Yolcu360 Blog
fleksitaryen-diyeti-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Yeni Trend: Fleksitaryen Diyeti

Yeni Trend: Fleksitaryen Diyeti

Fleksitaryen diyeti daha önce duymuş muydunuz? Yaz aylarının gelmesiyle birlikte diyetler de gündemimizde yerini almaya başladı. Yaz diyetleri çoktan uygulanıyor. Oysa aslında diyetler bir mevsime has değil, hayatın her döneminde uygulanabilir nitelikte düzenli beslenme programları. Ödem atmak, kilo vermek, daha sağlıklı olmak gibi amaçlara hizmet eden pek çok farklı diyet çeşidi bulunuyor.

Bazı diyet türleri ise katı kurallarıyla sınırlarımızı zorluyor desek yeridir. Ketojenik diyet, Karatay diyeti, Akdeniz diyeti ise çok bilinen diyet türlerinden sadece ilk akla gelenlerden birkaçı. Hem sağlığımıza hem de formumuzu korumanıza yardımcı olacağı düşünülen esnek bir diyet türü ise fleksitaryen diyet.

Cilt güzelliği ve ruh halimiz bile beslenmeye bağlı olarak değişirken nasıl beslendiğimiz hayatımızda sandığımızdan daha önemli bir rol oynuyor. İyi beslenmek, vücudumuzu mutlu etmek bizleri de mutlu ediyor. İkinci beynimiz olan bağırsaklarımıza iyi bakmak içinse yine doğru ve dengeli beslenmek gerekiyor.

Peki diyet yapmak aslında ne demek? Diyet yapmak her zaman form korumak veya zayıflamak için yapılmıyor. Kısa süreli diyetler olduğu kadar kişinin bütün yaşamını kapsayacak kadar uzun soluklu diyetler de gündeme. Bazı diyetler 10 gün gibi kısa bir sürede kilo verip forma girmeyi sağlarken bazılarının faydası bütün hayatımıza yayılıyor. Gelin bazı diyet türlerine daha yakından bakalım.

Detoks Tatili Nedir? Yeni Trend Detoks Otelleri yazımızı okumak için tıklayın.

Vejetaryenlik nedir?

Vejetaryenlik bir tür diyet mi? Veganlık kadar katı kurallara sahip olmadığı için vejetaryenlik bir yaşam tarzından ziyade beslenme biçimi olarak görülüyor. Vejetaryen kişiler balık, et, tavuk gibi hayvan eti tüketmezken bal, süt, yumurta tüketimini sürdürebiliyorlar. Bu haliyle vejetaryenlik veganlığa geçiş sürecine de önayak olabiliyor. Bitkisel beslenmeyi önde tutması nedeniyle insan vücudu için yararlı olduğu söylenen vejetaryen beslenme de elbette beslenme programının zenginliğiyle doğrudan ilgili.

Vegan diyeti nedir?

Öncelikle veganlık bir diyet midir yoksa etik bir duruş mu veya bir yaşam tarzı mı büyük bir tartışma konusu. Konumuz ise vegan beslenme. Vegan beslenmede hiçbir hayvansal gıdaya yer olmadığı gibi besinlerin hangi koşullarda elde edildiği de önem arz ediyor. Bir çikolata raflarda yerini almadan önce ne şartlarda üretildi, bu esnada çevre zarar gördü mü gibi konular da birçok veganın gündeminde yer alıyor ve tercihlerinde etkili oluyor.

Ayrıca veganlık sadece beslenmekle sınırlı değil. Kişinin giydiği ayakkabıdan kullandığı çantaya kadar hayvansal ürün bulunup bulunmadığına dikkat ediliyor. Ayakkabılarda, çantalarda bulunan hayvansal içerikli yapıştırıcılar da bir ürünün vegan olarak sınıflandırılmasında rol oynuyor.

Fleksitaryen diyeti nedir?

fleksitaryen-diyetiFleksitaryen diyeti, fleks ve vejetaryen sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor. Türkçeye çevirecek olursak esnek vejetaryenlik diyebiliriz. Vejetaryen beslenmedeki bitki bazlı beslenmenin yanında katı kurallara sahip olmayan bir diyet. Henüz popüler bir diyet olmasa da trend beslenme şekillerinden biri olmaya aday. Keskin çizgilere sahip olmadığı için uzun vadede hayatınıza dahil etmek çok daha kolay. Bu sebeple uygulayıcıları günbegün artıyor.

