Yolcu360 Blog
frig-yolu.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Frig Yolu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Frig Yolu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye yürüyüş rotaları açısından zengin bir ülke. Aslında ülkenin coğrafi konumu ve tarihi, inanılmaz yürüyüş rotaları sunuyor. Bu yürüyüş yollarını sırtınızda kamp malzemeleri ile tamamlamak, kendinize doğru bir yolculuk sunuyor. Hayatı ve ona bakış açınızın en iyi halini keşfetmek için bir fırsat. Frig Yolu rotası da böyle özel bir rota. Arkadaşlarla, eşinizle ya da kendi başınıza bu maceraya çıkmaya ne dersiniz? Peki, Frig Yolu hakkında bilmeniz gerekenler neler? Detaylar devamında…

Türkiye’nin yürüyüş yollarıyla ilgili yazımız için tıklayın.

Frig Yolu Yürüyüşü

Frig Yolu, bir yürüyüş alanı olması ile birlikte aynı zamanda bir kültür yolu olarak da yoğun bir ilgi görmektedir. Rota üzerinde birçok kent bulunmaktadır. Frig Vadilerinin de dahil olduğu yolda bir ana parkur ve bunun dışında pek çok parkur bulunmaktadır. Bu sayede farklı rotaları da bir arada görmek mümkün olmaktadır. 

Toplamda 506 kilometre olan bu yol zaman zaman zorlu şartlara sahip olsa da bazı bölgelerde geçişler çok daha kolay olmaktadır. Bu uzun yol süre bakımından da benzer şekildedir. Ancak güzergâh tek bir güzergah şeklinde olmaması ve yan yolların varlığı güzergahın daha kısa sürmesini de sağlayabilmektedir. 

Afyon, Eskişehir, Kütahya ve Ankara’yı kapsamı altına alan bu güzergah içerisinde Friglere ait pek çok kalıntıya rastlamak mümkündür. Bu güzergah uluslararası standartlar dikkate alınarak planlanmıştır. Hem yürüyüş hem de bisiklet yolun olması güzergâhın kullanım oranını da arttırmaktadır. 506 kilometre mesafeyi yürüyüşçüler veya bisikletçiler farklı zaman aralıklarında gitmektedir. Bu bir proje olup ana yol bu proje kapsamında tasarlanmıştır. Bu süreci destekleyen ise valilikler ile birlikte FRİGKÜM yani Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği olmaktadır. Güzergahın bugüne kadar özgün bir biçimde kalması UNESCO’nun da dikkatini çekmiş. Alan, UNESCO tarafından da tanıtılıyor. Şimdi yolu daha iyi tanıyalım.

Frig Yolu Nedir?

frig-yolu-1.jpg

Frig Yolu nedir ve kapsamı nereye kadardır, bakalım. Ülkenin en uzun üçüncü doğal yürüyüş parkurudur. Antik yollar kapsamında yer alan yolları içinde üçüncü sırada olan bu güzergah, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır. Burada görülebilecek pek çok unsur bulunmaktadır. Kayaya oyulan evler, anıt mezarlar, kiliseler, kale ve tapınaklar buradaki güzergah için belirleyici olmaktadır. 

Friglerin yaşam alanlarını kapsayan bu güzergah onların izlerini de göstermektedir. Güneydoğu Avrupalılar ile benzerlik taşıdığı düşünülen Frigler milattan önce 8.yüzyılda güçlü bir devlet haline gelmişlerdir. Milattan önce 11.yüzyılda Makedonya’dan göç ettikleri düşünülen Frigler birçok merkeze sahip olmuştur. Başkenti Gordion olan bu krallık bugün Frig Vadileri olarak bilinen güzergahlarda yaşamıştır. Milattan önce 6. yüzyılda Friglerin hâkimiyeti azalmış ve zaman içerisinde yok olmuştur. Ancak Romalılar ve Bizanslılar bölgede hakimiyet kursa da burada yaşayan halk geleneksel yaşamına büyük ölçüde devam etmiştir. 

