Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Couchsurfing Nedir? Nasıl Kullanılır?

Couchsurfing Nedir? Nasıl Kullanılır?

Couchsurfing nedir? diye sorduğumuzda sitedeki tanımı olan “uluslararası misafirlik sitesi” yeterince açıklayıcı olmayabilir. Yabancı arkadaş bulma sitesi olarak da kullanılan Couchsurfing nasıl kullanılır? Bedava gezmek için birebir olan sistemi sizler için tüm detaylarıyla bu yazıda derledik.

Couchsurfing; online hizmet veren uluslararası bir misafirperverlik servisidir. Peki buna göre misafirperverlik nedir? Seyahat edilen ülkelerde ve şehirlerde evini gezginlerle paylaşmak isteyen kişilerin evini paylaşması ve gezginlerin de buralarda ücretsiz konaklama ve kültürlerle kaynaşma fırsatı bulmasına olanak sağlayan misafirperverlik örneğidir. 

Örneğin daha önce hiç gitmediğiniz bir ülkeye seyahat etmek istiyorsunuz ancak o ülkenin kültürü ile alakalı pek bir bilginiz yok. Couchsurfing tam bu noktada devreye girerek hem o ülkede ücretsiz kalma fırsatı hem de kültürü yakından tanıma fırsatı veriyor.

Couchsurfing Nasıl Kullanılır?

Öncelikle Couchsurfing web sitesine ücretsiz olarak üye olunabiliyor. Bilgilerinizi girerek üye oluyor ve bir profil oluşturuyorsunuz. Bu sistemin kendine has tanımları bulunuyor;

profil oluşturan couchsurfing üyeleri, “couchsurfers”, “surfers” ve “CSers” olarak adlandırılır.

Üyeleri misafir edenlere “host” denir.

Host olmak bulunduğunuz yerle ilgili adeta bir rehber konumunda görev yaparak misafirleri bilgilendirmenizi ve kaynaşmanızı sağlar.

Couchsurfing’e kayıt olduğunuzda ister sadece misafir olmak seçeneğini isterse hem misafir hem de evini paylaşan seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bu sayede misafir olduğunuz kadar misafir kabul ederek kültürlerarası önyargılardan kurtulma fırsatı bulabilirsiniz. 

Couchsurfing detaylı profil oluşturabilme özelliği ile sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyleri kısacası yaşam tarzınızı yansıtabilir, evine gitmeyi düşündüğünüz kişilerin de profiline bakarak yaşamıyla ilgili ön bilgi sahibi olabilirsiniz. Sadece kişilerin profilleri değil evin özellikleri de detaylı olarak eklenebildiğinden hem misafirlerinize evle ilgili bilgilendirmiş,  hem de gideceğiniz evle ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Örneğin evcil hayvana karşı alerjiniz varsa bu özellik sayesinde evcil hayvan beslenen evi görebilir ve size uygun olacak diğer evlere ulaşabilirsiniz.

Couchsurfing kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Gidilmek istenen ülkede kalmayı düşündüğünüz evin host özelliklerine mutlaka bakmalısınız. Aynı ev içinde zaman geçireceğinizden sağlıklı bir misafirlik süreci için aranızda ortak noktalar bulunmalı. 

Planlarınızda bir değişiklik olduğunda ve süreci sonlandırmak istediğinizde ise ev sahibine mutlaka bilgi vermeli ve profilinizin bundan sonraki süreçte diğer kullanıcılara güven vermesini sağlamalısınız. Sitede oylama yapıldığından kötü geri bildirimler sonraki deneyimlerinizi de etkileyecektir.

“Host olmak” gereklilikleri nelerdir?

  • Misafir kabul edebileceğiniz yeterlilikte bir eviniz olmalı öncelikle. Gelen kişiye minimum rahatlığı sağlamak çok önemli. 
  • Evinizde kalmak isteyen misafirinizin profilini araştırın. Hangi ülkeden ve ne gibi özelliklere sahip ilk etapta bilmeniz sürecin iyi ilerlemesi açısından oldukça önemli.
  • Belirtilen tarih size uymuyorsa misafire mutlaka bilgi verin zira gezi planlarını sekteye uğratabilir kötü bir oylamayla karşılaşabilirsiniz. 
  • Evinizi misafir gelmeden temizleyip toplayarak misafirperverlik nedir noktasında kendinizi iyi yansıtın.
Couchsurfing güvenli mi?

Referans sistemi ile çalışan Couchsurfing, kişilerin misafirlerle ve ev sahipleri ile olan deneyimine yer verir. Oylama ve yorum sayesinde gideceğiniz ev sahibinin daha önceki deneyimlerine bakabilir ve güvenilir olup olmadığını tartabilirsiniz.

Vouching sistemi nedir?

Bu da referans sistemine benzer olarak kaldığınız evlerde eğer memnun kaldıysanız o eve deneyimlerinizle kefil olabiliyorsunuz.

İyi bir Couchsurfing deneyimi için yapılması gerekenler
  • Açtığınız profilinizdeki bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurun ve mümkün olduğunca kendinizden bahsetmeye özen gösterin. 
  • Sistem üzerinde kayıtlı diğer kullanıcılarla iletişimi sıkı tutun.
  • Seyahatlerinizden önce mutlaka araştırma yaparak diğer kullanıcılardan o bölgeye gitmiş olanlara sorular sorarak bilgi almaya çalışın. 
  • Evinde kalmayı düşündüğünüz kişinin profilini iyi gözlemleyin ve sevip sevmediğiniz şeylerden bahsedin. 
  • Ev konusunda anlaştıktan sonra adresini ve ulaşım kanallarını öğrenin. Araba kiralama ile mi yoksa toplu taşıma ile mi ulaşılacağını mutlaka sorun. 
  • Ev sahibinin ev içinde hassasiyetlerine özen gösterin ve kurallara uyun. 
  • Evde kaldığınız süreç eğer güzel geçtiyse mutlaka sistem üzerinden geri bildirim verin.

Daha önce Couchsurfing ile ilgili deneyimlerin aktarıldığı yazımızı görmek için tıklayın. 

İyi yolculuklar 🙂

Yorum ekle