Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Gaziantep’ten Hediyelik Ne Alınır!

Gaziantep’ten Hediyelik Ne Alınır!

Gaziantep gezisinden dönemden önce Antep’ten hediyelik almak istiyorsunuz.Peki, Gaziantep’ten ne alınır? Size, bu konuda acayip fikirler vermden önce kulağınıza bir şey fısıldayalım mı: Gaziantep Çarşısındaki geleneksel el sanatları yapan dükkanların işleri dünyanın en ünlü modacılarından sipariş alıyor. Şimdi okumaya devam edin…

Londa Moda Haftasından Antep İşi Elbiseler

Gaziantep gezisinden hediyelik ne alınır? Gaziantep hediyelik alma konusunda öneriler var mı? Gaziantep hediyelik eşya tavsiyesi var mı? Antep’in hediyelikleri  neler? Antep’e gidip de eve dönerken hediyelik almak isteyenler için çok orijinal fikirler bulduk. 

Gaziantep’ten hediyelik ne alınır sorusuna Nihan Uras’ın Gaziantep Deyince kitabına başvurarak gerçek ve derin yanıtlar aradık…

Gaziantep’ten Hediyelik Ne Alınır?

Bir şehre gezmeye gittiğinizde, aile ziyaretine ya da bayram gezmesine gittiğinizde dönüşte yakınlarınıza küçük hediyeler almak isteyebilirsiniz. Bazen buzdolabı magneti, bazen yöresel lezzetler bazen de sadece güzel fotoğraflar hatıra olur. Ancak konu Gaziantep gezisi ise buradan her şeyi yanınızda götürmek isteyebilirsiniz. Dünyada Türk mutfağını temsil eden bir gastro başkentinden söz ediyoruz. İnsan, yanına baklava, fıstık, baharat hatta kebap almak istemez mi…

Diğer yandan Halep’le Akdeniz’le ve Anadolu ile yani üç farklı zengin kültürle binlerce yıl yoğurulmuş bir kent burası. Vaktiyle Osmanlı saraylarının tepsileri, cam eşyaları, takıları, kumaşları buradan çıkmıyor muydu? Peki, ne oldu o el sanatlarına? Tahmin edeceğiniz üzere çoğu yok oldu. Ama hala Antep Çarşısında geleneksel yöntemlerle binlerce yıllık geleneği sürdüren ustalar var. Bu zanaatkarların elinden çıkan her şey çok değerli. Dünyanın farklı yerlerinden bu maden işlerini, kumaş dokumalarını almaya geliyor insanlar. Bu nedenle Gaziantep turuna çıkarsanız minik de olsa bir parça Antep işi ürünlerden alın. Antep’ten hediyelik alırken aşağıdaki notlarımız size rehber olacaktır.

Gaziantep Havalimanı araç kiralama fiyatları listesi burada!

Değerli bir kitap: Gaziantep Deyince…

Nilhan Aras adlı Türk araştırmacı, yaklaşık 10 yıl boyunca Gaziantep’i araştırmış. Ortaya çok değerli bir kitap çıkmış.  Gaziantep yemeklerinin gerçek kökleri, Antep’in değerleri, tarihi ve el sanatlarına dair bilimsel araştırmalar içeren kitaptan yararlanarak size Antep’ten hediyelik alma rehberi hazırladık.

Antep’ten Ne Alınır?

Ezo Gelin’in memleketinde Antep’te el sanatları da yemekler kadar zirve yapıyor. Bugün, 16.- 17. yüzyılda çok popüler olan Antep işlerinin çoğu ya yok oldu ya da turizm vesilesiyle anı ürünü olmaktan öteye gidemiyor. Ancak burada bizim, Gaziantep’i gezen insanların rolü büyük. Bu ürünleri talep ettikçe, görmek istedikçe, almak istedikçe onları yapmak isteyen gençler ortaya çıkacaktır. Bir basit tahta pinokyo için İtalya’nın bir köyünü her yılı kaç bin kişi ziyaret ediyor, bir bilseniz…

Gaziantep’in El Sanatları

Antep işi, kutnu kumaşı, yemeni, bakır işi, sedef kakma ve daha neler neler… Bazen yöresel çarşılarda kumaşlar vs görüp “aman kumaş işte” deyip geçeriz. Oysa bazı kumaşlar, torunlarınıza miras bırakmak isteyeceğiniz türden değerli parçalardır. Bu nedenle bu, alışılmış bakış açısını yıkmak üzere detaylı bir araştırma yaptık. Antep işi, yemeni çarıkları, sedef kakma neden önemli araştırdık. Gaziantep’ten hediye olarak alınabilecek en değerli ürünleden biri olan Antep işi adı verilen kumaş dokuması ile başlayalım. 