Veganlık ve vejetaryenlik katı kurallara sahip olduğu için aslında sınırlara sahip olsa da fleksitaryen diyet bir o kadar esnek. Bu diyeti  temelinde bitki bazlı bir beslenme bulunuyor ancak et ve hayvan ürünlerini tüketmeyi de tamamen sınırlandırmıyor. En önemli noktalardan biri ise hayvansal temelli gıdaları olabildiğince az tüketmek.

Bitkisel beslenmeyi istiyor ama hayvansal gıdalardan da vazgeçemiyor musunuz? Karşınızda fleksitaryen diyet! Hem bitki bazlı beslenmenin sağlığını hayatınıza taşıyor hem de ölçülü olarak hayvansal besinler tüketiliyor. Keskin çerçeveleri olmayan bu diyette elbette birtakım çıkış noktaları da mevcut.

Öncelikle beslenmenin büyük bir kısmında meyve ve sebzeler, baklagiller yer alıyor. Protein ihtiyacını et ve süt ürünleri yerine bitkilerden karşılamak gerekiyor.

İşlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durmanız ve mümkün mertebe doğal beslenmeniz öneriliyor. Rafine şekerden kaçınmalısınız.

Fleksitaryen diyette keskin çizgiler ve aşıldığında bozulan sınırlar yok! Bu sayede bu diyeti uygulamak çok daha kolay. Hayatınızın bütününe yayarak esnek bir beslenme programının keyfini çıkarabilirsiniz.

Fleksitaryen Diyetin Faydaları Neler?

Fleksitaryen diyet, yeni bir diyet türü olduğu için henüz hakkında kapsamlı bir araştırma söz konusu değil. Biliyoruz ki fleksitaryen diyet, vejetaryen beslenmeye çok yakın. Vejetaryenliğin faydalarından yola çıkarak olası bazı faydalarını sıralayabiliriz:

Öncelikle bitki bazlı zengin bir beslenme içeriği doğa için bile daha faydalı. Hayvansal gıdalar üretilirken çok daha fazla doğal kaynak kullanılıyor ve çeşitli atıklar nedeniyle doğa zarar görüyor. Bitkisel beslenmeyi hayatınıza dahil ederek yaşadığımız dünyaya bile katkı sağlıyorsunuz.

Kalbiniz daha sağlıklı atsın! Evet, fleksitaryen diyetin olası bir faydası da kalp rahatsızlıklarında bitki bazlı beslenmenin daha fazla önerilmesinden geliyor. Beslenme programınızda bitkilere daha çok yer vererek kendinize ve kalbinize bir iyilik yapabilirsiniz. Et yerine sebze tercih etmek vücudunuza iyi gelecektir. Ayrıca bitki bazlı beslenmenin tansiyona olumlu etkileri de göz ardı edilemeyecek kadar yüksek.

Fleksitaryen diyet ile kilo veriliyor mu?

Bitki bazlı ve olabildiğince doğal, rafine şekerden uzak bir beslenme türü olduğu için fleksitaryen diyet kilo vermeye yardımcı oluyor. Ayrıca dengeli bir beslenme sunduğu için kötü beslenmeden doğan hastalıklara davetiye çıkaranlardan değil. Fleksitaryen diyette rafine gıda ve şekerden uzak bir beslenme türü. Bu yüzden zayıflamak için sadece diyetinize uymanız bile yeterli olmayabiliyor.

Adı üzerinde esnek bir beslenme sisteminde şartlar kişiye ve koşullara göre değişkenlik gösterebiliyor. Aldığınız besin değeri, hayat rutinleriniz ve beslenme tercihleriniz vücudunuzun sağlığında büyük rol oynuyor.

Eğer daha sağlıklı olmak isteyen ancak katı diyet kurallarına uymakta zorlanan biriyseniz fleksitaryen diyeti hayatınıza kolaylıkla uygulayabileceğinizi söyleyebiliriz. Bu sayede ne hayvansal gıdalardan bütünüyle uzaklaşıyor ne de kontrolsüz bir beslenme programına sahip oluyorsunuz! Peki ya siz fleksitaryen diyeti nasıl buldunuz? Hayatınıza uygulayabileceğiniz bir diyet türü mu yoksa rutin beslenmenize devam etmeyi tercih eder misiniz?

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle