Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Deprem Dayanıklılık Testi Nedir Nasıl Yaptırılır?

Deprem Dayanıklılık Testi Nedir Nasıl Yaptırılır?

Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır? Deprem dayanıklılık testi için nereye başvurulur? Aklınıza takılan tüm soruları birlikte cevaplıyoruz. 

Deprem Dayanıklılık Testi Nedir? Nasıl Yaptırılır?

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen 7.7 ve 7.6 deprem sonucu on binlerce canımızı yitirdik. Hala yas sürecinde olsak da vatandaşların korkuları büyüyor. Akıllarda pek çok soru yer alıyor. Nitekim bu sorulardan en önemlisi de evlerin sağlamlığı. Durum böyle olunca deprem dayanıklılık testleri de gündemde. Peki deprem dayanıklılık testi nedir, nasıl yaptırılır? Fay hatları üzerinde yer alan ülkemizde uzmanlar olası büyük depremler konusunda da uyarılarına devam ediyorlar. Özellikle İstanbul’da beklenen büyük depremin yaklaştığı da uzmanların uyarıları arasında yerini alıyor. Hepimiz evlerimizin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. 

Deprem Dayanıklılık Testi Nedir?

Fay hattı üzerinde yer alan ülkemizin olası bir depremden önce binaların güvenliğinin artırılması oldukça büyük bir önem taşıyor. Bu sebeple de bina dayanıklılık testinin yapılması gerekiyor. Peki bina dayanıklılık testi nasıl yapılır, nereye başvurulur? Evlerinizin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için bu testi uygulamanız gerekiyor. Olası bir depreme karşı gerekli güvenlik önlemlerini alabilmeniz için deprem dayanıklılık testini mutlaka yaptırmalısınız. Deprem dayanıklılık testinin uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Söz konusu testin sonucunda evlerin ne kadar depreme dayanıklı olduğu ortaya çıkıyor. Deprem dayanıklılık testi raporu sonuca göre de evler hakkında gerekli kararlar alınıyor. Eğer evinizde aşağıdaki gibi durumlar söz konusu ise mutlaka deprem dayanıklılık testi yaptırmalısınız: 

  • Evin duvarlarında çatlak mevcut ise
  • Binanızın dolgu bir alana (göl,deniz ya da bataklık yakınlarına) yapıldığını biliyorsanız
  • Kolon ve kirişlerde çatlaklar varsa 

Karot Testi Nedir?

10 ilimizi etkileyen depremler sonucunda on binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken binlerce bina yıkıldı. Yeni inşa edilmiş binaların dahi yıkılmış olması herkesi tedirgin etmektedir. Aynı şekil de uzmanlar İstanbul depremi için ise az bir süremiz kaldığına dikkat çekiyorlar. Hal böyle olunca vatandaşlar oturdukları evlerin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyorlar. Bunun için başvurdukları yöntem ise “karot testi” olmaktadır. İstanbul dahil olmak üzere diğer şehirlerde de yaşayan vatandaşlarımız binalarının sağlam olup olmadığını karot testi ile öğrenebilirler. Karot nasıl yapılır size bahsedelim. Bina duvarlarına zarar vermeden delinerek alınan silindir şeklinde beton örneği, karot makineleri ile yapılıyor.

Binaların deprem dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisi olan karot testi bize binanın geleceği hakkında bilgi vermektedir. Alınan beton analiz edilirken, basınç testlerine direnç ve kalite konusunda da bilgi vermektedir. Nitekim deprem yönetmeliğine göre C20’nin altında kalan betonlar risk grubunda yer almaktadır. Karot testi sonuçları bir nevi ihbar niteliği taşımaktadır. Bu aşamadan sonra bina için yıkım işlemi başlatılabilir. İlgili rapor ise hak sahiplerine bildirilmektedir. 

Karot Testi Nasıl Yapılır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Bina Tespiti” projesinin detaylarına göre bina dayanıklılık tespiti şu şekilde yapılıyor: 

  • Öncelikle deprem dayanıklılık tespiti için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bir binanın test edilebilmesi için tek bir kişinin müracaat etmesi dahi yeterli olmaktadır. Ayrıca deprem dayanıklılık tespitinin ücretsiz yapıldığı bilgisi de paylaşılmaktadır.
  • Hızlı Tarama adı verilen yöntem ile yapılan karot testinden ayrıntılı bilgiler toplanıyor. Daha sonra tarama verileri ile karşılaştırılıp, değerlendiriliyor.
  • Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak binanın kat planları çıkartılıyor. 
  • İnceleme sırasında binanın yüksekliği, alanı, kolon ve perde ölçüleri alınıyor. Bazı durumlarda ise binanın sıva tabakası kaldırılarak beton çekici ile beton sertliği ölçümü de yapılıyor. Gerekli durumlarda kolonda sıyırma yapılarak donatı çapı ve korozyon miktarı ölçülüyor. 
  • Daha sonra elde edilen veriler algoritma ile analiz edilerek her bina için deprem dayanıklılık oranı tespit ediliyor. 
  • Değerlendirme sonucunda da başvuru sahibine bilgilendirme yapılıyor.

Deprem Dayanıklılık Nelere Dikkat Edilmelidir?

Deprem dayanıklılık testi raporunu yetkililerden kolayca alınabilecek bir rapor olarak düşünmemenizi tavsiye ediyoruz. Binanızın güvenli olup olmadığını öğrenmek için de detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. İnceleme yapacak şirketin ve ekibin alanında uzman kişiler olması gerekiyor. Uzman olmayan kişiler tarafından alınan deprem dayanıklılık raporu gerçekleri yansıtmamaktadır. Bu durum da olası bir depremde can ve mal kaybına neden olmaktadır. Raporları hazırlayacak kişilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı Yapı Denetim ve Proje Denetçisi belgesine sahip olmalılardır. Bu bakımdan güvendiğiniz kurum ve kuruluşları tercih etmenizde fayda var.

Deprem Dayanıklılık Testi Nereye Başvurulur?

Deprem dayanıklılık testi için Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü vasıtası ile başvuru yapılabilir. Bunun yanı sıra belediyeye başvuru yapılabilir. Diğer bir rapor için Kaymakamlıklara başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bazı kurumlar bina sağlamlık testini özel şirketler aracılığı ile gerçekleştiriyor. Deprem dayanıklılık testi uygulaması için belediye görevli yapı uzmanları, karot alma yönetimini uygulamaktadır. 

Deprem Dayanıklılık Testi Faydası Nedir?

Dayanıklılık raporu almanın faydası deprem riski olduğunu düşündüğünüz binalarda risk olup olmadığını kanıtlamak için kullanabilirsiniz. Başta binalar olmak üzere tüm yaşam alanlarının, yapıların depreme dayanıklı olduğunu kanıtlamak için mutlaka alınması gereken raporlardan birisidir. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

 

Yorum ekle