Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > En İyi Fantastik Filmler Arasından 5 Öneri

En İyi Fantastik Filmler Arasından 5 Öneri

Mutlaka izlenmesi gereken fantastik film listesinde neler var? Fantastik film izlemek için öneriler neler? Fantastik filmler arasındaki en unutulmaz eserler hangileri?

EN İYİ FANTASTİK FİLMLER

Merhaba sevgili okur. Bugün biraz hayal gücümüzü çalıştıracak ve eğlendirecek bir liste yapalım dedik. O yüzden en iyi fantastik filmlerden oluşan bir liste hazırladık. Fransa’da 18. Yüzyılın sonlarında, İngiliz korku romanlarının etkisi ile başlayan, düş gücünün alabildiğine çalışarak ortaya koyduğu düş ürünü öğelerden oluşan, bilimkurgu benzeri yazınsal türlere denir. Günümüze kadar en iyi fantastik filmlerin oluşmasında büyük katkısı olan yönetmen Georges Melies’in 1902 yılı yapımı ‘Aya Yolculuk’ filmi, sinema tarihinin ilk fantastik filmidir. O günden bugüne kadar yapılan tüm en iyi fantastik filmler arasından 5 tanesi ile sizleri başbaşa bırakıyoruz.

1- IT’S A WONDERFUL LIFE / ŞAHANE HAYAT (1946)

  • IT’S A WONDERFUL LIFE FİLMİ HAKKINDA

1946 yılı ABD yapımı en iyi fantastik filmlerden biridir. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Frank Capra’nın yaptığı filmin başrollerinde James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore ve Thomas Mitchell yer almaktadır. Filmin senaryosu Philip Van Doren Stern’in ‘The Greatest Gift’ adlı hikayesinden uyarlanmıştır. Filmin müzikleri Dimitri Tiomkin tarafından yapılmıştır. ABD’de ‘Ulusal Film Arşiv’ inde muhafaza edilen filmin fragmanı aşağıdadır. 

  • IT’S A WONDERFUL LIFE FİLMİNİN KONUSU

George Bailey, üst üste gelen olaylar sonucunda intihar etmenin eşiğine kadar gelmiştir. O sırada koruyucu melek Clarence belirir ve intihar etmesini engellemek için George’a küçük bir oyun oynamaya karar verir. Bu oyunda George eski hayatına geri dönecektir ve hayatındaki insanlar George ile hiç tanışmamış olsalardı hayatlarını nasıl sürdüreceklerini gösterecektir. Bu deneyim sonunda George hayatında bulunan insanlara ne kadar çok yardım ettiğini görür ve hayatın değerini anlar.

2- EL LABERINTO DEL FAUNA / PAN’IN LABİRENTİ (2006)

  • PAN’IN LABİRENTİ FİLMİ HAKKINDA

2006 yılı İspanyol yapımı en iyi fantastik filmlerden biridir. Yönetmen koltuğunda Guillermo Del Toro oturmaktadır. Başrollerinde İvana Baquero, Sergi Lopez ve Maribel Verdu r almaktadır. Javier Navarrete’nin hazırladığı müzikler büyük ilgi görmüştür. Akademi ödüllerinde ‘En İyi Yabancı Film’ Oscar’ı olmak üzere 3 dalda ödül alan film son dönemlerde İspanyol Sineması’nın en başarılı filmlerinden biri olmuştur. Filmin fragmanı aşağıdadır.

 

  • PAN’IN LABİRENTİ FİLMİNİN KONUSU

İspanya’da faşist iktidarın tüm vahşetinin gölgesinde yalnız kalan Ofelia, sadist eğilimleri olan babasının etrafındakilere yaptığı tüm eziyetleri bizzat gözlemlemektedir. Bu küçük kızın tek kurtuluş şansı kendi hayal gücüdür. Ofelia gerçek yaşamda bulamadığı huzuru, hayallerinde aramaya başlar. Bu sırada vahşet Ofelia’nın etrafını sarmaya başlar.

3– THE WIZARD OF OZ / OZ BÜYÜCÜSÜ (1939)
  • OZ BÜYÜCÜSÜ FİLMİ HAKKINDA

Victor Fleming tarafından yönetilen 1939 yılı ABD yapımı en iyi fantastik filmlerden biridir. L. Frank Baum aynı adlı eserinden uyarlanmıştır. Başrollerinde Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Bilie Burke ve Margaret Hamilton yer almaktadır. Fantastik hikayesi ve ilginç karakterleriyle tüm zamanların en çok bilinen kült filmlerinden olmuştur. En İyi Film Oscar’ı olmak üzere birçok Oscar ödülü kazanan filmin fragmanı aşağıdadır.

