Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > 2024 Engelli Araç Alım Şartları Neler? | Engelli Araba Alımı Limiti Ne Kadar?

2024 Engelli Araç Alım Şartları Neler? | Engelli Araba Alımı Limiti Ne Kadar?

2024 Engelli araç alım şartları neler? 2024 engelli araç alım başvuru şartları neler? Hangi evraklar lazım? Engelli vatandaşlar ÖTV araç alırken ÖTV indiriminden faydalanabiliyor mu? ÖTV indiriminden faydalanmak için rapor kaç olmalı? Engelli raporu ile araç nasıl alınır?

Doğuştan veya sonradan bir nedenle hareketlerin kısıtlanması, yaşamın içinde sıkça karşılaşılan gerçeklerden biridir. Büyük depremlerin sıklıkla yaşandığı ülkemizde özellikle doğal afetler sonucunda engelli bireylerin sayısında hızlı bir artış gözlemlenmektedir. Engellilik, hem birey hem de ailesi için başta fiziksel olmak üzere birçok zorluğu bir arada getiriyor. Bu bireylere destek olmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak için farklı alanlarda yeni uygulamalar ve devlet destekleri yapılıyor. Bu destekler arasında engelli vatandaşların araç alımını ve kullanımını kolaylaştıran düzenlemeler, toplum genelinde ilgi gören konular arasında bulunuyor. Bunların en önemlileri, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden sıfır araca sahip olabilmek ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) muafiyetidir.

Araç sahibi olmak isteyenler ÖTV, KDV ve MTV olmak üzere üç adet vergi ödüyor. Ancak engelli raporuyla araç alımı yapıldığında, engel yüzdesine bağlı olarak bu üç vergiden muaf tutulabilir veya indirimden faydalanılabilir. Motorun silindir hacmine ve aracın türüne göre ÖTV oranları değişiyor. Engelli vatandaşlar veya yakınları araç alımında, engel yüzdesine göre ÖTV indirimi ile sıfır araç alma hakkına sahip olabilmektedir. Bunun için “ÖTV muafiyetli veya indirimli engelli araç alımı şartları” karşılanmalıdır. Bu şartların ilk sırasında yer alan engel durumu için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü hastanelerden “Engelli Raporu” alınması gerekiyor. Bireyin engel yüzdesinin de belirtildiği bu rapor, vergi indirimleri ve vergi muafiyetleri için kişiye hak tanıyor. 

2022 engelli araç alım şartları

2024 Engelli Araç Limiti Ne Kadar?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinden %90 ve üzeri engeli bulunan her yaştan vatandaş yararlanabiliyor. Fakat bireyler bu uygulamayı tercih edecekleri tüm araç tiplerinde kullanamıyorlar. Bu nedenle ÖTV’den muaf tutulacak araçların her yıl devletin belirlediği limitin altında olması gerekiyor. 2024 yılı için araç alımında ÖTV muafiyeti 1.591.200.- TL olarak belirlendi. ÖTV muafiyeti olan vatandaşlar, üst limiti geçmemek şartıyla motor hacmi 1,6 litreyi geçmeyen sıfır otomobilleri, belirlenen üst limite kadar satın alabiliyor. 

Engelli Raporu Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Engelli raporu nasıl alınır sorusu, kısıtlı bireyler ve engelli yakınlarının sıkça sorduğu sorular arasında bulunuyor. Rapor almak isteyen bireyler veya yakınları, başvurularını Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlara yapmalıdır. Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  • Engelli kişinin nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdan fotokopisi 
  • 5 (beş) adet vesikalık fotoğraf (bazı hastanelerde mevcut program üzerinden fotoğraf çekiliyor)
  • Eğer engelli birey 18 yaşından küçükse veya mahkeme kararıyla vasi tayin edilmişse, vasi kararının belgesi,
  • Engellinin rahatsızlığı ile ilgili görmüş olduğu tedavileri gösteren tüm belgeleri imzalı ve onaylı olarak
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na başvurmak için hastane tarafından verilen dilekçenin doldurulması gerekiyor. 