Antep İşi

Antep işi, 1880’lerde bir Amerikalı tarafından keşfedilmiş. Bu Amerikalı hekim, Antep işini öğrenmiş ve ABD’de üreteceği bir atölye bile kurmuş. Burada ürettiği Antep işi kumaşları, dünyanın farklı yerlerine birinci sınıf kumaş kalitesi damgasıyla ihrac etmiş. Antep’te bu kumaş dokuma işini kadınlar yapar. Her kadın erkeği için Antep işi kumaşı dokur. Bu da söz konusu işin ticaretinin yapılmasına engel olmuş. Çünkü hissiyata göre Antep işi kumaşı sadece kadınlar erkekleri için dokurlar. Burada kitapta da paylaşılan çok ilginç bir hikaye var: 1964 doğumlu Hatice Akdeniz adlı Antepli kadın, çocukluğunda annesinin zorlamasıyla Antep işi yapmayı öğrenmiş. Kendini geliştirmiş ve bütün desen türlerini yapmayı biliyor. Sonra çocuklarının isteğiyle DOSİM’in açtığı bir yarışmaya girmiş ve birinci olmuş. Bundan sonra çok ünlü bir Türk modacı kendisine sipariş vermiş. Onun ardından İngiltere ve ABD’de bir kaç defileye katılmış ve yabancı modacılara da iş yapmış. Müthiş değil mi?

Gaziantep’in Kutnu Dokuması

Gaziantep’e özgü bir ipekli dokuma türü olan kutnu, ilk zamanlar sadece ipekten üretiliyordu. Daha sonraları suni ipekten yapılmaya başlandı. İçine birazda pamuk ipliği eklenerek bugüne geldi. Bu aşamada kumaşın temel dokusu pamuktan atkı kısmı ise ipekten yapılır.

Geçtiğimiz yıllarda dünyaca ünlü Türk modacı Bora Aksu, kutnu kumaşından bir koleksiyon hazırladı. Bu koleksiyon Londra’da bir defile ile tanıtıldı. Kumaş, göz kamaştırdı.

Kutnu dokumasının geçmişi çok eski tarihlere dayanır. Kutlu dokuma şekli, Gaziantep şehrine ilk defa Halep’ten gelmiş. Gaziantep ve çevresi önemli bir kutluata öylesine dönüşmüş. Zamanla Tokat’ta da Tokati adı verilen bir dokuma türü yaygınlaşmış. Söz konusu Tokati dokuması aslında Gaziantep’i kutnu dokumasının aynısı. Gaziantep’in dokuma ürünlerinin şöhreti, tüm dünyada bilinir. Bu şöhretin ana nedeni ise altın iplikle yapılan süslemeler. Peki, Gaziantep kutnu dokuması neden bitti?

Rivayete göre zamanla hakkında kutlu dokuma kıyafetler giymesi Osmanlı Sarayı tarafından bu dokumacılığın yasaklanmasına neden olmuştur sadece sonra içerisindeki atölyelerde kutlu dokuması yapılmasına izin verilmiştir. 16. yüzyılın en ağır dokuma kumaşı kutludur. Hem ev eşyalarında, hem giysilerde hem de ev tekstilinde yoğun bir şekilde kullanılmıştır.

Antep Sabunu

On dokuzuncu yüzyılda Halep’li ustalar, bölgeye sabunculuğu getirmiş. Bugün Nizip ilçesinde sabunhaneler var. Nizip’ten zeytinyağlı sabun almak iyi fikir çünkü artık tamamen fabrikasyona dönen sabunculuğun son örnekleri bunlar. Üstelik tamamen el işi olarak üretiliyor, güneşte kurutuluyorlar.

Sırmalı Hamis / İşlemeli Giysiler

Sırmalı HamisÖyle güzel yelekler, hırkalar var ki, böyle el becerisiyle kumaşa işlenmiş altın sarısı iplerle…Simli ipek kullanılarak işlenen bu giysilerden almanızı ve hayatınız boyunca gardırobunuzda ona çok özel bir yer vermenizi öneriyoruz.

 

Sedefli Kakma

Gazeiantep’ten sedefli kakmalı ahşap kutular alabilirsiniz. tepsiler, takı kutuları ve daha neler neler…En iyisi ceviz ağacından yapılan sedef kakma, dünyanın en değerli ağaç işleri arasında gösteriliyor.

Yemeni Patikler

Ev ayakkabısı alıyoruz ya naylondan, Gaziantep’te gerçek deriden el işi patikler yapılıyor. Terletmiyor, rahatsız etmiyor ve çok kıymetliler. Tersinden dikilip sonra çevirerek kalıplanan ökçesiz, dikişsiz ve çivisiz ayakkabılar, vaktiyle köylerin taşlı çamurlu yollarında giyiliyordu. Antep’e gittiğinizde yemeni almak için çarşıda sorun soruşturun. Dünyanın başka hiçbir yerinde böyle bir ayakkabı bulamazsınız. Üstü keçi derisi, içi koyun derisi olan yemenilerin yapımında hiçbir sentetik madde kullanılmıyor.

Gaziantep Araç Kiralama Fiyatları

Gaziantep’e uçakla hafta sonu için kısa ve keyifli bir gezi planı yapabilirsiniz. Bu amaçla Gaziantep Havalimanı araç kiralama fiyatlarına yolcu360.com üzerinden bakabilir, sistem üzerinden Gaziantep Havaalanı araba kiralama fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca Gaziantep merkez araç kiralama fiyatlarına bakabilir, Antep’ten Nizip gibi ilçelere geçebilirsiniz.

 

 

1 yorum