  • OZ BÜYÜCÜSÜ FİLMİNİN KONUSU

Dorothy Gale, Kansas’ta kendi halinde bir çiftlik evinde mutlu bir hayat sürdürmektedir. Evi beraberinde sürükleyecek bir hortum çiftliği vurur. Dorothy ve Toto, uyandıkları zaman kendilerini oldukça tuhaf peri masalından çıkma bir köyün içerisinde bulurlar. Bu sırada ölen lanetli doğu cadısının intikamını almak isteyen lanetli batı cadısı Dorothy’in peşine düşer. İyi cadı Glinda Dorothy’i korur ve Oz büyücüsü’nden yardım almasını söyler. Bunun üzerine Dorothy yola çıkar.

Savaş Filmleri Listesi için tıklayınız.

4- BRAZIL (1985)
  • BRAZIL FİLMİ HAKKINDA

Kurmaca bir zaman ve mekânda geçen 1985 yılı Fransa yapımı en iyi fantastik filmlerden biridir. Kara komedi ağırlığı olan filmin yönetmen koltuğunda Terry Gilliam oturmaktadır. Senaryo yazarları Terry Gilliam, Charles McKeown ve Tom Stoppard’dır. Başrollerinde Jonathan Pryce, Robert De Niro, Kim Greist, Michael Palin, Katherine Helmond, Bob Hoskins ve Ian Holm yer almaktadır. George Orwell’in ‘1984’ isimli kitabından esinlenerek çekilen ve Kafka’ya da selam yollanan filmin fragmanı aşağıdadır.

  • BRAZİL FİLMİNİN KONUSU

Günümüzden çok uzak bir gelecekte geçen filmin hikayesi, insanoğlunun distopik sonlarından birini ele alıyor. Sam Lowrey, son derece karanlık bir dönem yaşayan Dünya’da yaşayan insanlardan biridir. Sıradan bir Devlet memurudur. Sıkıldığı ve yorulduğu işinden ve teknolojiden kaçmanın tek yolu hayal ve rüyalara sığınmaktır. Kuşlar kadar özgür olduğu ve çekici kadınların yer aldığı hayallerinin yetmediği zamanlarda, gerçek hayatta arkadaşlarıyla birlikte otoriteden gizli bir şekilde eski dizileri seyrederler. Dünya öyle bir hal almıştır ki tamirat yapmak bile yasaktır. Rüyalarında her zaman tanımadığı gizemli bir kadını kurtarmaktadır. Sam’i rüyalarında gördüğü kadına yaklaştıran, terörist olmakla suçlanan Jill Layton isimli kadındır.

Spor Filmleri için tıklayınız.

5- THE MAN FROM EARTH / DÜNYALI (2007)
  • DÜNYALI FİLMİ HAKKINDA

En iyi fantastik filmler listemizin son filmi The Man From Earth (Dünyalı) geldik. 2007 yılı ABD yapımı filmin yönetmen koltuğunda Richard Schenkman oturmaktadır. Senaryosu Jerome Bixby tarafından kaleme alınmıştır. Başrollerinde David Lee Smith, William Katt, Richard Riehle ve Tony Todd yer almaktadır. Richard Schenkman filmin hem yapımcılığını hem de ‘Forever’ isimli film müziğinin sözlerini yazmıştır. Düşük bütçeli ve tek mekânda çekilmiş filmi merak edenler için fragmanı aşağıdadır.

  • DÜNYALI FİLMİNİN KONUSU

John Oldman, tarih profesörlüğünü bırakıp başka bir yere taşınma kararı alır. Veda etmek için profesörün evine gelen arkadaşları, taşınmasının sebebini merak ederler. John, sorular üzerine kendisiyle ilgili gizemi arkadaşlarına açıklar. Yaklaşık olarak 14.000 yıldır yaşayan bir ölümsüzdür. Ortaya attığı bu gerçek arkadaşları tarafından sorgulanacak, John’un delirmiş olduğunu ya da şaka yaptığını daha ilginci doğruyu söylüyor olma ihtimalleri arasında gidip geleceklerdir.

En İyi Dram Filmleri için tıklayınız.

Yorum ekle