Başvurunun ardından, sağlık kurumu tarafından belirlenen günlerde engelli birey, toplamda 8 teste tabi tutularak engel durumu ve engel oranı belirlenir. Bu testler sonucunda elde edilen verilerle birlikte, sağlık kurulu tarafından engelli raporu düzenlenir.

engelli-arac-3.jpg

Engelli Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Engelli Sağlık Kurulu raporunun engelli vatandaşlara sağladığı rapor geçerlilik süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Aracı alacak olan kişinin engel durumuna göre değişir. Kurul tarafında verilen süre raporda net bir şekilde belirtilmektedir. Engel durumu göz önünde bulundurularak engelli raporu geçerlik süresi sürekli olabileceği gibi, geçici olarak da verilebilir. 

Fakat Engelli Sağlık Kurulu raporu en az bir yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Bireyin engel durumunun değişmesi halinde Sağlık Kurulu raporunun yenilenmesi ve engel süresinin de değiştirilmesi gerekmektedir. Rapor üzerinde gerçekleştirilecek olan bu değişiklik, engelli bireyin isteği ve yeni bir engelli raporu için başvurması sonucunda gerçekleşmektedir. Yeniden başvuru yapılması halinde kişinin engel durumu tekrar gözden geçirilip, gerekli muayeneler yapılır. Elde edilen sonuçlara göre gerekirse raporda değişiklik yapılarak engel raporu geçerlilik süresi yenilenir. 

2024 Engelli Araç Alım Şartları

Engelli raporu ile araç alım şartları bireyin engel derecesine göre farklılık gösteriyor. %90 ve üzeri engele sahip olanlar ve % 40’dan %89’a kadar engele sahip olanlar için ayrı ayrı uygulanıyor. 

%90 Ve Üzeri Engelliler İçin Araç Alım ve Kullanım Şartları

Engelli adına alınan aracı kimin kullanacağı Karayolları Trafik Yönetmeliği ile belirleniyor. Bu yönetmelik çerçevesinde %90 engelli bireyin sürücü ehliyeti alma yetkisi raporda belirtilmişse, aracı sadece engelli birey kullanabilir. Ancak, bu yetki belirtilmemişse, yurt içinden alınan aracı yakınlık derecesi gözetmeksizin herhangi bir kişi kullanabilir.

  • Engelli bireyin ÖTV muafiyetinden yararlanabilmesi için engelli raporunda, “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunması gerekiyor. 
  • Raporda “sürücü ehliyeti alabilir” ibaresi yer almıyorsa, yakınlık derecesi fark etmeden aracı herkes kullanabilir. 
  • %90 ve üzeri engeli olanlar, sürekli tekerlekli sandalye veya sedye gibi özel taşıt kullanması gerekiyorsa aracın bu doğrultuda da düzenlenmesi gerekiyor. 
  • %90 engelliler ÖTV muafiyetinden yararlanarak, özel tertibatlı olmayan “ithal edilen araçlar” alabilirler. Ancak, bu araçların kullanımı sınırlıdır. ÖTV muafiyeti ile alınan araçları kullanma hakkı, sadece aracın sahibi olan engelli birey ile sınırlı değildir. Engelli kişinin eşi, kanuni mümessili veya üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü bu araçları kullanabilir. Ayrıca, noterce düzenlenmiş bir iş sözleşmesine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de aracı kullanabilir. 
  • %90 ve üzeri engeli olan bireyler sıfır araç alırken ÖTV’den muaf tutuluyor. Bireyin 18 yaşından küçük olması durumunda, aracı aile bireylerinden biri alabilir. 18 yaşından küçük engellinin ebeveynlerin araç alımında muvafakatname vermesi gerekiyor. Eğer anne ve baba boşanmış ise araç alım işlemi, çocuğun velayetini elinde bulunduran ebeveyn tarafından gerçekleştirilir. 
  • Engelli raporu ile araç alımında, kişi zihinsel engelli değil ve 18 yaşından büyükse işlemleri kendisi tamamlayabilir.
  • Araç satın almadan önce aracı kullanacak kişinin “A” veya “B” sınıfı ehliyetlerden birine sahip olması gerekiyor.

