Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Elektrikli Araçlara Vergi Zammı! Zam Sonrası Fiyatlar!

Elektrikli Araçlara Vergi Zammı! Zam Sonrası Fiyatlar!

Fosil yakıtlardan uzaklaşarak alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin büyük önem taşıdığı günümüzde, elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması üzerine birçok çalışma yapılıyor. Yeni elektrikli araç vergileri neler? Geçmişte vergilerin az alınması sebebiyle uygun fiyatlara satılabilen elektrikli araç ötvsi ne kadar arttırıldı? Zam sonrası fiyatlar ne oldu? Elektrikli araçlara ne kadar zam geldi? Elektrikli araçlara vergi zammı yazısını beraber inceleyelim…

Elektrikli Araçlara Vergi Zammı! Zam Sonrası Fiyatlar!

Alternatif enerji kaynaklarına yönelerek fosil yakıtlar ile çalışan araçları bırakmak günümüz otomotiv dünyasının gündemindeki en önemli şeylerden biri oluyor. Son yıllarda çok sayıda elektrikli otomobil modeli satışa çıktı ve bu model sayıları giderek artıyor. Tesla gibi daha küçük firmaların başladığı elektrikli otomobil serüvenine artık hemen her büyük otomobil üreticisinin katılmış olması ile elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün artıyor.

Her zevk ve her kullanım amacı için bir elektrikli otomobil modeli bulmanın mümkün olduğu günümüz otomotiv dünyasında, birçok farklı teşvik yöntemi ile kullanıcılar elektrikli otomobil satın almaya yönlendiriliyor. Yakın zamana kadar ülkemizde az vergi uygulanması ile daha uyguna satılan elektrikli araçlar zam sonrasında artan fiyatlarıyla satışa sunuluyorlar. Elektrikli araç fiyatları genel olarak artmış olduğundan bu elektrikli araç ötv zammı büyük önem taşıyor. Elektrikli otomobil zammı sonrasında güncel fiyatlar ne oldu? Neye ne kadar zam geldi? Yeni elektrikli otomobil vergileri ne oldu?

Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller | 2021 yazısı için tıklayınız.

Elektrikli Otomobil Zamları! Elektrikli Otomobil Vergileri Ne Oldu?

Yakın zamana kadar oldukça düşük ötv seviyeleri ile elektrikli araç satın almak mümkünken artık elektrikli araç satın alırken 4 kata kadar varan arttırılmış ötv seviyelerinin ödenmesi gerekiyor. Elektrikli araç özel tüketim vergisi Cumhurbaşkanlığı kararı ile değiştirilerek yeni elektrikli araç vergileri Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre gücü 85 kilowatt veya daha altında olan elektrikli araçların ötv oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a yükseldi. 85 kW güç seviyesi 114 beygire denk geldiğinden küçük şehir otomobillerinin genel olarak bu dilimde bulunduğunu belirtmek gerekir.

Benzer şekilde güç seviyesi 85 kW ile 120 kW arasında olan elektrikli otomobil vergileri ise yüzde 7’den yüzde 25’e çıkmış olarak bulunuyor. Vergi seviyesi neredeyse 4 katına çıkmış olan 85-120 kW gücündeki elektrikli otomobillerin fiyatlarına yansıyacak olan bu vergi artışı daha güçlü elektrikli araçlarda da mevcut oluyor. Motor gücü 120 kW ve üstü olan elektrikli otomobiller bu yeni ötv zammından en çok etkilenen elektrikli araçlar oluyorlar. Gücü 120 kW ve üstü olan elektrikli araçların ötv seviyesi yüzde 15’ten yüzde 60’a çıkmış bulunuyor. Bu noktada ödenen ötv seviyesi tam 4 kat artmış oluyor. Çıktığı günden beri çok tutulan Porsche Taycan gibi elektrikli spor otomobillerden artık çok daha fazla özel tüketim vergisi alınıyor.

Zam Sonrası Elektrikli Otomobil Fiyatları

Elektrikli otomobillere yönelik özel tüketim vergisinin artırılmasının sonrasında ülkemizde satılmakta olan elektrikli otomobillerin fiyatları da güncellenmiş oldu. Güncel elektrikli otomobil fiyatları incelendiğinde; gücü 85 kW ve altında olan otomobillerin özel tüketim vergisi seviyesi %3’ten %10’a, gücü 85 kW ve 120 kW aralığında olan elektrikli otomobillerin %7’den %25’e, gücü 120 kW üstü olan elektrikli otomobillerin ise %15’ten %60’a yükselmiş oldu. Bu noktada farklı sınıflardan elektrikli otomobiller vergi zamlarından farklı şekillerde etkilenmiş oldu. Peki zam sonrası elektrikli otomobil fiyatları nasıl?

Renault Zoe ZE50 Fiyatı
Kaynak: https://www.renault.com.tr/

Renault firmasının şehirli bir elektrikli otomobil geliştirmesiyle ortaya çıkan ZOE, en tanınan elektrikli otomobillerden biri oluyor. 85 kW güç seviyesinin altında bulunması sebebiyle yakın zamana kadar %3’lük vergi diliminde bulunan ZOE artık %10’luk vergi dilimine girdiği için Renault Zoe güncel fiyatı 300.000 Türk lirasından 321.000 Türk lirasına çıkmış durumda bulunuyor.

Hyundai Kona EV 64 kWh Fiyatı
Kaynak: https://www.hyundai.com/

Hyundai markasının tasarımı ile dikkatleri üzerinde toplayan Kona EV elektrikli otomobili 150 kW’lik bir güce sahip olduğundan vergi zammından en ağır etkilenen modeller arasında yer alıyor. Önceden %15’lik vergi diliminde bulunan Hyundai Kona güncel EV fiyatı %60’lık vergi dilimine geçmesiyle 440.000 Türk lirasından 590.000 Türk lirasına çıkmış bulunuyor.

Volkswagen ID.3 Fiyatı
Kaynak: https://www.indiatimes.com/

Dünyanın en büyük otomotiv markalarından biri olan Volkswagen’ın uzun zamandır beklenen elektrikli otomobili Volkswagen ID.3 de son ötv zammından etkilenen otomobiller arasında bulunuyor. Büyük satış rakamlarını yakalaması beklenen ID.3 120 kW güç seviyesini aştığı için %15’lik vergi diliminden %60’lık vergi dilimine atlayarak büyük bir zam görmüş oluyor. Volkswagen ID.3 güncel fiyatı 700.000 Türk lirası olarak 200.000 liralık bir zamlanma yaşıyor.

BMW i3 Fiyatı
Kaynak: https://www.firstbmwrumor.com/

Alman üreticinin uzun yıllardır üretmekte olduğu i3 de 120 kW üzerinde güce sahip olan araçlar arasında yer aldığı için vergi diliminden ağır etkilenen modeller arasında yer alıyor. %15’ten %60’a yükselen vergiler sonucu BMW i3 güncel fiyatı 800.000 Türk lirasını bulmuş oluyor.

Porsche Taycan 4S Fiyatı
Kaynak: https://www.porsche.com.tr/

En çok ses getiren elektrikli otomobil modellerinden biri olan Porsche Taycan da vergilerden ciddi anlamda etkilenmiş bir konumda bulunuyor. Hem tasarımı ile hem de sportif sürüşü ile büyük ilgi toplamış olan Porsche Taycan 4S güncel fiyatı 1.600.000 Türk lirasından 2.400.000 Türk lirasına yükselmiş durumda satışa sunuluyor. Eskiden %15 ötv uygulanan Taycan 4S’de de artık %60’lık bir ötv oranı uygulanıyor

Porsche Taycan Turbo Fiyatı
Kaynak: https://www.porsche.com.tr/

Porsche Taycan’ın yüksek performanslı versiyonu olan Taycan Turbo dünya çapında ses getiren bir elektrikli otomobil olarak biliniyor. Çoğu süper otomobilden daha yüksek bir performans sunan Porsche Taycan Turbo en yüksek vergi dilimi olan %60’lık vergi diliminde bulunuyor. En yüksek ötv diliminde bulunan Porsche Taycan Turbo güncel fiyatı 2.100.000 Türk lirasından 3.000.000 Türk lirasına çıkmış durumda, yani bu ötv zammı sonrasında fiyatı 900.000 Türk lirası artmış oluyor.

*Fiyatlar, 2021 şubat ayına aittir ve markaların resmi web sitelerinden alınmıştır.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle