi ve belirli bir kalitenin üstünde konfor sağlaması hatchback araçlar arasında kolayca sıyrılmasına sebep oluyor.

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo kalitenin yanında ekonomik olması ile beraber en fazla tercih edilen hatchback modelleri arasında yerini alıyor. Şehir içinde park açısından sorun yaratmaması, yakıt tüketiminin muadillerine oranla düşük olması gibi birçok sebep aracı ilk tercih edilenlerden biri yapmakta.

Hyundai i20

Japon araçların sunduğu kaliteli aksam ve konforun ne derece karşılık bulduğu i20 satışlarının üst sıralarda olması ile ortaya konuyor. Donanım bakımından muadillerine oranla bir hayli önde olan araç fiyat bakımından da makul seviyelerde kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Fiat Egea

Ülkemizdeki tüm araç markaları arasında en fazla satışa sahip marka Fiat’ken, Fiat’a ait bir hatchback modelden bahsetmeden olmaz. Araç ücretleri ve yakıt tüketimi bakımından direkt olarak tüketiciye ulaşan Egea araçları günün her saati bir yerlerde görmek mümkün.

Toyota Corolla

Tıpkı Fiat gibi Toyota da ülkemizde sıkça tercih edilen bir marka. Önemli sayıda araç kullanıcısı, gürültüsüz, yakıt tasarruflu ve kolay kolay arızalanmayan yapısı ile Toyota Corolla araçlara yönelmekte. Özellikle ikinci el piyasasında modelin sıkça el değiştirdiğini ve talep gördüğünü de dile getirmek gerek.

Yorum ekle