%40 Engelli Raporu İle Araç Alım Ve Kullanım Şartları

Ülkemizde %40 ile %89 arasında engeli olan bireyler, sıfır araç alımında belli oranlarda ÖTV ve KDV indiriminden faydalanabiliyor. 2024 yılı için engel oranı %40 ile % 89 arasında olan bireyler için ÖTV indirimi  %26,3 oranında ve KDV ödemesi % 15,24 oranında uygulanıyor. Ancak, bu vergi indirimlerinden faydalanabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. 

  • Engelli raporu ile araba alabilmek için %40 uzuv kaybının olduğunu engelli raporuyla belgelenmesi gerekiyor. Ayrıca, aracı alacak kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve en az 18 yaşında olması gerekmektedir.
  • Engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olması ve bu raporda “Sürücü Belgesi Alabilir” ibaresi bulunmalıdır.
  • Bireyin, özel aksamlı araç kullanma gereksinimi olduğu durumlarda, engelli raporunda “Tertibatlı Araç Kullanabilir” ibaresinin bulunması gerekmektedir. Ancak, herhangi bir özel tertibata ihtiyaç duyulmayan durumlarda, “Tertibat olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi raporda yer almalıdır.
  • Engelli raporunda aracın “Otomatik vitesli araç kullanabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanamaz” gibi ifadeler bulunur. Bu ifadeler, vites sistemini belirtir ve alınacak aracın buna uygun şartların sağlanması gerekmektedir.
  • Engelli raporu ile araç alacak vatandaşlar, sadece raporda belirtilen şartlara göre araç seçimlerini yapabilirler. Bunun yanında aracı almadan önce A veya B sınıfı ehliyetlerden birine sahip olması şartı aranmaktadır. 
  • %40 ile % 89 arasında engelli raporuna sahip bir vatandaş engelli oldukları vücut bölgelerine göre özel geliştirilmiş araçları raporlarıyla alabilirler. Bu şart yerine getirildiği takdirde ÖTV ile KDV indirimlerinden faydalanabilirler. Ayrıca, %89 -%40 engelli aracını sadece araç sahibinin kullanması gerekiyor.

 

engelli-arac-2.jpg

Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar

Türkiye’de uygulanan engelli araç alımı, kısıtlı vatandaş ve yakınları için birçok avantaj sağlıyor. Belli şartları yerine getiren engelliler 1,6 litre motor altında araçları satın alabiliyor. Engelli indirim oranlarından faydalanarak sıfır km araç satın almak isteyenlerin aşağıdaki evrakları eksiksiz ve doğru şekilde hazırlamaları gerekiyor.

  • Engelli kişiye ait nüfus cüzdanı
  • 18 yaşından küçükse vasi kararının belgesi
  • Engelli sürücü belgesi
  • Engel oranını gösteren sağlık raporu 
  • % 90 ve üzeri engellilik durumunda bazı otomobil markaları, bağlı oldukları vergi dairesinden muafiyet yazısı isteyebiliyor. 

Engelli Araç İndirimi Hesaplaması 

Türkiye’de engelli bireylerin araç alımlarında sağlanan vergi indirimleri, engelli bireylerin ve ailelerinin finansal yüklerini önemli ölçüde hafifletiyor.  Engelli ÖTV indirimi hesaplama işlemi, bireyin engel derecesine göre aracın vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yapılıyor. Engel derecesi %40 ile %89 arasında olanlar, sıfır kilometre araç alımında %26,3 ÖTV indiriminden faydalanıyor. %90 ve üzeri engelliler de beş yılda bir defa olmak üzere Özel Tüketim Vergisi’nden tamamen muaf olabiliyor. 

Engelli araç indirim hesabı yaparken şu adımlar takip edilebilir. İlk olarak vergiler dahil satış fiyatından %18 KDV bedelin çıkartarak aracın KDV’siz araç fiyatını bulmalısınız. Sonraki adımda KDV’siz araç fiyatı üzerinden, aracın özelliklerine göre uygulanan Özel Tüketim vergisinin bedelini de çıkarın. Bulduğunuz rakam, vergiler hariç aracın fabrikadan çıkış fiyatıdır. Ardından, ham fiyat üzerine %15’lik KDV bedelini ekleyin. Normal şartlarda %18 KDV ödenirken, engelli indiriminden faydalandığına KDV miktarı %15,24’e kadar düşüyor. Sonuçta elde edilen rakam ÖTV muafiyeti uygulanan aracın fiyatıdır. 

