Yolcu360 Blog
The British Airways owned Concorde supersonic jet aircraft lands in Boston, Wednesday, Oct. 8, 2003, as part of its farewell tour. The plane is to be retired from commercial service before the end of the year. (AP Photo/Robert E. Klein)

Concorde Uçaklar Yenileniyor!

Ünlü Concorde uçakları yeni hedeflerle yeniden geleceğe merhaba demek üzere. Büyük ölçüde azaltılmış gürültü ve çok daha az yakıt tüketimi ile concorde uçaklar yenileniyor.

Concorde Süpersonik Jet

1990’larda sesten hızlı uçaklardan çokça bahsedilirdi. Çok zengin iş adamları bu sesten hızlı uçaklarla dünyayı gezerken bu süper durum, filmlere konu olurdu. Ancak 2000’lerin başlarında sesten hızlı uçaklarla seyahatin uçağın kalktığı bölgedeki insanlara, kuşlara ve hayvanlara zarar verdiği yönünde çok ciddi kanıtlar elde edildi. Bundan sonra önce ABD’de yerleşim yerine yakın alanlarda kalkışa izin verilmedi sonra da dünya genelinde bu uygulama benimsendi. Hal böyle olunca yerleşim yeri dışından pist kurmak, bu pistten havalanmak vs çok maliyetli ve zaman kaybettirici oldu. Bu da sesten hızlı uçakla seyahatin olumlu etkisini gölgeledi. Sonunda da Concorde Süpersonik Jetler tarihe karıştı. 

Concorde Süpersonik Jetler Yeniden Geliyor!

Concorde Süpersonik Jet kavramı iş adamları için büyük önem taşıyor. Bu jetlerle dünya onlar için çok daha küçük bir yaşam alanına dönüşüyor. Öğle yemeği Paris’te akşam yemeği Sidney’de olabiliyor. Ancak 2003 yılında Concorde Süpersonik Jet’lerin bazı ülkelerde kullanımı yasaklandı. Bunun ardından da kullanımdan kalktılar. Bunun nedeni ise sonik patlamanın etkisiydi. Peki, sonik patlama nedir?

Sonik Patlama Nedir?

Sonik patlamaların etkisi nedeniyle ABD’de Süpersonik Jetlerin uçuşu yasaklanmıştı. Uçak endüstrisi, birkaç yıldır Concorde jetlerin bıraktığı mirası ileriye nasıl taşıyabileceğini düşünüyor. Nasıl yaparız da daha az yakan, daha az gürültü çıkaran yeni nesil Süpersonik Jetler tasarlanır diye çalışıyorlar. 

Yeni nesil Concorde Süpersonik Jetlerde sonik patlamanın yarattığı olumsuz etkinin ortadan kalkması için bazı yeni fikirler var. Bunlardan bazıları şöyle:

  • çok daha ince kanatlar kullanılarak, basınç dalgalarının yere yönlendirilmesi 
  • Uçağın türbinleri için gerekli havayı basınçlı bir şekilde içeri gönderen yeni giriş kanallarının tasarımı
  • Motor çıkışlarının dar bir gövde içinde gizlenmesi

Uçak Kiralama Nasıl Oluyor?

Yolcu uçağı kiralamak, havayolu şirketlerinin kısa vadeli yatırımlarından biridir. Daha küçük uçakları kiralamak ya da helikopter kiralamak ise şirket bazında ya da birey bazında sağlanabilir. Burada pilotla kiralama da yapılabilir sadece hava aracını kiralamak da söz konusu olabilir. Bu tür kiralamalar için ülkemizde hizmet veren farklı kurumlar var. Helikopter kiralamada genellikle saat ücreti söz konusudur. 

Yorum ekle