Frig Yolu Hakkında Bilgiler

Frig Yolu Kütahya’da başlamaktadır. Yol Kütahya’nın sınırları içerisinde yer salan Yenibosna Köyü’nde başlamaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 3 kilometrelik bir mesafeden söz etmek mümkündür. Güzergaha Kütahya ilinden başlayanlar için güzergahı buradan yürütmek mümkün olmaktadır. Merkeze ortalama olarak 55 km kadar mesafede olan Ovacık Köyü’ne kadar da devam etmektedir. Sonrasında sırasıyla diğer illere geçmek mümkün olduğu gibi bazen ise güzergah şehir kapsamı içerisinde kalmaktadır. Eskişehir üzerinden gidilen Frig Vadisi ise 64 kilometre mesafede yer almaktadır. Eskişehir rotası oldukça yaygın bir rota olup bunun dışında Afyonkarahisar da bulunmaktadır. Afyonkarahisar’ın mesafesi ise 120 kilometre olmaktadır. Ankara’da ise bu güzergah 300 kilometreye kadar çıkmaktadır. Frig Yolu nerede sorusu sorulurken güzergâhın başladığı konumun önemi göze çarpmaktadır. 

Frig Yolu’na dahil olmak için uygun zamanlar bulunmaktadır. Her mevsim bu güzergaha katılmak mümkün olsa da bunun için hazırlıklı olunmadığında birtakım sorular doğurması mümkündür. Kış mevsimi özellikle zorlu olmakta olup yaz ve bahar mevsimleri daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Çünkü en sıcak mevsimlerde bile akşam saatlerde bu vadilerde daha serin olmaktadır. Nisan ve Eylül arası en uygun tarihler olarak belirlenmektedir. Yağış da süreci olumsuz etkileyen bir faktör olmaktadır. Frig Yolu için herhangi bir ücret bulunmamakta olup giriş çıkışlar ücretsiz olmaktadır. Frig Yolu kilometresi bölge bazında değişim gösterir. Rota ise ortalama olarak 6 farklı rotayı kapsamaktadır. Bunlar parça parça rotalar olup esas rota bunları birleştiği ana rota olmaktadır. Ancak esasen 3 temel rota üzerinde seyahat eden pek çok kişiyi görmek mümkündür. Türkiye’nin yürüyüş yolları içerisinde yer alan bu yol kültür yolu olarak da öne çıkmaktadır. 

Frig Yolu’nda Yapılacaklar

Frig Yolu’nda yapılacak pek çok şey bulunmaktadır. Yani tek eylem trekking olmayıp bunun dışında da pek çok aktivite söz konusudur. Frig Yolu’nda en dikkat çeken yapılar arasında Yazılıkaya yer almaktadır. Eskişehir’de bulunan bu kaya oldukça önemli bir kalıntıdır. Rotanın en sevilen bölümü olan Yazılıkaya, aslında yerli halkın verdiği bir isimdir. Midas Anıtı olarak da bilinen bu anıt oldukça görkemli bir kalıntı olmaktadır. 

Friglerin dini yaşantısı hakkında ayrıntılı bilgiler sunmaktadır ve milattan önce 3000’li yıllara tarihlenmektedir. Aslanlı Mabet bölgenin önemli kalıntılarından olmaktadır. Aslan kabartmalarının olması bu adı almasına neden olmuştur. Yapının üzerinde Solon yazması da Solon’un mezarı olduğunu düşündürmektedir. Eser iki farklı dönemde Frig ve Roma dönemlerinde kullanılmıştır. 

Gerdekkaya bir diğer kalıntı olarak öne çıkıyor.  Bir kayaya oyulu olan bu mezar, anıt mezar özellikleri göstermektedir. Burada üçgen bir alınlık ve ortada iki simetrik sütunu ile bir tapınağı andırmaktadır. Milattan önce 3000 li yıllara tarihlendiği düşünülmektedir. Üçlerkayası Köyü doğal oluşumları nedeni ile diğer yapılardan ayrılmaktadır. 

Peri Bacalarının bulunduğu bölge dünyanın pek çok yerinden yoğun bir ilgi görmektedir. Bunların dışında Aslankaya, Emre Gölü, Ayazini Köyü, Avdalas Kalesi gibi önemli yapılar da güzergah üzerinde yer almaktadır.  

Frig Yolu’na Nasıl Gidilir?

frig-yolu-2-scaled.jpg

Frig Yolu’na nasıl gidilir diye merak ediyorsanız; öncelikle Kütahya’dan başlamanızı öneririz. Diğer yandan Kütahya dışında başlangıç noktaları da var. Rotaya dahil olunacak şehirler için Eskişehir, Afyon, Kütahya ve Ankara. Yolun bir kısmına kadar araçla gitmek de mümkün. Bölgeyi gezmek üzere araca ihtiyaç duyanlar için araç kiralama seçenekleri iyi bir alternatif olabilir. Yolcu360.com üzerinden hem  bütçenize hem de araziye uygun aracı  seçebilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle