Yolcu360 Blog
Ege Köyleri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Lezzet Peşinde Ege Turuna Çıktık! / Ege Mutfağı Lezzetleri

Lezzet Peşinde Ege Turuna Çıktık! / Ege Mutfağı Lezzetleri

Ege’nin en lezzetli yemeği nedir? Ege yemekleri hangileri? Ege yemeklerini nerede tatmalı? Meşhur Ege yemekleri nelerdir? Ege bölgesinin yöresel yemekleri nasıl? Damak tadının peşinde gezmeyi sevenler için enfes bir yazı, okuyun bizce 🙂

Arabayla Ege Turu Nasıl Yapılır yazısına mutlaka bakın!

Lezzet Peşinde Ege Turuna Çıktık!

Ege yemeklerini yerinde tatmak üzere bir gezi planı yapmaya ne dersiniz? Peki, Ege mutfağının özelliği nedir, Ege yemeklerini nerede tatmalı? Ege gezisine yemek aşkıyla çıkalım mı?

Ege Mutfağının Yıldızları

Ege mutfağının lezzetleri, sadece otlardan oluşmuyor. Deniz ürünleri, otlar, etler ve daha fazlası…

Ege KöyleriBu arada şu ot işini de bi’ konuşalım. Anadolu’da yetişmiş insanlar için ‘ot’ kültürü, biraz küçümsenerek yaklaşılan bir yemek malzemesi. Söylemek isteriz ki, ot yemeklerini hazırlamak et yemeklerini hazırlamaktan çok daha zordur. Gerçekten lezzetli sonuçlar almak için söz konusu yeşilliğin ya da sebzenin en doğru pişirme tekniğini bilmek, sabırla uygulamak gerekir. Ayrıca ülkemiz, ot çeşitleri bakımından inanılmaz zengin bir floraya sahip. Her birinin ayrı bir tat dokusu sunduğu düşünülürse, otların değerini bilmek, ülkemizin gastronomi değeri için epeyce önemli. 

Ege yemeklerinden en meşhurlarını ve mutlaka yerinde tatmanız gerekenleri seçtik. Aşağıdaki gibi…

Enginar: Urla’da enginar festivali yapılıyor ve evet dünyanın en lezzetli enginarı Urla civarında yetişiyor. Bugün kültürü de yapılan enginarın salatası, yemeği, dolması ve püresi enfes. Pütürlü, tatlı ekşi bir lezzeti var. Envai çeşit enginar yemeği ve mezesi deneyimi için en iyi adres: Urla. Bu arada Urla araç kiralama fiyatlarını karşılaştırmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Enginar hakkında bir efsane de var, okumak için buraya tıklayın!

İzmir Köfte: Bildiğimiz köftenin parmak şeklindeki hali, elma dilim patatesler üzerine serilerek salçalı su ve biraz domates, biber, soğan garnitürüyle fırına veriliyor. İşin lezzet sırrı ise patates ve köftelerin önceden hafifçe kızartılmasında gizli. En iyi İzmir köfte nerede yenir sorusunun yanıtı da İzmir Kemeraltı çarşısındaki esnaf lokantalarından birinde.

Kemeraltında Nerede Yemek Yenir yazısına da bakın!

Tarhana: Önce mayalanmış sonra da kurutulmuş sebze,bazen meyve (kızılcık gibi) ve yoğurt ile un karışımı bir toz olan tarhana, hazır çorba sektörünün fikir babası pardon fikir anası olabilir. Bu karışımın Orta Asya Türklerinin göçebe yaşam kültüründe doğduğuna dair yemek araştırmaları sonuçları var. Bugün, bol malzemeli lezzetli tarhana için en iyi lokasyon Uşak. Hatta uşaklı ev hanımlarının örgütlenmesiyle bugün, Uşak tarhanası patentini alma başarısını gösterip, dünyaya ihracat bile yapılıyor. Acılı, kırmızı renkli Uşak tarhanasını dendik ve enfes bulduk. 

Sakizli KahveSakız Macunu: Aslında Sakız Adasında yetişen sakız ağaçlarından elde edilen bu macun, Çeşme’de de çok yaygın olarak kullanılan bir ana malzeme. Peki, taaa Çeşmeye sakız macunu tatmaya mı gideceksiniz, hayır. Ama sakız macunuyla pişirilen Türk kahvesi, damla sakızlı kurabiye, sakız macunu ile marine edilmiş balık ızgara çeşitleri denenmeli. 

Sakız Macunu Nedir ve Sakız Macunuyla Ne Yapılır yazısına da bakın!

Zeytinyağı ve Zeytinyağlılar: Ege Bölgesinin zeytinlerinden elde edilen zeytinyağlarının dünyanın en eşsiz lezzetini sunduğu kanıtlandı. Hatta dünya gastronomi listesinde Lübnan zeytinleri ve sonra ikinci sırada Ege zeytinleri geliyor. Yunan halkı zeytin ağacının kıymetini fazlasıyla biliyor ama burada yetişen zeytinlerin yağının kalitesine erişemiyorlar. Tabi, ağaçları kesmeye bu hızla devam edersek, yakında Ege zeytini diye bir şey kalmayacak ve Yunan yoğurdu, Yunan kahvesi, Yunan baklavasından sonra Yunan zeytini de gastronomi listesine girecek. Ege bölgesinde Gemlikten zeytinyağı alın, tadın. Bu yağla yapılan mezeleri deneyin. Hiç birini bulamazsanız ne yapın biliyor musunuz?

Enfes zeytinyağını bir kaseye koyun içine kekik, pul biberi ekleyin ve biraz limon suyu sıkın. Şimdi ev yapımı güzel bir ekmek alın ve bandıra bandıra tadına varın….

Kabak çiçeği dolması: Ege bölgesinde sakız kabağı bolca yetişir. Sakız kabağının sarı çiçeklerini toplayıp bir leğen su içine koyarlar. İç hazırlayıp doldurur ve ocakta on dakika pişirirler. Üzerine sızma zeytinyağı ile enfes birer lokma olur. Özellikle İzmir Kemalpaşa’da bu yemek çok yapılıyor. 

Zeytinyağlı börülce salatası: Bol sarımsaklı ekşi tatları seviyorsanız; tam size göre bir lezzet. Börülce, ince yapılı bir fasülyedir. Bu ince fasülyeler ayıklandıktan sonra haşlanır. Süzülür ve limon, sızma zeytinyağı, tuz, sarımsak ile karıştırılır. Bir kaç saat bekledikten sonra yemeklerin yanında sıcak salata olarak servis edilir. Pilavla çok iyi gittiğinin altını çizelim. Kıyı Ege’de hemen her evde pişer. Ev yemekleri yapan lokantalarda, mezeleri olan restoranlarda bulabilir ve tadabilirsiniz. 

En İyi Ege Yemekleri Nerede Yenir?

Bir şehrin gerçekten lezzetli yemeklerini tatmak için turistlerin gittiği restoranlara değil esnaf lokantalarına gidin. Esnaf, ağzının tadını bilir. Ayrıca her gün orada sipariş verip yemek yiyen bu insanlar, hangi lokantanın yemeğinin iyi olduğunu da çoktan keşfetmiştir. Bu nedenle şehrin ya da ilçenin çarşısına gidin ve esnafın yemek sipariş ettiği lokantaları deneyin, deriz. Ha; şanslıysanız evlere konuk olup gerçek geleneksel pişirme yöntemleriyle yapılan lezzetleri tadabilirsiniz. 

Yorum ekle