Yolcu360 Blog
gunesin-insana-etkileri-2.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Güneşin İnsana Etkisi: Yaz Güneşi Zararlı Mı Yararlı Mı?

Güneşin İnsana Etkisi: Yaz Güneşi Zararlı Mı Yararlı Mı?

Haydi gelin güneşin insana etkisi nasıl, yaz güneşinin zararlarını ve faydalarını hep birlikte inceleyelim.

Dünya ve diğer gezegenler için hem ısı hem de ışık kaynağıdır güneş. Güneşin yaklaşık olarak beş milyar yaşında.Canlılar yaşayabilmek için güneş enerjisine ihtiyaç duyuyor. Güneş Dünya’ya yaklaşık olarak 150 milyon kilometre uzaklıkta. Güneşin iç sıcaklığı 15 milyon santigrat derece, dış yüzeyinin sıcaklığı ise 600 santigrat derece kadar. 

Güneş, güneş sisteminin merkezinde yer alıyor ve güneş sistemindeki en büyük gök cismi. Ayrıca güneş ışını Güneş’ten gelen toplam elektromanyetik ışınım olarak adlandırılıyor. Kızıl ötesi görünür ışık ve mor ötesi biçiminde isimlendiriliyor.

Güneş ışığı Dünya’ya gelirken atmosferde süzülerek Ozon tabakasında parçalanıyor. Böylece daha az zarar veren bir yapıya dönüşüyor. Yaşam kaynağımız olan Güneş’in insanlar üzerinde birçok faydası olduğu gibi zararları da var. Haydi gelin Güneş’in insana etkilerini, yaz güneşinin zararlarını ve faydalarını hep birlikte inceleyelim.

Sıcak Havada Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler yazımız için tıklayın.

Güneşin İnsana Faydaları

gunesin-insana-etkileri-3.jpg

  • Güneş Kemik Erimesini Önlüyor

D vitamini vücudumuzda, diş ve kemik gelişimi için çok önemli. Alınan kalsiyumun kemiklerde depo edilmesi ve bağırsaklardan emilmesi için D vitamini gerekiyor. Üstelik D vitamini vücutta yeterli değilse kalsiyum hiçbir işe yaramıyor. 

Vücudumuzdaki D vitamini ihtiyacını karşılamak için mutlaka güneşlenmek gerekiyor. Her gün mutlaka kol ve bacaklarımızın iç kısımlarının güneşlenmesini sağlamalıyız. 

15 dakikalık güneşlenme süresiyle vücudumuz için gerekli D vitaminini üretebiliriz. Sadece öğle saati 15 – 20 dakikalık güneş temasıyla bile vücudumuzun günlük D vitamini ihtiyacını sağlayabiliriz.

Uzun süre güneşe maruz kalınırsa melanin sentezine bağlı olarak cilt geçirgenliği azalacağından D vitamini üretimi düşüyor. Bu nedenle süreyi iyi ayarlamak gerekiyor. D vitamini üretebilmek için güneşlendikten sonra ılık bir duş almak da tavsiye edilenler arasında yer alıyor. 

  • Güneş Kanseri Önlüyor

Güneş, akciğer ve meme kanseri başta olmak üzere prostat, yumurtalık ve kalın bağırsak gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyor. Öğle saatlerinde güneş altında kısa bir yürüyüş yaparak kanser riskini azaltabilirsiniz. 

Yaklaşık 15 – 20 dakikalık yürüyüşler yapmak vücudumuz için elzem. Fakat güneşe fazla maruz kalmak faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle dengeli bir rutin edinmek gerekiyor. 

Güneşin kansere yakalanma riskini azaltmasında D vitamini büyük bir rol oynuyor. Yapılan yürüyüşler ve güneşlenme sırasında cam arkasında kalmamak ve koruyucu kremler sürmemek gerekiyor. Çünkü D vitamini sentezini sağlayan UVB son derece hassas bir konu, direkt temas gerektiriyor.

  • Güneş Bağışıklığı İyileştiriyor

Vücudumuz birçok antibiyotik üretiyor ve bunlar, D vitamini olmadan işlevlerini yerine getiremiyor. Hastalıklara karşı mücadele eden hücrelerimiz, görevlerini yerine getirebilmek için D vitaminine ihtiyaç duyuyor. 

Birçok hastalık; cilt mantarı, kanser, osteoporoz, parkinson, enfeksiyon, depresyon, nezle, diyabet, hipertansiyon, kalp, beyin felçleri, güneş görmeyen kuzey ülkelerinde daha yaygın. Bu durum, güneş girmeyen eve doktor girer diyen atalarımızı haklı çıkaracak cinsten bir sonuç.