Diğer bir yöntem olarak da aracın fabrika çıkış fiyatı üzerine önce ÖTV uygulanır. ÖTV ve araç fiyatı toplandıktan sonra toplam tutar üzerinden KDV hesaplanarak tutara eklenir. ÖTV ve KDV indirimleri engelli, raporu ile alınan araç üzerinde yaklaşık olarak %30-33 fiyat farkı oluşturuyor.  

Engelli Araçlarında MTV İndirim Şartları

Türkiye’de engelli bireyler için sağlanan ÖTV ve KDV indirimleri, araç alma sürecinde büyük avantaj sağlıyor. Bu indirimlerin dışında normalde yılda iki defa alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) muafiyeti de bulunuyor. MTV, aracın yaşına ve modeline göre farklılık gösteriyor. Engelli bireylere sunulan haklar arasında MTV muafiyeti de bulunuyor. Ancak bunun için iki koşulun belgelenmesi gerekiyor.  

  • Engel derecesi %90 ve altında olan bireylerin, engel durumlarına uygun hale getirilmiş “özel tertibatlı araçları” MTV’den istisna ediliyor. Bazı durumlarda otomatik vitesli araçlarda da MTV istisnası uygulanıyor. Örneğin, vatandaşın sağlık raporunda sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engeli bulunuyorsa araçta başka  tertibat yapılmasına gerek olmayacağından bu araçlarda MTV muafiyeti olabiliyor. Bu durumda vatandaşların “Araç Tescil Belgesi” ile vergi dairesine başvurmaları gerekiyor.
  • %90 ve üzeri engeli olanlar da özel tertibat şartı aranmaksızın MTV’den muaf olabiliyor. Bu vatandaşlar, yalnızca sağlık kuruluşunun verdiği engel derecesini gösteren raporla vergi dairelerine başvurmalılar. 

MTV istisnasından raporların geçerlilik süresi içinde faydalanılabiliyor. Engelli ve malul vatandaşların rapor süresi bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporunu ilgili vergi dairesine vermeleri gerekiyor.  

ÖTV ve MTV Muafiyeti ile Hangi Araçlar Alınabilir?

ÖTV ve MTV muafiyeti, engelli bireylerin araç alımlarını kolaylaştıran önemli bir avantajdır. Bu indirimden faydalanmak için aracın özellikleri ve fiyatı büyük önem taşıyor. Bu muafiyetten faydalanılarak alınabilecek araçlar şunlardır. 

  • Motor silindir hacmi 1,6 litre ve altında olan binek otomobiller,
  • Motor silindir hacmi 2800 cm³’ü geçmeyen ve eşya taşıma amacıyla kullanılan van, panelvan, pick-up gibi açık ya da kapalı kasalı kamyonetler
  • Motor silindir hacmi önemli olmaksızın tüm motosikletler.

ÖTV muafiyetli araçlar 5 yıl boyunca satılamaz veya devredilemez. Ayrıca, bu muafiyetten yararlanan bir kişi, beş yıllık süre içinde ikinci bir araç satın alamaz.

Engelli Raporuyla Alınan Araç Nasıl Satılır?

ÖTV muafiyetinden yararlanılarak aldığınız araçların satışında birtakım şartlar vardır. Buna göre:

  • Satış sırasında ek bir bedel ödemeden gerçekleşmesi için yapmış olduğunuz araç alımının üzerinden 5 yıl geçmesi gerekir. 
  • Eğer 5 yıl içerisinde; süreyi doldurmadan aldığınız aracı satmak isterseniz aracın ÖTV’si hesaplanır ve ortaya çıkan vergi tutarı, aracı satan kişiden yani sizden tahsil edilir. 
  • Bunun yanı sıra araç 5 yıl geçmeden sel, heyelan, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelir ise (pert olursa) yeni bir araç alımında ÖTV ödenmesine gerek yoktur.

