Yolcu360 Blog
Ford Mustang

Ford Mustang 50 Yaşında!

Ford Mustang tam 50 yaşında. 50 yıllık muhteşem serüven yazılırken Mustang’ın hikayesine bir bakalım istedik. Gerçek otomobil tutkunları için yazdık çünkü onlar Ford Mustang ne demek bilirler…

Önce bolca Ford Mustang Görseli…

Ford Mustang Fotoğrafları

Kiralık araba için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Ford Mustang 50 Yaşında!

Amerikan otomobil endüstrisinin zirve yaptığı 1960’larda neredeyse yolu kaplayan geniş arabalar pek bi’ modaydı. Ford Mustang ise bu akımı sonlandıran model olarak tarihe geçti. Bu dönemde Ford Motor Campany’nin pazarlama dahisi olan Lee Iacocca, Ford Mustang projesi ile ortaya çıktı ve işler değişti. 

Oto kiralama için İstanbul Havalimanı araç kiralama opsiyonlarını değerlendirebilirsiniz.

Bir Pazarlama Dehası: Lee Iacocca

Lee Iacocca, otomotiv tarihindeki en büyük pazarlama dehalarından biridir. Çok iyi otomobiller yapabilirsiniz ama sattıran şey, pazarlamadır. Pazarlama planları iyi yapılınca da olmadık işler bile dünyanın en çok satanları arasına girebilir. Bunun çok örneği var ama bizim konumuz gerçek bir efsane. Lee Iacocca, 1964 yılında Henry Ford II’yi ikna etti ve bu efsanenin doğmasına vesile oldu. 

Aylık araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama olanaklarına bakabilirsiniz.

Mustang Ne Demek?

Bugün, akıllarda çok pahalı ve ikonik bir spor araba olarak yerleşen Ford Mustang’ın ismi de çok önemli. zaten kendine ait logosu bile var değil mi? “Mustang” kelimesi, “vahşi at” anlamına geliyor.  Amblemdeki dört nala koşan atın sihri buradan gelir. 

1965 yılında yollarda bir coupe ve bir de cabriolet Mustang vardır. Amerikan halkı Ford Mustang’i çok sevdi. Zaten o, “sevgili otomobiliniz” sloganıyla tanıtılmıştı ya…

Ucuz araç kiralama için Ankara araç kiralama opsiyonlarına bakabilirsiniz.

13 bin TL’ye Sıfır Ford Mustang Var Desek / 2,368 Dolara Ford Mustang Satılır mı?

Yukarıda biraz kinayeli bir başlık kullandık ve elbette kur değişti, işler çoook değişti ama düşünseniz bi’ 13 bin küsür TL’ye sıfır Mustang satılıyor…

1964’te bir Mustang alacak olsanız; 210HP güç- 4,7 litrelik V8 motor ya da 101Hp güç 2,7 litrelik motor söz konusu seçenekler arasındaydı. Bu arada o zamanlar üretilen Mustanglerin bazı parçaları Ford Falcon’dan alınmıştı. 1965 yılında bir Ford Mustang’ın başlangıç fiyatı sadece 2,368 dolardı. 1965’in sonu geldiğinde bu uygun fiyatlı spor otomobilden ABD’de tam 260 bin adet satılmış oldu. 

Ford Mustang Convertible incelemesine de bakın!

Uçak Gibi Uçak!

Ford Mustang Caroll Shelby tarafından iyice bi’ ele alınıp geliştirildi. Amerikan otomotiv tasarımcısı, yarış pilotu ve girişimci olan Caroll Shelby, öyle bir çalıştı ki Mustang üzerinde sene 1969 olduğunda artık bu arabalar uçak kadar güçlü motora sahipti. Mach 1 ve 302 Boss Mustang modelleri için kanatsız uçak yorumu yapılıyordu. Düşünenize 1969 yılında 5,8 saniyede 0’dan 100km’ye ulaşmak…

1974 yılında Amerika Birleşik Devletleri büyük bir petrol krizi ile karşı karşıya kaldı. Bu krizden ders almış olmalılar ki, bir daha petrolü olanın yakasından düşmediler:) Neyse, konumuza dönelim: bu kriz, Mustang gibi doymak bilmeyen yakıt tankları için iyi olmadı. Ama Mustang’dan vaz da geçilmedi yani. Ne mi oldu; daha küçük motor hacmiyle üretim tam gaz devam etti. Buna binaen talep de…

Uzun dönem araç kiralama için Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama imkanlarını değerlendirebilirsiniz.

1975 model Ford Mustang 2

1975 model Ford Mustang 2 ise artık performansı ile reklamlara konu olmuyordu, o bir ekonomi uzmanıydı. Ancak güçlü otomobil imajından vazgeçilince satışlar biraz düştü. Otomobil pazarı böyledir işte çünkü benzer örnek çok. Pazar küçüldü ekonomik yapalım dersiniz kimse almaz, en pahalısı deli satar vs..

Japon İstilası

ABMD’de 1980’lerde otomotiv pazarını Japonlar resmen istila etti. Belki de 1950’lerdeki Hiroşima ve diğer küçük düşürücü şeylerin intikamını böyle alıyorlardı…Japon otomobillerinin yenilikçi tavrı, güçlü teknolojileri tüketmeyi seven Amerikan halkını fethetmişti bile. Artık yapacak tek şey, onlara yetişmekti. 

1993’te yeni bir Mustang macerası başladı. 1993 model Mustan GT, efsaneyi canlandırdı. 2005 yılında ise doğrudan bir Japon tasarımcı işe alındı (Hau Thai- Tang) ve efsane tekrar şahlandı. 

Euro NCAP ve Mustang…

Mustang, 2013 yılında Euro NCAP testlerine tabi tutuldu. Ne mi oldu: skandal! Ford Mustang, sadece 2 yıldız alarak sınıfta kaldı. Gelecek yıl hummalı çalışmalarla geliştirilen güvenlik önlemlerine rağmen sadece 3 yıldız alabildi. 

50 Yıl Geride Kaldı!

Acısıyla tatlısıyla, kriziyle, güvenlik testleriyle derken Ford Mustang efsanesi bugün tam 50 yaşında. 50. yılında 10 milyonuncu aracı üretim bandından indi. Bu, büyük bir başarı hikayesidir. 

Yorum ekle