Güney kıyılarında yaşayan insanlarda bedensel ve ruhsal hastalıklara daha az rastlanıyor. Tüm bu verilerin gerçekliği bilimsel yayınlarla kanıtlanmış durumda. 

D vitamini eksikliğinin, diş ve kemik gelişimini engellediği hatta bazı kanserlere yakalanma riskini artırıyor. Hatta kanserli hücrelerin daha hızlı yayılmasına neden olduğunu da ekleyelim. 

  • Güneş Depresyonu Önlüyor

Depresyon tedavisinde D vitamini seviyesinin önemli bir rolü var. Karamsarlık, antisosyallik, içe dönme eğilimi gibi sorunlar yaşıyorsanız D vitamini seviyesini kontrol ettirmeniz gerekiyor. 

Güneş ışınları salımının sağladığı serotonin, melatonin, endorfin hormonları etkisi sizleri depresyon etkilerinden koruyor. Bununla birlikte huzursuz hissetme eğilimini azaltıyor.

  • Güneş Sivilceleri Kurutuyor

Güneş egzama, akne, candida gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Cilt direncini artırarak hastalığa sebep olan organizmaları yok ediyor. Temiz ve parlak bir cilt oluşumuna katkı sağlıyor.

Güneşin İnsana Zararları

gunesin-insana-etkileri-1.jpg

  • Güneş’in Cilt Üzerine Etkileri

Vücudumuz terleme yoluyla kendisini soğutuyor. Özellikle yaz aylarında gerçekleşen terleme, bazı durumlarda vücudu soğutmak için yeterli olmayabiliyor. Eğer gerekli önlem alınmaz ise vücut sıcaklığı tehlikeli seviyelere ulaşabiliyor. 

Güneşe fazla maruz kalınırsa isilik, kramplar ve güneş çarpması gibi büyük sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle güneşte kalma süresini iyi ayarlamak gerekiyor. 

Güneş yanıkları sadece yaz aylarında gerçekleşmiyor. Aslında en çok kış mevsiminde kar yağdığında oluyor. Çünkü kar, güneş ışınlarını %80 oranında yansıtma özelliğine sahip.

Kar örtüsü yansımasını deniz, kum ve çim yansıması izliyor. Ayrıca UV ışınları, suda 2 metre derinliğe kadar etkili oluyor. Güneşin zararları arasında başta cilt yanıkları, güneş lekeleri ve cilt kanserine kadar gidebilen etkileri var. Yararları olduğu kadar zararları da mevcut.

  • Güneş’in Gözlere Etkileri

Güneş ışınlarından UV-C ışınları kornea ve konjonktiva gibi gözün ön dokularında hasara neden olabiliyor. Kısa süreli de olsa Güneş ışığına direkt bakmak, görme tabakası retinaya önemli ölçüde zarar veriyor. Retina üzerindeki hasara bağlı olarak geçici görme hasarı da oluşabiliyor.

  • Güneş Çarpması

Güneş ışınlarının yol açtığı aşırı sıcak ortama bağlı olarak vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulması, güneş çarpmasına yol açıyor. Ciddi risk barındıran güneş çarpması, ölümlere sebep olabiliyor.

Güneş çarpmasının belirtilerini baş ağrısı, yürümede zorlanma, aşırı sinirlilik ve bitkinlik olarak sıralayabiliriz. Önlem alınmazsa baş dönmesi, göz karaması, kusma, yüksek nabız, solunumda artma gibi hayati sorunlarla karşılaşılabilir.

Güneşten Korunma Yolları

gunesin-insana-etkileri.jpg

Özellikle yaz aylarında mümkün olduğunca gölgede kalmak tavsiye ediliyor. Fakat ağaçların, şemsiyenin ya da güneşliklerin altında durmak tam anlamıyla güneşten korunmak anlamına gelmiyor. Güneşte kalma sürenizi iyi ayarlamalısınız.

Güneşin tehlikeli ışınlarından ultraviyole A ve B’de %99 koruma sağlayan güneş gözlükleri, güneş hasarlarından büyük ölçüde korunmamıza yardımcı oluyor.

Güneşten korunmak için sıkı dokunmuş bol ve uzun kollu giysiler tercih edilebilir. Ayrıca vücudumuzun baş, göz, kulak ve boyun kısmını koruyabilmek için şapka takmak çok önemli. Yüz ve eller gibi güneşe daha fazla maruz kalan yerlerde 30 ve üzeri koruma faktörlü kremleri tercih ederek koruma sağlayabilirsiniz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle