Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Doğa tutkunlarının yeni rotası: Garzavan Yaylası

Doğa tutkunlarının yeni rotası: Garzavan Yaylası

Karadeniz yaylaları yaz aylarında özellikle sıcaktan kaçanların uğrak noktası oluyor. Garzavan Yaylası da son dönemde popüler rotalardan biri haline geldi. Kamp yapmak, dağ havası almak ve doğa ile kucaklaşmak isteyen herkes, Garzavan Yaylası ‘na nasıl gidilir? sorusunun peşine düşüyor. Doğa yolculukları konusunda tecrübesiyle tanınan Elif Omput sizler için Garzavan Yaylası hakkında özel bir rehber kalem aldı. Temiz hava, bol oksijen ve yemyeşil bir yolculuğa hazır mısınız? O zaman haydi Garzavan Yaylası ‘na gidiyoruz.

Bugün Karadeniz Bölgesi’nde olan ve belki de daha önce adını dahi duymadığınız saklı kalmış bir yaylayı sizlerle paylaşacağım. Kendine has çiçekleri, geleneği ve kültürü ile Garzavan yaylası…

Sarp dağlarla çevrili bir düzlükte kurulan hala hayvancılık ve arıcılıkla uğraşan yayla sakinlerine sahip Garzavan Yaylası ‘nda 120 civarı hane bulunmakta. Yazı ayrı güzel, güzü ayrı güzel olan bu büyüleyici yaylaya giden yol da en az yayla kadar mükemmel.

Yaylanın yüksekliği ortalama 2100 rakım civarında. Her ay ayrı bir havası olan Garzavan Yaylası ‘nın tam ortasından dağların arasından gelen bir dere akmakta. Vargit çiçeklerini, yılkı atlarını, endemik çiçeklerini seyredip; eğer zamanı ise hamdukaların (böğürtlen) lezzetine varıp, yaylanın serin havasını solumak  ve  yüce gönüllü misafirperver insanlarını tanımak için yola çıkın.

Garzavan Yaylası’na nasıl gidilir?

Garzavan yaylasına ulaşmak için iki seçeneğiniz var; 1. Seçenek kendi aracınız yoksa araç kiralamak çünkü toplu taşımalar sadece İkizdere ilçe merkezine kadar geliyor. Yolcu360 bu noktada ucuz kiralık araç temin edebileceğiniz bir hizmet sağlıyor. Hava yolu ile gelecekler için en yakın havaalanı Trabzon havaalanıdır. Trabzon havaalanı kiralık araç teslim alabileceğiniz güzel bir nokta olabilir. Trabzon’un Of ilçesi ile Rize’nin İyidere ilçe sınırından güneye doğru 40 km ilerleyip, Rize’ye bağlı İkizdere ilçe merkezine ulaşarak akabinde Çifteköprü köyü (Meles) ‘ne ulaşabilirsiniz. Bu güzel vadinin içinde ufak bir mola verebilirsiniz. Ardından 20 dakikalık bir araç yolculuğu ve sonra Garzavan Yaylası ‘ndasınız.

Garzavan  Yaylası Rize merkezine  90 km, Trabzon havaalanına 125 km, İkizdere ilçe merkezine 35 km mesafededir. ilçe merkezini geçtikten sonra yolların bir bölümünün stabilize olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım.

Garzavan Yaylası’nda ne yapılır?

  • Kamp yapmak
  • Soğanlı gölüne yürüyüş (4 saat ortalama)
  • Katreç gölüne yürüyüş (2 saat ortalama)
  • Mevsimi ise likapa (yaban mersini) toplamak
  • Yayla sakinleri ile samimi sohbetler

Garzavan Yaylası’nda ne yenir?

  • Yayladaki yağ ile yapılmış kuymak

Garzavan yaylasına göç (yaylacıların yaylaya çıkması) mayıs ayının ortası gibi olup okulların açılmasına bir hafta kala geri dönüş gerçekleşir. Garzavan yaylasında sizi samimiyet, eldeğmemiş doğa ve doğasıya huzur bekliyor olacak sizde popüler gezi ve yaylalardan farklı bir yer görmek isteyenlerdenseniz hemen görülecek yerler listenize ekleyin.

Doğa ile k alın, doğada kalın… Sevgi ile hoş kalın…

Yorum ekle