Yolcu360 Blog
cruelty-free.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Cruelty Free Nedir? Cruelty Free Ürünler Hangileri?

Cruelty Free Nedir? Cruelty Free Ürünler Hangileri?

Kozmetikten temizlik malzemelerine, kişisel bakıma varıncaya kadar tercih ettiğiniz marka ve ürünleri bir düşünün. Bir parfümü, ruju veya nemlendirici kreminizi tercih ederken önceliğiniz nedir? Şüphesiz sizi o ürünü almanız konusunda etkili pek çok madde sayabiliriz. Özellikle son yıllarda bu öncelikler arasına bir yenisi daha katıldı; ürün veya marka Cruelty-Free mi? Peki cruelty free ürünler nedir? 

Bir ürünü veya markayı alırken ilk neleri gözden geçirirsiniz? Güvenilir olması, uzun ömürlü olması, taleplerinizi karşılayabilmesi veya sadece marka değeri bile ürünlerde tercih nedeniniz olabilir. Söz konusu kozmetik ürünler olduğunda ise karşımıza birden çok beklenti çıkıyor.

Bu beklentilerin yanında kozmetik ürün tercihinde yeni bir etken ise söz konusu ürünün içeriği olarak karşımıza çıkıyor. Artık bir ürün ne kadar kaliteli veya ne kadar uygun fiyatlı olursa olsun içeriği sebebiyle tercih nedeni olmayabiliyor. Bazı kimyasal içeriklerin cilt ve sağlık üzerindeki etkileri konusunda birçok insan daha büyük bir farkındalık sahibi haline geldi. İçeriklerin detaylı inceleme konusunda tüketiciler artık daha bilinçli ve pek çok marka ürünlerini bu doğrultuda oluşturuyor.

Sürdürülebilir seyahat alışkanlıklarıyla ilgili yazımız için tıklayın.

Kozmetik ürünler uzun bir yolculuk sonrasında önce raflarda, daha sonra ise bedeninizde yerini alıyor. Her gün kullandığınız bir kremin formülü oluşturulurken bir tavşanın sakat kaldığını düşünün! Bu size nasıl hissettirdi? En sevdiğiniz parfümünüz oluşturulurken bir farenin kör kaldığını düşünün… O parfümü severek kullanmaya devam eder misiniz? 

cruelty-free-1.jpg

Cevabınız hayırsa tam da bu noktada karşımıza Cruelty-Free ürün ve markalar çıkıyor. Cruelty-Free ürünler zulümsüz olmaları nedeniyle tercih ediliyor. Peki Cruelty-Free ne demek? Cruelty-Free yani zulümsüz kozmetik ürünlerinin üretiminin hiçbir aşamasında hayvan deneyleri yapılmıyor. 

Cruelty-Free ürünler denildiğinde ise büyük bir karmaşa ortaya çıkabiliyor. Bu ürünler vegan mı, vegan ürün organik mi, organik ürün doğal mı gibi kocaman bir soru yumağının ortasında olduğunuzu hissedebilirsiniz. Detaylar yazımızın devamında, gelin bu kavramlara birlikte göz atalım.

Vegan İçerik Nedir?

Öncelikle Cruelty-Free olan her ürün vegan değil ancak vegan olan her ürünün Cruelty-Free olduğunu söyleyebiliriz. Orijinal vegan sertifikalı ürünler hayvanlar üzerinde test edilmediği gibi hayvansal içerik de bulundurmuyor. Deneysiz ve hayvansal katkısız olan bu ürünler çeşit ve sayı bakımından gün geçtikçe artış gösteriyor. Her geçen gün raflarda daha fazla vegan ürün kendine yer buluyor.

Vegan ürünler kötü mü? Vegan kozmetikte ortaya çıkan en büyük soru işaretlerinden biri de bu. Tıpkı diğer bütün kozmetik çeşitleri ve markalarda olduğu gibi vegan kozmetik ürünleri arasında da çok iyi ve çok kötü ürünler olabiliyor.

Doğal İçerikli Kozmetik Nedir

En çok soru işareti yaratan kavramlardan biri ise doğal içerikli ürünler. Birçok marka ürünün doğal ve saf olduğunu iddia edebiliyor. Kullanılan ambalaj ve sloganlar ürünlerin tamamen doğal olduğu algısını yaratmakta başarılı olabiliyor. Bir ürünün vegan veya Cruelty-Free olması doğal olduğu anlamına gelir mi? Doğal kozmetik ürünler gerçekten doğal mı? 

Doğal kozmetik ürünleri isminden de anlaşılacağı üzere doğal içerikli ürünlerden oluşuyor. Bu ürünlerde kimyasallara ve sentetik maddelere yer verilmiyor. Peki doğal kozmetik marka ve ürünleri cruelty-free mi? Bu noktada doğal kozmetik markalarında Cruelty-Free olma olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Dikkat edilmesi gereken ve yanıltıcı olabilecek bir nokta ise “doğal kozmetik” ve “doğal içerikli kozmetik” kavramları; tercihinizi bu kavramlara dikkat ederek yapmanız sizin için daha doğru bir tercih olmasını sağlayacaktır. Doğal içerikli kozmetik ürünlerinin doğallık oranının yüzdesini kontrol ederek seçiminizi yapabilirsiniz.

Organik İçerik Nedir? 

Doğal ve organik deyince aklınıza ikisinin eş anlamlı olduğu fikri gelebilir. Cevabı en baştan verelim aslında her ikisi de bambaşka anlamlara gelen iki sözcük. Organik kozmetik ürünleri sertifikalı ve onaylı ürünlerdir. Yani herhangi bir kozmetik markası veya ürünü organiklik iddia ettiğinde bu kanıtlı olmalıdır. Organik kozmetik ürünlerinin sadece içeriği değil üretim süreci de organiktir.

Organik ürünlerin sınıflandırılmasında içerikte belli bir oranın üzerinde organik ürün bulunması yeterli oluyor. 

Cruelty-Free Ürün ve Markalar Nasıl Anlaşılıyor? 

cruelty-free-2.jpg

Öncelikle cruelty-free olup olmadığını merak ettiğiniz bir ürünü inceleyin. Ön veya arka logosunda gözleriniz bir tavşan logosu aramalı. Bu tavşan veya “Cruelty-Free” logosu ürünün zulümsüz olduğunu ifade ediyor. Eğer bunlardan birini görebildiyseniz tebrikler! Elinizdeki ürünün üretim sürecinde deneylerle hiçbir hayvanın canı yanmamış. Cruelty-free ürününüz için hiçbir hayvanın kullanılmadığından emin olmak için ise vegan logosuna ihtiyacınız olacak. Vegan sertifikası bulunan ürünlerin ayrıca içeriğinde de hayvanlar kullanılmıyor.

Tavşanı veya Cruelty-Free ibaresini göremediğinizde ise bir üründen hemen vazgeçmenize hiç gerek yok. Cruelty-Free ibaresi her üründe bulunmayabiliyor. Yine de kısa bir araştırmayla bir kozmetik ürün hakkında istediğiniz bilgiyi elde etmeniz mümkün. Örneğin Çin gibi bazı ülkeler hayvanlar üzerinde test edilmeyen kozmetik ürünleri pazarına kabul etmiyor. Bu demek oluyor ki Çin pazarında satılan kozmetik ürünler Cruelty-Free değil! 

Kozmetik ürünler hayvanlar üzerinde neden test ediliyor? Cevap canlılar üzerindeki testlerin ve etkilerin insanlar için de geçerli olması değil. Öncelikle hayvanlar üzerinde test yapmanın maliyeti yapay bir insan dokusu üzerinde test yapmaya nazaran çok daha az maliyetli. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi bazı ülkeler kozmetik ürünlerin pazarında yer alması için hayvanlar üzerinde test yapmayı şart koşuyor. Bu durumda ise bir marka ürünlerini üretirken hayvan testi yapmasa da bir ülke pazarına girebilmek için hayvanlar üzerinde test yapabiliyor. Aksi halde test yapmadığı durumda o pazara giremiyor.

Bir kozmetik ürünün vegan, organik, doğal olması sizin için çok iyi olduğu veya olmadığı anlamına gelmiyor. Kullandığınız ürünün üretim süreci ve içeriği hakkında bilgi sahibi olarak hem doğa hem de kendiniz için daha bilinçli bir tüketim sunabiliyorsunuz. Her gün durağımız da taşıdığınız rujun içeriği ve üretim süreci hakkında bilgi sahibi olmak kozmetiğe bakış açınızı değiştirebilir. İçerik okuyarak ve ürün logolarına dikkat ederek çok doğal izlenimi veren bir ürünün içeriğindeki onca kimyasal sizi şaşırtabilir. 

Kendiniz için en iyisini seçerken doğa ve hayvanlar için de en iyisini mi arıyorsunuz? Tavşan logosunu ve içerik okumayı unutmayın! 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle