Hatay Antakya Arkeoloji Müzesi hakkında her şey bu yazımızda! Rehbere bile gerek duymadan müzeyi gezmenizi sağlayacak bilgileri tüm detayları ile sizin için derledik. Hatta Hatay Arkeoloji Müzesi’ni elinizle koymuş gibi bulmanıza yarayan yol tarifleri bile verdik.
Bu gurme şehri bir de kadim tarihi ile tanımanız için sizi önce sanal Hatay Arkeoloji Müzesi turuna çıkaracağız. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin özellikleri, bölümleri ve göreceğiniz eserlere dair ipuçlarını verdiğimiz bu yazı müzeye attığınız ilk sanal adım olacak. Hazırsanız başlayalım. İşte Hatay Arkeoloji Müzesi hakkında merak edilen her şey.
Türkiye’nin En Büyük Mozaik Müzesi: Hatay Antakya Arkeoloji Müzesi
Evet, yanlış okumadınız, burası Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi unvanını taşıyor. Hatay Arkeoloji Müzesi, 3250 m2 alanı kaplıyor. Ayrıca dünyanın en büyük mozaiklerinin sergilendiği müze olma özelliğini de taşıyor.
Müzede Paleolitik çağdan Osmanlı Dönemine kadar yani devasa bir zaman dilimine ait eserler var. Bu eser zenginliği ise en büyük mozaik müzesi olarak anılmasını sağlıyor. Hazır tarihten bahsetmişken Hatay Arkeoloji Müzesi içerisinde yer alan eserlere geçmeden önce kısaca buranın tarihçesine bakalım.
Hatay Antakya Arkeoloji Müzesi Tarihçesi
Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bugünkü binasının yapımına 2011 yılında başlanmış. 2014 yılından beri ziyarete açık. Ancak bazı bölümlerin yapımı zamana yayılmış. Örneğin Lahitler Salonu 2018 yılında bitmiş. Ancak müzenin tarihi elbette bu bina ile sınırlı değil.
Hatay’da arkeolojik kazılar 1932 yılında başlamış. 1948 yılına kadar da yurtdışından farklı üniversiteler ve araştırmacılar tarafından kazılar yapılmış. Eski müze binası 1939 yılında inşa edilmiş. 1948 yılında yani Hatay’ın anavatana katılışının 10. yılında ise müze ziyarete açılmış. O günkü şartlara göre tasarlanan bina yeterli olmayınca da bugün gezip görebileceğiniz Hatay Arkeoloji binası inşa edilmiş. Şimdi biraz da müzenin içine doğru adım atalım.
Müze Bölümleri
Hatay Arkeoloji Müzesi, uğramışken hızlıca gezebileceğiniz bir yer değil. Eşsiz eserlere ev sahipliği yapan müzeye geniş bir zaman ayırmanızda fayda var. Müzede 19 sergi salonu var. Hatay Arkeoloji Müzesi haritası gibi de düşünebileceğiniz bu bölümler sırası ile şunlar:
- Mağara
- Amuk
- Selevkoslar
- Tykhe
- Mitoloji
- Seramik eserler
- Roma 1
- Cam eserler
- Maden eserler
- Roma 2
- Krallar
- Daphne evleri
- Küçük taş eserler
- Lahitler
- Mozaik yolu
- Martyrion
- Erzin
- Ortaçağ
- İslami dönem
- Hazine
Hazine salonundan sonra ise geçici sergi salonu, müze kafesi gibi bölümlere ulaşılıyor. Peki bu bölümlerde sizi hangi eserler bekliyor?
Hatay Antakya Arkeoloji Müzesi’nde Neler Var?
¨Hatay medeniyetler şehri¨ denmesinin nedenini bu müzeyi gezince anlayabilirsiniz. Müzede Prehistorik Çağ, Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Osmanlı Dönemine ait eserler var. Yani Hatay Arkeoloji Müzesi’nde şehrin 2300 yıllık tarihini keşfedebilirsiniz. Hatta müzedeki eserler bunlarla sınırlı değil. Tarihi eserlerin bir bölümü de dünyadaki yaklaşık 20 müzede kendine yer buluyor.
Burada sergilenen eserlerin bir bölümü Hatay merkezdeki kazılardan geliyor. Bir bölümü ise İskenderun, Samandağ, Dörtyol, Erzin, Hassa gibi Hatay’ın ilçelerinden geliyor. Müzeyi böylesine önemli kılan eserleri de tanımaya ne dersiniz?
Eserler
Müzede, lahitler, mozaikler, cam, seramik ve metal eserler, heykeller ve yazıtlardan oluşan oldukça zengin bir arkeolojik koleksiyon var. Sizin için Hatay Arkeoloji Müzesi’nin en göz alıcı birkaç eserini araştırdık. İşte Hatay Arkeoloji Müzesi’nin en güzel eserleri:
- Kral Şuppiluliuma Heykeli: Bu, müze gezisi sonrasında onca eserin arasında sıyrılıp aklınızda yer edecek bir heykel. Kral Şuppiluliuma heykeli, detaylı göz çalışması ve devasa boyutu ile dikkat çekiyor. 1.5 metre yüksekliğindeki heykel, geç Hitit Dönemi Krallığı’na ait.
- Terk Edilmiş Ariadne Mozaiği: Dokuz bölümlü bir yer döşemesidir. Mitolojik bir figür olan Ariadne ortadaki bölümde resmedilmiştir. Mozaikte ayrıca Eros, Dionysos ve çeşitli hayvanlar var.
- Antakya Lahdi: Eser Roma dönemine ait. İhtişamlı bir görünüme sahip lahdin çevresindeki betimlemeler, mezarın saygın birine ait olduğu izlenimini vermektedir. Ayrıca lahit içerisinden çıkan değerli eşyalar ve iskeletler müzenin farklı bir bölümünde sergileniyor.
- İskelet Mozaiği: İskelet mozaiği, etkileyici ve bir o kadar da keyif verici bir mozaik. Siyah zemin üzerine iskelet tasvirinin bulunduğu mozaiğin üzerinde ¨Neşeli ol hayatını yaşa¨ yazmaktadır.
Hatay Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgiler
İnsanlık tarifini keşfedebileceğiniz Hatay Antakya Arkeoloji Müzesi hakkında bilgilerle devam ediyoruz.
Hatay Antakya Arkeoloji Müzesi Nerede?
Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya’nın Maşuklu Mahallesinde. Müzeye ulaşmak ve şehrin her yerini kolaylıkla gezmek için Hatay merkez araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Hatay’a Nasıl Gidilir?
Hatay’a uçakla, otobüsle veya kendi aracınızla gidebilirsiniz. İstanbul – Hatay arası 1133 km, Ankara – Hatay arası uzaklık 666 km, İzmir – Hatay arası mesafe ise 1069 km. Bunca yolu gelmişken Hatay’ın muhteşem mutfağı ile de tanışmadan dönmemenizi öneririz. Hatay’da yiyebileceğiniz en güzel yemek çeşitlerini keşfetmek için Günübirlik Hatay Gurme Gezi Rehberi; Hatay’da Ne Yenir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Hatay Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri
Müze yazın 08.00-17.00, kışın ise 08.00-19.00 saatleri arası, haftanın her günü ziyarete açık.
Hatay Antakya Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti
2021 yılı Hatay Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 40 TL. Müzeye girişte Müzekart geçerli. Yani Müzekart’ınız varsa, buraya ücretsiz şekilde girebilirsiniz.
Add comment