Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Türkiye’deki En İyi 8 Oyun Stüdyosu

Türkiye’deki En İyi 8 Oyun Stüdyosu

Oyun sektöründe global olarak yaşanan gelişmelere Türkiye’de ayak uydurmuş durumda. Hatta liderlik edecek düzeye gelmek üzere. Avrupa’da en genç nüfusa sahip ülke olan Türkiye, oyun sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından desteklenerek yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ülkemizde oyun sektörünün gelişimine öncülük eden dijital oyun firmalarının, PC ve mobil oyun şirketlerinin listesini oyun tutkunları için derledik. Türkiye’deki en iyi oyun stüdyolarını listemizde bulabilirsiniz. Şirketler, 2022 yılı verileri baz alınarak derlenmiştir.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Oyun ve eğlence sektörü her geçen gün daha da büyüyor. Geçmişten günümüze oyunları düşündüğümüzde farkların oldukça fazlalaştığını görüyoruz. Oyun geliştiriciler kullandıkları teknolojilerin de desteği ile kitleleri oyun dünyasına sürükleyerek çok parlak bir noktaya geldiler. Artık sadece bilgisayar ve konsol değil mobil platformlarda oynanan oyunlar da oldukça sağlam bir yere yerleşti. Türk oyun sektörü de son zamanlarda oldukça rağbet görüyor. Bu içeriğimizde sektörün en iyi oyun şirketlerini derlerdik. Keyifli okumalar😊

  • TaleWorlds Entertainment

en-iyi-oyun-studyolari

Dünya genelinde bilinen ilk Türk oyunu olan Mount&Blade 2011 yılı listesinde tüm zamanların en iyi 100 oyununda 91. olmuştur. 2005 yılında Ankara’da kurulan şirket video oyunları geliştiren bir oluşumdur. Mount & Blade ortaçağ temalı ve rol yapma oyunudur. Mount&Blade, Mount&Blade: Warband, Mount & Blade: Ateş ve Kılıç, Mount & Blade Warband: Napolyon Savaşları, Mount & Blade Warband: Viking Conquest, Mount&Blade II: Bannerlord oyun serileridir. Playstationda oynanabilen ilk Türk oyun olması oldukça ilgi çekmesini sağlıyor.

TaleWorlds, Türkiye’nin en gurur duyacağı firmalardan da biri. Ülkemizde AAA tarzı oyun yapan tek firmadır. İlk başlarda bir hobi projesi olarak başlayan oyunun geliştirme süreci bugün ODTÜ Teknokent’te bir başarıya dönüşmüş. Armağan Yavuz ve eşi İpek Yavuz tarafından kurulan şirket bugün 70’ten fazla çalışanı, milyonlarca PC ve konsol oyuncusuyla Türkiye’nin en büyük gurur kaynaklarından biri haline gelmiştir. 2013 yılında çıkarmış oldukları Mount And Blade oyununu 2017 yılında konsola çıkarmış ve üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen konsola çıkan oyun çıktığı gün satış rekoru kırmıştır. Ülkemize en büyük ihracat ürünlerinden birini kazandırarak katkı koyan şirket bugün Ankara’da hala oyun geliştirmeye devam etmektedir.

  • Peak Games

en-iyi-oyun-studyolari-

2010 yılında kurulan Peak Games dünyanın önemli oyun şirketleri arasına girmeyi başarmıştır. 2010 yılında İstanbul’da küçük bir dairede kurulan şirket bugün 45 ulusal televizyon kanalını kapatacak büyüklükte ve güce erişmiş bir firma olarak faaliyet gösteriyor. Mobil oyun endüstrisinde dünya çapında kullanıcı sistemini başarı ile kurmuş Peak Games oyunları 270 milyondan fazla kullanıcı oyunları kurmuştur. En popüler oyunları Spades Plus, Gin Rummy Plus, 101 Okey Plus and Toy Blast vardır. Kurulduğu günden bu yana geliştirdiği oyunlarla Orta Doğu bölgesinin tek hâkimi olmuş ve ihracat değeri kazanmıştır.

Peak Games 2018 yılında belli oyun projelerini dünyanın yine en büyük oyun firmalarından biri olan Zynga’ya satmıştır. Fakat bu satışı kendine yönelik bir yatırım olarak kullanarak daha büyük oyunlar geliştirmiş ve 300 milyondan fazla oyuncuya ulaşarak inanılması güç bir başarıya imza atmıştır. Bugün hem yeni yeni oyunlar geliştirmekte hem de büyümeye devam etmektedir.

  • Gram Games

en-iyi-oyun-studyolari-1

Gram Games her yaşa hitap eden bulmaca oyunlarıyla 100 milyondan fazla kişiye ulaşmıştır. 2012 yılında İstanbul’da kurulmuş olan global mobil eğlence stüdyosu Gram Games büyümeye devam ediyor. 1010! oyunuyla 2014 yılında muhteşem bir çıkış ve başarı yakalamıştır. Bu yıldan sonra da pek çok farklı projelerde adından sıkça söz ettirmiştir. 2018 yılında Dolara Zynga tarafından satın alınmış ve merkez ofisleri Londra’ya taşınmıştır. Ancak oyun geliştirme stüdyoları İstanbul’da hala varlığını sürdürmektedir. Türk mühendis ve tasarımcılar firma için çalışmaya devam etmektedir. Lumino!, Merged! sevilen oyunları arasındadır. Six! oyunu ile Amerika’da Pokemon Go’yu geçerek dünya pazarında kendini başarıyla göstermiştir. Londra’da da ofis açarak global olarak büyümeye devam ediyor.

  • Panteon

en-iyi-oyun-studyolari-2

MoBu ve Legendary Team oyunlarıyla adını duyuran Panteon 2012 yılında kurulmuştur. 3 kişilik bir ekiple yola çıkan şirket şu anda 16 kişi ile yoluna devam etmekte. Panteon 2015 yılında 2015 Kristal Piksel Video Oyun Ödülleri’nde MoBu, “En İyi Oyun Tasarımı”, “Yılın Oyunu”, İşitsel Sanat ödüllerini kazanmıştır. Patheon veriye dayalı yaklaşımlarla geliştirdikleri oyunları milyonlarca insana ulaştırmak için faaliyetlerine devam ediyor.

  • Mildmania

en-iyi-oyun-studyolari-3

Mobil oyun geliştirmeye odaklı Mildmania 2013 yılında TÜBİTAK teşviği ile kurulmuştur. Darklings, Rop, Cattch gibi yüksek kaliteli ve sezgisel mobil oyunları ile tanınmıştır. Darklings ile çıktığı hafta App Store’da üst sıralarda yer almıştır. Bu başarısı ile dünya medyasından da oldukça olumlu dönüşler alarak ses getirmiştir. Kendini kullanıcı deneyimi odaklı ve son derece heyecan ve keyif verici oyunlar geliştirmeye adamıştır. Şirket dünyanın en iyi oyun yapımcıları ile iş birliği halindedir. Birçok dalda ödül kazanan MildMania mobil oyun sektöründe kendini geliştirmeye devam ediyor.

  • Masomo

en-iyi-oyun-studyolari-4

Herkesin yakından bildiği Masomo Kafa Topu 2018 yılının en başarılı girişimleri arasında yer alıyor. İzmir’de bulunan şirket bu oyunla tüm dünyayı sararak büyük başarı elde etti. Geniş kitlelere ulaşmayı başaran bu oyun sayesinde şirket 2019 yılında Miniclip ile birleşti. Masomo ülkemize çok büyük bir ihracat değeri kazandırmış şirketlerden biri olmuştur. Lokasyon olarak İzmir’de olması da yüksek teknoloji yazılımlarının ülkemizin her yerinde geliştirilebildiğinin örneğidir.

  • Fugo Games

en-iyi-oyun-studyolari-5

2011 yılından pek çok farklı ve başarılı oyun projelerine imza atmış Fugo Games mobil platformlara çıkardıkları kelime oyunları ile göze çarpan bir Türk oyun şirketidir. Şirket, günümüze kadar toplam 150 milyondan fazla kullanıcıya erişmiştir. Bugün İstanbul’da yer alan ofislerinde oyun geliştirmeye devam eden şirketin en son oyunu Words Of Wonders 50 milyonun üzerinde indirme rakamı ile en başarılı projelerinden birisidir. Ülkemizde büyük bir oranda ihracat kazandırmaya devam eden şirket yeni projelere de devam ederek her geçen gün büyümekte ve gelişmektedir.

  • Trifles Games

en-iyi-oyun-studyolari-6

Trifles Games 2014 yılından itibaren oyun sektörü içerisinde yer almaya başlamıştır. Casual ve Hyper Casual türünde mobil oyunlar üreten İstanbul Merkezli bir oyun geliştirme stüdyosudur. Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayarak dijital oyun dünyasına yeni bakış açıları kazandırmaya devam etmektedir.

İçeriğimizden de anlaşılacağı üzere oyun sektörü, her geçen gün daha da büyüyor. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar Türkiye’de çok dikkate alınmayan dijital oyun sektörü bugün çok büyük bir güç haline gelmiştir. Geçmişten bugüne oyunlar da oldukça değişti ve gelişti. Özellikle çok oyunculu çevrimiçi oyunlar sektörü başka bir boyuta taşımış oldu. Oyun geliştiriciler kullanılan teknolojilerle oyun dünyasını sağlam bir yere yerleştirdiler. Şu anda sektörün gücü aynı anda 45 ulusal kanalı kapatarak bir reklam yayınlayabilecek durumdadır. Bu sonuç, Türk oyun sektörüne gönül vermiş çalışanların ve girişimcilerin başarısıdır. Başarıları ile dünyaya adını duyurmuş ve Türkiye’ye çok büyük bir ihracat kazandırmış oyun şirketlerini sizler için ele aldık. Oyun sektöründe kariyer hedefleyenler için de rehber olması dileğiyle…

 

Yorum ekle