Yolcu360 Blog
Divriği’de ne yenir?

Divriği’de Ne Yenir?

Sivas’ın ilçesi Divriği’de ne yenir? Divriği’nin nesi meşhur? Sivas- Divriği yemekleri üzerine bir keşif…

Divriği’de Ne Yenir?

sivas-divrigi-pilaviSivas, mutfağıyla öne çıkan merkezlerimizden biri olmakla birlikte bu mutfağa pek çok farklı lezzet katan Divriği ilçesinin önemini vurgulayarak başlamak gerekiyor. Sivas’a ait olduğunu bildiğimiz, düşündüğümüz yemeklerin bir kısmı Divriği’den gelme. İlçe, zengin bir yemek kültürüne ve mutfak geleneklerine sahip. Sivas’a yolunuz düşerse Divriği ilçesini mutlaka görün. Pek çok ünlü kişinin memleketi olan Divriği’deki taş eserleri de görün.

Sivas’tan araç kiralama ile Divriği’ye geçebilirsiniz. Sivas kiralık araç fiyatlarına yolcu360.com ile bakabilir, fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Sivas Havalimanından uygun fiyata oto kiralama yapmak için de yine yolcu360.com sistemini kullanabilirsiniz.

Divriği Yemekleri

Divriği’de ne yenir?Yoğurtlu soğuk çorba, Divriği’nin Anadolu kültürüne önemli bir armağanı. Çorbanın sıcak içildiği bu coğrafyada, farklı bir yaklaşım sergileyerek ortaya çıkarılmış bambaşka bir lezzet. Divriği taraflarına geçtiğinizde, yeşil mercimek, erişte, kuru soğan, yoğurt, kekik ve nane ile hazırlanan bu çorbayı denemenizi tavsiye ediyoruz.

Baduç aşı, Helle aşı, ekşi aşı ve düğürcek aşı da çorba sınıfından olan diğer Divriği lezzetleri. Her biri farklı şekilde yapılan ve damakta enfes tatlar bırakan ayrıcalıklı çorbalar. Hatta birini tatmasanız diğerlerine haksızlık etmiş olursunuz.

Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügat-it Türk’ünde adı geçen tutmaç, umaç, ugut, kömbe ve kuymak’ın tamamı Divriği mutfağında yer alıyor. Her biri ayrı bir lezzet ve bölgeyi ziyarete gittiyseniz mutlaka hepsini denemeniz gerekiyor.

Divriği’nin önemli ve kültürel yemeklerinden olan Alatlı pilavını da belirtmeden geçmeyelim. Düğünler, bayramlar, iftar sofraları ve misafirler için özel önem gösterilerek hazırlanan bu pilav malzemesi bol ve çeşitli olan bir yemek. İçinde nohut, et (keçi, geyik, bıldırcın, keklik, tavuk ya da hindi), Besni üzümü, baharatlar, kuru soğan ve pirinç ile pişirilip, alışkın olduğumuzun aksine, demlenmeye bırakılmadan hemen önce eritilen tereyağı üzerine dökülmek suretiyle yapılıyor.

köz kebabıDibi döşemeli pilav, Pullu pilav ve Çandır Baba Pilavı da Divriği’den çıkma diğer pilav çeşitleri. Hepsi için ayrı bir öğün ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Gömlek kebabı, Beyran, köz kebabı, kuzu dolması, ciğer sarması, mumbar, çulluh dolması, yoğurtlu köfte ve yörede iri köfte olarak bilinen içli köfte de tadına bakmadan geçilmemesi gereken yemeklerden bazıları.  Herdemgüzeli sarması, karayaprak sarması, kazankarası sarması ve evelik sarmasını da unutmayalım. Bölgede yetişen pek çok sebze ve ot ile baharatın kullanıldığı bu sarmaların hepsi birbirinden farklı ve güzel tatlar vadediyor.

Divriği’nin Nesi Meşhur?

Demir madeni ocaklarının fazlalığından olsa gerek Divriği’nin bıçağı meşhurdur. Divriği Kalesi, Kale Cami, Ulu Cami ve Darüşşifası ile Abdullah Paşa, Mühürdarzade, Sancaktar ve Ayanağa konakları özellikle Osmanlı dönemine ait önemli eserlerden bazılarından.  Konakların, Divriği evleri olarak anıldığını da belirtelim. Her ne kadar sayıları azalmış olsa da Divriği’ye ait teknikleri ile yapılmış bu kalan birkaç Divriği evini mutlaka görmelisiniz.

 

Yolcu360 Blog

Add comment