Yolcu360 Blog
denizlili-ünlüler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Denizlili Ünlüler Kimler?

Denizlili Ünlüler Kimler?

Ülkemizin dört bir yanı birbirinden yetenekli sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Bu insanların birçoğu bulundukları yeri aşıp başka yerlere taşınıyorlar. Çünkü icra ettikleri sanatı tanıtmak ve daha çok kişiye ulaştırmak için başka ufuklara açılmak gerekir. Bu yazıda küçük ama çok şirin ve güzel olan şehrimiz Denizli’de doğmuş ya da oralı olan Denizlili ünlüler kimler konusundan bahsedeceğiz.

Kendi kabuğunu kırıp başka yerlerde başka insanlarla karşılaştıkça etkileşim de çoğalır. Bu sayede kendi yaptıklarına ve yapmak istediklerine yeni şeyler eklenir. Aynı zamanda karşılaştıkları yeni insanlar ve yeni mekanlar sayesinde hayal güçlerinin sınırını da zorlarlar.

Denizli’de doğmuş, oralı olan birçok ünlü sanatçımız var. ünlü oldukları için elbette çoğunu biliyorsunuz. Ancak bu yazıdan önce Denizlili olduğunu bilmediğiniz birçok ünlü ve sanatçıyla karşılaşacaksınız. Kimler Denizliliymiş bir göz atalım şimdi!

İbrahim Çallı

İbrahim Çallı 1882’de Çal’da doğmuştur. Soyadından da anlaşılacağı gibi doğduğu ilçenin adını almıştır. Resme meraklı olduğundan İstanbul’a gitmiş.  Ressam Şeker Ahmet Paşa’nın yanında çalışmış, Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirmiştir. Sonra Paris’e gitmiş, oradan İstanbul’a dönerek Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Bir çok değerli eseri bulunan Çallı, 1960 yılında İstanbul’da ölmüştür.

Ressam, 1918 Viyana Sergisi’ne katılmış. Atatürk dahil birçok kişinin portresini yapmış. İstanbul Galatasaray Sultanisi’nde 1922 yılının ağustos ayında açılan dördüncü sergide, Nü’lerini sergilemiş. II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet Dönemi ideolojilerini, savaşları, hamasi konuları da görselleştiren tablolar yapmış. Bunlardan biri  Zeybekler Kurtuluş Savaşı’nda adlı eseridir. 1926’da açılan Üçüncü Ankara Resim Sergisi’ni gezenlerden biri de  Atatürk’tür. Ve Çallı’ya dönerek “Biz Kurtuluş Savaşı’nda yemeye ekmek bulamıyorduk, senin resmindeki atlar nasıl semirmiş böyle?” demiş. Çallı’nın da bunun üzerine resmi tekrar elden geçirerek atları zayıf hale getirdiği söylenir.

Sezen Aksu

denizlili-ünlüler-sezen-aksu

Sezen Aksu 13 Temmuz 1954 Denizli’de doğmuştur. Asıl adı Fatma Sezen Yıldırım’dır. Ve bilinen sahne adı olarak Sezen Aksu’yu kullanır. Denizli’nin en meşhur şarkıcı, söz yazarı ve bestecilerindendir.

Meşhur Denizlili sanatçı medyada  genellikle Minik Serçe unvanıyla da sıkça anılıyor. Denizlili sanatçı Aksu’nun ailesi Selanik’ten mübadele ile Türkiye’ye gelmiş. Annesi Selanikli ve  babası Rizelidir. Yani Selanikli bir anne ve Rizeli bir babanın kızı olarak Sarayköy, Denizli’de dünyaya gelir. Ziraat Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak profesyonel şarkıcılığa başlar.

Denizlili Sezen Aksu 1970’lerin ortalarında ‘Kaybolan Yıllar’, ‘Gölge Etme’ gibi şarkılarla yıldızı parlar.

Denizlili şarkıcılardan Aksu, şarkılarının çoğunu kendisi bestelemiştir. Bazılarının da sözlerini yazmıştır. Denizlili sanatçının kariyer hayatında yalnızca şarkıcılık yok aynı zamanda sinema oyunculuğu da var. İlk kez 1979’da sinema oyunculuğu denemiştir. Ve oyunculuk yeteneğiyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. ‘Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra’ adlı müzikallerdeki ‘Sen Ağlama ‘Geri Dön’, ‘Dağlar Dağlar’ gibi şarkılarla şöhretine şöhret kattı. Sonraki ‘Git’ kasetiyle zirvedeki yerini aldı. Türk pop müziğinin en güçlü seslerinden Sezen Aksu yetenekli birçok sanatçının şöhret kapılarını açmasına yardım etmiştir. Aşkın Nur Yengi, Sertab Erener, Levent Yüksel, Tilbe gibi bir zamanlar vokalistliğini yapmış gençleri pop müziğimize kazandırmıştır. Üç kez evlenmiş ve bir çocuk annesidir.

Sıla Gençoğlu

denizlili-ünlüler-sila

Sıla Gençoğlu’nu daha çok alaturka müziğiyle tanırız. Çünkü bu tarzın ülkemizdeki en güçlü yorumcularından biridir. Denizlili Sıla Gençoğlu 17 Haziran 1980’de Acıpayam, Denizli’de doğdu. Ve öğretim hayatı için önce İzmir’e sonra İstanbul’a yerleşti.

Denizlili şarkıcı Sıla, yalnızca yorumcu olarak değil aynı zamanda şarkı sözleri yazarı olarak da biliniyor. Hem şiir hem de düz yazı tarzında birçok eseri mevcut. Denizlili sanatçı bu haliyle  eleştirmenler tarafından övülen söz yazarı ve besteci kimliğiyle karşımıza çıkıyor.

Denizlili sanatçı, kendi albümlerindeki şarkıların neredeyse tamamını tek başına yazmıştır. Bestelerini ise Efe Bahadır’la birlikte yapmıştır. Ayrıca başka şarkıcılar için de şarkı sözleri yazmıştır ve hatta yazmaya devam ediyor.

Konuşmadığımız Şeyler Var albümü yayımlandığı yıl Türkiye’de en çok satan albüm olmuştur.

Tuba Ünsal

denizlili-ünlüler-tuba-ünsal

Tuba Ünsal, 7 Aralık 1981 tarihinde Denizli’de doğmuştur. Annesi el sanatları öğretmeni, babası askerdir. Bundan dolayı sık sık yer değiştirmişler.

Denizlili Tuba Ünsal Denizli’de doğmuş. Fakat babasının işinden dolayı sık sık taşındıkları için İlkokulu Vize, Kırklareli’de okumuş. Ortaokulu ise yine farklı bir şehirde Şanlıurfa’da okumuş. Liseye ise İzmir’de başlayıp yine burada bitirmiş.

Lisedeyken voleybol takımında ve tiyatro kulübündeydi. Üniversiteye Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İşletme Bölümü’nde başlamış. Birinci sınıfında okurken, öğrenimine ara vermiş. Daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesinde eğitimini tamamlamış.

Kariyerine mankenlikle başlayan Denizlili Tuba Ünsal birçok film ve dizide de rol almıştır. Halen oyunculuk yapan Denizlili sanatçının 2 çocuğu var.

Denizlili Tuba Ünsal 1998 yılında Elite Model Look yarışmasına katılmış. Ardından profesyonel mankenlik yapmaya başlamış. Sonra Fransa’ya gidip birkaç ay burada tiyatro ve mankenlik eğitimi almış. Ardından dönünce ‘Kartal Sanat Tiyatrosu’na girmiş Ve burada ‘Rıfat Ilgaz Sahnesi’nde oyunculuk yapmış.

Denizlili meşhur oyuncu ve manken Tuba Ünsal aynı zamanda Los Angeles’ta Stella Eller akademide oyunculuk eğitimi almış.

Çeşitli televizyon dizileri ve sinema filmlerinde rol almış. Denizlili oyuncu aynı zamanda televizyon programları da yaptı. 2003 yılında Yılmaz Erdoğan’ın çektiği “Vizontele Tuuba” filminde oynayarak şöhret basamaklarını tırmanmaya başladı.

Denizli’de kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle