Yolcu360 Blog
Tuba-Büyüküstün
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Erzurumlu Ünlüler Kimler?

Erzurumlu Ünlüler Kimler?

Erzurumlu ünlüler kimler? Erzurum doğumlu ünlüler kimler? Erzurum’dan çıkan ünlü kişiler kimler?…Erzurum’un ünlü şahsiyetlerini araştırdık.

Erzurumlu ünlüler kimler? Erzurum doğumlu ünlüler kimler? Erzurum’dan çıkan ünlü kişiler kimler? Erzurum’un ünlü şahsiyetlerini araştırdık.

Erzurumlu Ünlüler Kimler?

Bu yazımızda Erzurum’da doğmuş, yaşamış, orada okumuş Erzurum’dan dünyaya açılmış ünlüleri bulabileceğiniz gibi Erzurum’un tarihi hakkında bilgileri, şehrin kültürünü, Erzurum hakkında genel bilgileri, ne yenilip içileceğini ve nerelerin gezilebileceğini bulabileceksiniz.

Erzurumlu ünlülere geçmeden önce Erzurum şehrini, “Dadaşları” yakından tanıyalım.

Erzurum Hakkında Genel Bilgiler

Erzurum şehri Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde yer alır. Doğu Anadolu’da bulunmasına rağmen topraklarının önemli bir kısmı Karadeniz Bölgesi’ndedir. Türkiye’nin büyükşehirlerinden biri olan Erzurum’un 20 ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük dördüncü şehridir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en yüksek nüfusa sahip şehirlerinden birisi olan Erzurum’un 680 bin civarında nüfusu vardır.

Karasal iklimin hüküm sürdüğü Erzurum, Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden birisidir. Zaman zaman -37 dereceye kadar ulaşan soğuklar görülmektedir. Şehrin ortalama sıcaklığı 5 derecedir.

Erzurum’a Nasıl Gidilir? 

Erzurum’un en yakınında olan il 124 km ile Bayburt’tur. Şehirde havaalanı ve tren istasyonu bulunmaktadır. Havaalanından aktarmasız uçuşlar gerçekleştirebilirsiniz. Ankara’ya uzaklığı 876, İstanbul’a uzaklığı 1224 km’dir. Erzurum Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile kenti keyifle gezebilirsiniz. 

Erzurum Tarihçesi

Milattan önce 11 yy. a kadar uzanmaktadır. Şehirde sırasıyla Urartular, Medler, Persler, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, ……., Akkoyunlular, Safeviler, Osmanlılar gibi medeniyetler hüküm sürmüştür. Bundan dolayı tarihi ve kültürel açıdan çok zengin bir yapısı vardır.

Erzurum Gezilecek Yerler

Erzurum’da medreseler önemli bir yer tutmaktadır. Bunlardan Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Erzurum Ulu Camii gezilmesi gerekilen yerlerin başında gelmektedir. Şehirde kış turizmi açısından mükemmel bir yer olan Palandöken Kayak Merkezi bulunmaktadır. Millî Mücadelenin ruhunun yaşandığı Kongre Binası yine severleri için ilgi merkezlerinden biridir. Erzurum’da dini yapılar ve parklardan çok fazla bulunmaktadır. Bu dini yapıları gezebilirsiniz.

Erzurumlu Ünlüler

Türkiye’de ses getirmiş, ün yapmış sonrasında da dünyaya açılmış birçok isim Erzurum’da doğmuştur. Ünlüler arasında Kasap, Milletvekilleri, Sporcular, Oyuncular, Yapımcılar, Avukatlar, Sanatçılar ve Devlet Adamları bulunmaktadır. Aşağıda Erzurumlu ünlüler yer almaktadır.

Acun Ilıcalı

1969 yılında Edirne’de doğan Ali Acun Ilıcalı’nın ailesi Erzurum’un Aziziye ilçesindendir. Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu olan Acun Ilıcalı, İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği okumuştur. 20 yaşına gelmeden evlenen Ilıcalı’nın bu evliliğinden bir de çocuğu bulunmaktadır. Televizyonculuğa Show Tv’nin Beşiktaş muhabiri olarak başlamıştır. 4 yıl boyunca “Acun Firarda” adlı tv programının sunuculuğunu yapmıştır. 2006 yılında ACUN Medya’yı kuran Ilıcalı bu tarihten sonra ününü giderek arttırmıştır. Kariyer basamaklarını hızla tırmanan Ilıcalı 2013 yılında TV8 kanalını satın almıştır. Ses getiren programları arasında O Ses Türkiye, Fear Factor, Survivor, Yeteneksizsiniz Türkiye gibi programlar yer almaktadır.

Nusret GökçeNusret Gökçe

1983 yılında doğan Nusret Gökçe Kasap ve Lokantacıdır. 4 Kardeşten biri olan Nusret, altıncı sınıfta okulu bırakmış ve meslek hayatına atılmıştır. Dünyada en çok tanınan Türk olarak bilinmektedir. “Salt Bae” akımı sayesinde tüm dünya Nusret’i konuşmaktadır. Dubai, New York, İstanbul, Bodrum gibi yurt içi ve yurt dışında “Nusret Steak House” adlı restoranları bulunmaktadır. Yakın arkadaşları arasında dünyaca ünlü futbolcular, rapciler, oyuncular, teknik direktörler, sanatçılar bulunmaktadır.

Selçuk Yöntem

1953 yılında İstanbul’da doğmuştur. Anne tarafı Erzurumlu olan Yöntem oyuncu ve sunucudur. 1976 yılında Ankara Konservatuarından mezun olmuştur.1994 yılında Aşağıdakiler adlı oyunu yönetmiştir. “Peynirli Yumurta” adlı oyun sayesinde en iyi erkek oyuncu ödülünü almıştır. Türkiye’de ses getirmiş Deli Dumrul, Kurtlar Vadisi, Aşk-ı Memnu, Bugünün Saraylısı gibi dizilerde oynamış. Kenan Işık’tan sonra “Kim Milyoner Olmak İster” adlı yarışmanın dördüncü sezonunun sunuculuğunu üstlenmiştir. Şu an “Milyonluk Resim” adlı yarışma programını sunmaktadır.

Tuba-BüyüküstünTuba Büyüküstün

1982 doğumlu Tv oyuncusudur. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olan Tuba’nın oyunculuğa adımı Tomris Giritlioğlu sayesinde olmuştur. 2003 yılında “Sultan Makamı “adlı dizinin son 4 bölümünde oynamaya başlamasıyla ilk adımı atmış oldu. Film ve dizilerin yanı sıra bazı markalarında reklam yüzü olmuştur. 2003 yılındaki dizisinden sonra Türkiye’de büyük kitlelere ulaşan Kara Para Aşk, Cesur ve Güzel, 20 dakika, Çemberimde Gül Oya gibi dizilerde, Babam ve Oğlum Sınav Yüreğine Sor, Orman gibi filmlerde rol almıştır. Pantene, Colins gibi markalarla da çalışmıştır.

Arif Sağ

1945 yılında Erzurum’a bağlı Aşkale’de doğmuştur. Türk Halk Müziği sanatçısı ve eski milletvekilidir. TRT İstanbul Radyosu’nda da çalışan Sağ, 76 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak yer almıştır. 87- 91 yılları arasında Ankara Milletvekilliği yapmıştır. Albümlerinin yanı sıra 2 ciltlik bir de kitap yazmıştır. İnsan Olmaya Geldim, Türküler Yalan Söylemez, Ezo Gelin, Dost Yarası, Biz İnsanlar gibi albümler çıkarmıştır.

 

3 yorum