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

110 yorum

  • Merhaba ,kız kardeşim %70 zihinsel engelli ÖTV indirimi ya da muafiyeti söz konusu mu?bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba benim %65 bipolar raporum var rapordan çok önce b sınıfı ehliyet almıştım ötv indiriminden yararlanabilir miyim nasıl bir yol izlemem gerekir

    • Alamazsınız. 40-89 arasına eşiniz ötv indirimli alır sadece o kullanır. 90 olursa ötv den muaf alırsınız sizde kullanırsınız

  • Babamin %84 raporu var ötv den arac alabilirmiyiz alabilirsek nasil bir yol izlemeliyiz. Simdiden teşekkürler

  • Merhaba Kardeşim 26 yaşında yüzde 60 zihinsel engelli ötv den faydalana bilir miyiz ötv den faydalansak h sınıfı elliyet ala bilir mi zihinsel engelli olduğun dan dolayı yoksa birinci derece kişi kullana bilir mi araçı

    • Merhaba iyi günler ben doğuştan ortapedik engelliyim. sol el 2.3.4. Parmaklarım kısa sol ayak 2.3.4. Parmaklarım yapışık. Yüzde kaç rapor verirler. Ötv ‘siz araç almak istiyorum. Benim 30 yıl önce aldığım normal B sınıfı ehliyetim var. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz. Teşekkür ederim 🙂

      • Selamlar, yazımızın ilginizi çekmesine sevindik, ancak Yolcu360 Blog’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, herhangi bir tanı/yüzde belirleme ya da araç alım satım gibi işlemler yapılamamaktadır. Engelli raporu ile araç satın almak isteyen istiyorsanız, ilk olarak bu raporu Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerden temin edebilir, ardından raporunuzla birlikte yetkili satış ofislerini ziyaret edebilirsiniz.

    • Merhaba Ötv indiriminden yararlanmak için, Raporunuz olmaktadır. Sağlık Raporunuz ehliyet raporuna çevirilemez.Baştan Özellikle belirtmeli ehliyet için rapor almanız gerekecektir.Şayet hepsi var uygun ise ötv’siz (Engelli indirimi) araç alabilirsiniz.

  • Hayırlı akşamlar. annem üzerinden araç aldım 2 sene sonra 5 sene dolacak yeni araç almak için neler eski arabamı satmam gerekiyormu

    • Satmanıza gerek yok fakat vergiden düşürmelisiniz . MTV den şuan muafsınız bu muaflık kalkacak.

  • Süreli engelli raporumuz 2020 8. Ay da süresi doldu. araç almak istiyoruz ama pandemiden dolayı rapor verilmiyor ikinci bir emre kadar sağlık bakanlığı rapor sürelerini uzattı, bu durumda yeni rapor alamadığımızdan dolayı eski raporla başvuru yapabilir miyiz

      • Yuzde 44 raporum var. Ancak bunun 15 i epilepsi. Diğeri iki kalcam protez. Manuel araç kullanamıyorum. Ama raporda otomatik araç kullanabilir yazdırmayı unuttum. Araç otv siz almam için tekrar raporu düzeltme gerekirmi. Ayrıca epilepsi de oldugundan arac için başvuru yaparsam sanirim ehliyet yenileme de gerekecek. Bu yüzden epilepsi için ehliyeti tekrar almam sorun olur mu?
        Donus yaparsanız sevinirim, Teşekkürler.

  • Merhaba benim yüzde 42 lik fiziksel ortopedik raporum var buna göre ötv siz araba alabilirmiyim şimdiden teşekkür ederim

    • Merhaba Ötv indiriminden yararlanmak için, Raporunuz olmaktadır. Sağlık Raporunuz ehliyet raporuna çevirilemez.Baştan Özellikle belirtmeli ehliyet için rapor almanız gerekecektir.Şayet hepsi var uygun ise ötv’siz (Engelli indirimi) araç alabilirsiniz.

      • Merhaba Mustafa Bey benim %92 sürekli raporum var 2019 da aldım raporumu galeriye sorduk fakat engelli raporunun arkasında karekod olması lazım demişler şimdi benim yeniden kurula mi girmem gerekiyor karekod olmadan sıfır araç alamıyor muyuz

    • %86 engelli raporum var, E sınıfı ehliyetim var, halen araç kullanıyorum, araca ilave hiçbir şey yaptırılmasını gerektiren bir engelim yok. Hangi yolları izleyip ötv siz araç alabilirim

      • Iy gunler oglum 18 yasina girdi yuzde 84 suresiz rapaoru var ehliyeti yok arac alabilrmiyiz alirsakda ben kulana bilirmiyim

        • Selamlar, yazımızın ilginizi çekmesine sevindik, ancak Yolcu360 Blog’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, herhangi bir tanı/yüzde belirleme ya da araç alım satım gibi işlemler yapılamamaktadır. Engelli raporu ile araç satın almak isteyen istiyorsanız, ilk olarak bu raporu Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerden temin edebilir, ardından raporunuzla birlikte yetkili satış ofislerini ziyaret edebilirsiniz.

  • Babam yüzde 60 engelli ötvvsiz araba alabilirmiyiz ama babam araba sürmesini hiç bilmiyor ben oğluyum ben araba kendim kullanabilirmiyim

  • Eğer engellilik derecesi %90 ve daha üstündeyse ÖTV istinasından faydalanabilmek için aracı kullanma şartı yoktur. Yani aracı kendi kullanmayacaksa tamamen muaf durumda. Fakat aracı kendi kullanacaksa aracın engelli bireyin kullanabileceği şekilde düzenlenmesi şart koşuluyor.
    Engellilik derecesi %90’ın altında ise ÖTV’den muaf olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmekte. Bu şartlar:
    Yetkili sağlık kuruluşundan verilen sağlık kurulu raporunun aslına ya da noter onaylı örneğine sahip olunması. Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslına ya da noter onaylı örneğine sahip olunması. H sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin bulunması. Daha sonrasında bu evraklar, mükellef tarafından verilecek olan 2A numaralı ÖTV beyannamesine dahil edilmeli.

    %90 oran altı için fiziki bir engeliniz olması gerekiyor.

  • Benim oğlum %80 ağır şizofreni sürekli raporu var araç alabilirmi muafiyeten yararlanabilirmi teşekkür ederim

  • Merhabalar yüzde 70 sürekli engelli raporum var vergi indiriminden emekli oldum ötv indiriminden yararlanabiliyormuyum eğer yararlanabiliyorsam nasıl bir yol izlemem gerekiyor teşekkür ederim

  • S.a ustam babamin 2000lerde sag ayak parmaklar kesildi 2018de acik kalp amaliyati oldu buna gore arac alabilirmiyiz simdiden tskler

  • Slm annem soba zehirlenmesinden dolayı beyin hüjrelerinin 100./75 ölmüş 100/25 şi calisiyor ayzaymır oldu araç alabilirmiyim

  • Araç tadilatı yapıldıktan ve evraklar Maliyeye teslim edildikten ne kadar sonra aracımı alabilirim. Maliyede raporun teyit edilmesi süresi gerçekten 20 gün kadar sürüyor mu

  • Merhaba ben bipolar bozukluk ve tremor hastasıyım raporum yüzde 40 ama tremor işlemeden önceki oranı bu. Benim raporla araç alma durumum var mı varsa nasıl Bi yol izlemeliyim şimdiden teşekkürler

  • benim yüz45 raporum var araç almak istiyorum sol bacağım kulanamıyorum rapor alırken hangi ibarenin olması gerekiyor

  • Babamın %83 raporu var süresiz felçli yatalak hasta araç alicak olursak kendisi kullanacak şekilde mi olur nasıl olur bilgi verir misiniz

  • Merhabalar bizim raporunuz yeni çıktı özel koşul gereksinim vardır diye yüzde doksan raporumuz var fakat raporu çıkarırken ötv indirimi başvurusu yapmadık bu raporumuzla sıfır araba alabiliyormuyuz tekrar rapor çıkarmadan alabiliyorsak nasıl alabiliriz

      • Merhaba yüzde 80 engelli raporum var. Kanser hastasıyım. İndirimli araç alımından yararlanırmıyım. Yararlanıyorsam eğer nasıl ve ne kadar yararlanırım. Yardımcı olabilir misiniz

  • Bu engellerin bedensel engel olması şart mı ?
    gözler %60 görme kaybı, hiper tansiyon var ve diğer hastalıklar için toplamda %90 heyet raporu alınırsa ötv muafiyeti sağlanır mı ? %70-80 de kalırsa rapor yine yararlabilir mi ?

  • %40 engelli raporum var ama engelimden dolayı araç kullanmama izin yok şu durumda 1. Derece yakınımı şöför göstererek araç alabiliyormuyum

  • Kardeşimin yüzde elli yedi raporu var fiziksel bir engeli yok bu aracı ikinci kişiler kullanabilirmi

  • zihinsel engelli kişide neden bir oran var kiş tek başına hayatını ikame ettiremeyen biri insan ise bunda oran aranmamalırı.

  • Merhaba iyi çalışmalar 4 yaşında olan kızım doğuştan engelli raporda %68 yazıyor raporun fotoğrafını da gönderebilirim bununla ilgili ÖTV sen muaf araç alabilir miyim bilgi verirseniz sevinirim

  • merhaba benim %54 engelli raporum var.%30 ortepedi bölümünden,%24 diabet,bu şarlarda araç alabiliyormuyum??saygılar.

  • Merhaba benim %43 engelli raporum var fakat ehliyetimde sadece 2.sinif sürücü olabilir yazıyor . Bununla araç alabilir miyim

  • Babamın ayakta %24 engelli var otomotik vites ehliyeti var bizde yararlanabilirmiyiz bu sıfır araç ötv sinden

  • Merhaba haberim Annem 75 yaşında tek gözü hiç görmüyor Bir gözü de yüzde yirmi görüyor ortopedik sıkıntıları da var bel boyun yaşlılığa bağlı yürüme zorluğu var ötv siz araç alabilirmiyiz engelli kapsamına girermi

  • Merhaba Bugün heyetten raporumuzu aldık %98 oran çıktı lakin fizik tedavi uzmanı oran vermesede 95 falan çıkıyordu.
    fizikçi süreli yazdığı için rapor otomatik olarak 6 aylık çıkmış.ve alınamıyormuş 1 ay sonra gelin o oranı silelim diyorlar nasıl bir yol izlemek gerek yorumlarınızı bekliyorum.

  • %45 görme engelli sürekli raporum var maliyeye soedum ötv inidirimden faydalanamayacağımı söylediler. Engelimin elde veya ayakta olması gerektiği söylendi doğrumudur bu durumda yararlanamazmıyım

  • Merhabalar %67 gözünden raporlu annem var onun üstüne araç alabilirmiyiz acaba lütfen bilgi verirseniz memnun olurum.

  • Niye bu araç verilen kişilerin maddi durumları incelenmiyor ,tekerlekli arabası olmayan mağdurlar var?

  • Hiç bir fiziksel engeli olmayan ancak %50 engelli raporu olan biri araç indiriminden faydalanabiliyor mu? B sınıfı ehliyet ile bu aracı kullanabiliyor mu?

    • Engelli araç indiriminden faydalanabilmen için, fiziksel engel olması şarttır.Yakınlığınız engelli kişide var ise kullanabilirsiniz.

  • Merhaba yüzde 80 engelli raporum var. Kanser hastasıyım. İndirimli araç alımından yararlanırmıyım. Yararlanıyorsam eğer nasıl ve ne kadar yararlanırım. Yardımcı olabilir misiniz

  • Merhaba eşimin 5 yıllık süresi olan %94 engelli raporu var fakat eşimin mali ve ssk borçları var araç alabiliyormuyum ve bu borçlardan dolayı icra konulurmu tesekkür ederim

