Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Edinburgh Gezilecek Yerler | Edinburgh Gezi Rehberi

Edinburgh Gezilecek Yerler | Edinburgh Gezi Rehberi

Büyük Britanya’nın 4 ülkesinden biri olan İskoçya, tarihi yerleri ve ihtişamlı görüntüsü ile gezilebilecek en güzel ülkelerden biri. Her bir şehri, yeni bir maceraya ev sahipliği yapıyor. Bu şehirlerin başında ise tarihi yerleri ile Edinburgh var. Edinburgh gerçekten İskoçya kültürü ve tarihinin önemli bir lokasyonu. Çünkü 1457 yılından beri ülkenin başkenti. Siz düşünün artık neler gelmiş neler geçmiştir bu şehrin başından. 😊 Neyse efendim, lafı çok uzatmadan sizi Edinburgh’un en güzel yerleri ile tanıştırmak istiyoruz. Edinburgh gezi rehberi kapsamında Edinburgh gezilecek yerler, İngiltere vizesi ve Edinburgh’a nasıl gidilir gibi bilgileri içeren seyahat yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı. Keyifli gezmeler! 😊

Edinburgh Gezilecek Yerler

  • Edinburgh Castle / Edinburgh Kalesi

İskoçya gezilecek yerler arasında olan Edinburgh Kalesi, 12. yüzyılda 1. David’in isteği üzerine inşa edilmiş. İskoçya’nın en önemli olaylarına şahitlik etmiş olan kale, aynı zamanda şehrin en turistik yeri. Öyleki burayı her yıl 1 milyon turist ziyaret ediyormuş. Dünyanın en heybetli kaleleri arasında bulunan Edinburgh Kalesi, neredeyse 1000 yıldır ayaktaymış. Edinburgh Kalesi içerisinde yer alan müzeyi gezerek İskoçya tarihi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Yine kalede bulunan Taç Odası’nda kraliyet mücevherlerini görebiliyorsunuz.

  • Holyrood Palace / Holyrood Sarayı

Edinburgh kalesinin hemen yanındaki Kraliyet Yolu’nu takip ederek buraya ulaşabiliyorsunuz. İngiltere Kraliyet ailesinin 16.yüzyıldan beri kullandığı bir saray burası. İngiltere kraliçesi halen yaz aylarında buraya gelip törenler düzenliyormuş. Bu saray sadece kraliyet ailesi tarafından kullanılması ile değil aynı zamanda İskoçya Kraliçesi Mary Stuart’ın esir tutulduğu kulesi ile de ünlü.

Kraliyet Yolu’nun başlangıcında ise sizleri, mimarisiyle dikkat çeken Holyrood Palace bekliyor. Orta Çağ’da kraliyet ailesi, kış aylarında kale soğuk ve nemli olduğu için günümüze sadece dış duvarlarının bir kısmı ulaşabilen Holyrood Manastırı’nın misafirhanesine yerleşiyormuş. Sadece bir sarayda demek doğru değil. Aslında Holyrood; manastır, saray ve parktan oluşan bir yapı. Kraliyet ailesi kullanmadığı zaman Holyrood Sarayı’nı gezebiliyorsunuz. Hatta saray içerisinde kral ve kraliçe tahtı bile var. Başka bir deyişle, Edinburgh gezilecek yerler listenize Holyrood Sarayı’nı ekleyerek gerçek bir taht bile görebilirsiniz. 😊

  • Royal Botanic Garden / Kraliyet Botanik Bahçesi

17. yüzyılda kurulan bir park düşünün. Evet, işte tam olarak orası burası. Gerçekten de Edinburgh, çok farklı bir şehir. Burada her şeyin bir tarihi, bir geçmişi var. Dünyanın en büyük botanik bahçelerinden biri olan Royal Botanic, iki akedemisyen tarafından kurulmuş. Dünyanın dört bir yanından getirilmiş zengin ve çeşitli koleksiyonu ile birçok yabancı turistin ilgisini çekiyor. 70 dönümden fazla arazi içerisinde Rock Bahçesi, Alp Evleri, Woodland Bahçesi, Gölet, Arboretum, Çin Yamacı ve Rhododendron Koleksiyonu gibi çeşitli kısımlar yer alıyor. Ayrıca Edinburgh gezilecek yerler listenize buraya ekleyerek şehir silüetinin muhteşem panoramik manzarasına da tanıklık edebilirsiniz.