  • Rapor 2 yıllık araba almak istedik fakat rapor son altı ayı geçerse verilmiyormuş (3 gün geçmiş) yeni öğrendim Bu konuda yapılacak bir şey varsa bir deneyim ya da tavsiyeniz varsa dönüş yaparsanız sevinirim. (Sağlık Bakanlığının bir yazısı var genel olarak uzatılmış ama yorumlarken ilaç vb diyorlar)

  • Rapor 2 yıllık araba almak istedik fakat rapor son altı ayı geçerse verilmiyormuş (3 gün geçmiş) yeni öğrendim Bu konuda yapılacak bir şey varsa bir deneyim ya da tavsiyeniz varsa dönüş yaparsanız sevinirim. (Sağlık Bakanlığının bir yazısı var genel olarak uzatılmış ama yorumlarken ilaç vb diyorlar).

  • Merhaba benim babamın %43 süresiz raporu var araç alabiliyoruz galiba ama kim kullanmalı hangi şartlarda

  • İkinci sınıf sürücü olabilir 44 fötr ortapedik engellıyım sürekli ötvsiz araç almak için gereken herşeyi yaptım fakat bayi alamazsın diyor dogrumu aparat istemiyorum

    • Selamlar, detaylar engel yüzdesine göre biraz değişkenlik gösterebilse bile 1-2 ve 3. derece yakınları dışındaki sürücülerde ya da ruhsatta ismi olmayan kişilerin kullanması durumunda cezai işlem uygulanabilmektedir.

  • merhabalar 60 engelli raporum var fakat sağ kolumu kullanamıyorum (elimi kapatamıyorum) araç alabilmem için ehliyetimin olması gerekli mi ? hangi arabaları alabilirim aileden araç kullanan kaç kişi aracı kullanabilir.

    • Selamlar, engelli araç alımı ve kullanımı için ehliyet gereklidir. Aracınızı kimlerin kullanabileceğine dair detaylara yazımmızdan ulaşabilirsiniz.

  • Hayirli gunler..biz rapor aldik her islemi tamamladik..araba alacagiz kayinvalidemin uzerine..sorum şu
    Arabada engelli kayınvalidem olmadan şehir dışına çıkabilir miyiz..kimi cikarsınız diyor kimi çıkamazsınız diyor..
    Yardimci olursaniz memnun oluruz

    • Selamlar, “…%90 ve üzerinde engelli olan kişilerin adına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir. Noter tarafından teyit edilen iş arkadaşlarının ruhsata işlenmesi hakkı saklı tutulmuştur. Ruhsatta ismi olmadığı halde aracı kullanan kişileri aracın bağlanması veya ağır para cezalarına maruz kalabilir” adınız ruhsata işliyse ve araçta araç sahibi bulunuyorsa şehir dışına çıkmanızda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak

  • %98 engelli bireyin ustene kayitli arac 5 yil bitiminden sonra satis icin 6 yil once alinmis mahkeme vasi kararanindan baska bir evrak lazimm8

  • Meme kanseri tedavim ocak ayında bitti. her iki meme lenflerle alındı. Engelli raporu için başvursam yaklaşık yüzde kaç rapor verilir ve ortopedik engel olmadan da kendi adıma ötv indiriminden muaf araç alabilir miyim?

    • Selamlar, yazımız engelli araç alım şartları ile ilgili genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Engelli raporu ya da engelli yüzdesi hesaplanması hakkında herhangi bir yorum yapma yetkimiz ya da yetkinliğimiz bulunmamaktadır.

  • Merhaba eşimin öz dayısı epilepsi nöbeti geçiriyor raporu var akli dengesi yerinde değil vasisi olarak eşimin annesi bakıyor eşimin ehliyeti var engelli raporu araç albilirmiyiz ödemeyi ben yapacağım sizden bilgi almak istiyorum

    • Selamlar, yazımızın ilginizi çekmesine sevindik, ancak Yolcu360 Blog’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, herhangi bir tanı/yüzde belirleme ya da araç alım satım gibi işlemler yapılamamaktadır. Engelli raporu ile araç satın almak isteyen istiyorsanız, ilk olarak bu raporu Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerden temin edebilir, ardından raporunuzla birlikte yetkili satış ofislerini ziyaret edebilirsiniz.