Edinburgh Gezi Rehberi

  • St. Giles Cathedral / Aziz Giles Katedrali

Edinburgh gezilecek yerler listenize inanç turizmi kapsamında ekleyebileceğiniz Aziz Giles Katedrali, 1124 yılında 1. David tarafından inşa ettirilmiş. 1. David’in katedrali inşa ettirmesindeki sebep ise Roma ve İskoç kilisesi arasındaki bağı kuvvetlendirmek istemesiymiş. 400 yıl boyunca Katolik mezhebine hizmet eden gotik tarzdaki yapı, 1560 yılında İskoç Parlamentosu’nun papalığı kaldırması ve Protestan mezhebini kabul etmesi üzerine ise sert bir değişim yaşamış. Öyle ki bina içerisindeki vitray pencereler bile o dönem çıkarılmış. Katedralin içerisinde de zaten reform sırasında Protestanlar’ın lideri olan John Knox’un heykelini görebiliyorsunuz.

  • National Museum of Scotland / İskoçya Ulusal Müzesi

Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız oranın ulusal müzesini gezin deriz hep. Bizde İskoçya gezilecek yerler listemize tabi ki de İskoçya Ulusal Müzesi’ni ekledik. 1998 yılında hizmet vermeye başlayan müze, İskoçya topraklarının köklü tarihine doğru sizi bir yolculuğa çıkarıyor. 10 binden fazla eserin sergilendiği müzede İskoçya’daki ilk yerleşimden başlayarak, ülkenin güncel tarihine kadar her türlü bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda, silah ve mücevher gibi eşyalarda müze içerisinde sergileniyor.

  • Scott Monument / Scott Anıtı

Edinburgh gezilecek yerler arasına özellikle edebiyata düşkünseniz çok hoşunuza gidecek bir yer ekleyelim istedik. Sir Walter Scott’u temsilen tasarlanan anıt, dünyada bir yazara adanan en büyük heykel. 61 metrelik yüksekliğe sahip olan anıtın görüntüsü de oldukça heybetli. Anıtın tasarımında kullanılan zıtlık ortaya çıkaran siyah ve beyaz mermerler ise gün içerisinde heykel üzerinde değişik ışık oyunları meydana getiriyor. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, burada güzel kareler yakalayabilirsiniz. Ayrıca, burada Edinburgh’un inanılmaz bir manzarasına da şahitlik ediyorsunuz.

  • HMY Britannia / İngiltere Kraliyet Yatı

Majestelerinin yatı olarak da bilinen yat, 968 resmi gezide kraliyet ailesi tarafından tam 44 yıl boyunca kullanılmış. 1953 yılında John Brown & Co tarafından tarafından yapılan yat, 33 metre boyunda. Aslında bu yatın kraliyet için önemi çok daha farklı. Çünkü kraliyet ailesi gemi ile resmi yolculuklara çıkmaya 17. yüzyılda başlamış ve 1997 yılında bu gemi ile son vermiş. Günümüzde gemi içerisinde konaklayabiliyor ya da yemek yiyebiliyorsunuz.

İngiltere Vizesi / Birleşik Krallık Vizesi

İskoçya, İngiltere’ye bağlı bir ülke olduğundan Edinburgh gezilecek yerler kapsamında Birleşik Krallık vizesi almanız gerekiyor. İngiltere vizesi kapsamında İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’e giriş yapabiliyorsunuz. İngiltere vize başvurusu için ise İngiltere Konsolosluğu, İngiltere Büyükelçiliği ve İngiltere Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumları tercih edebilirsiniz. Vize başvuruları genellikle 15 gün içerisinde sonuçlandırılıyor.

Edinburgh’a Nasıl Gidilir?

Türkiye üzerinden Edinburgh’a direkt uçuş seferleri mevcut. Edinburgh gezilecek yerler için uçak bileti alırken Edinburgh Havalimanı’nı tercih etmelisiniz.

Edinburgh gezilecek yerler listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Edinburgh gezilecek yerler kapsamında detaylı bir şekilde gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. 

Edinburgh turu için seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle