Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Hakkında Bilgiler

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Hakkında Bilgiler

Cahit Sıtkı Tarancı müzesi hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Tüm detaylar bu yazımızda!

Diyarbakır doğumlu olan şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü ev şimdilerde müze olarak olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra evin yapımı 1733 yılına tarihleniyor. Ayrıca Cahit Sıtkı Tarancı ise 1910 yılında bu evde dünyaya gelmiştir. Kültür Bakanlığı tarafından 1973 yılında satın alınan ev restore edilmiştir.

Bakanlık, Cahit Sıtkı Tarancı’nın anısını yaşatmak için de müze olarak hizmete sunmuştur. Bunun yanı sıra yapı 2011 yılında ikinci bir onarım görmüştür.

Peki; yazar, şair, çevirmen olan Cahit Sıtkı Tarancı kimdir, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi nerede, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi nasıl gidilir, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nde neler var, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi hangi günler açık, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ziyaret saatleri gibi tüm içerikleri sizler için yazımızda derledik. Keyifli okumalar.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Nerede?

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, 1973 yılında müze olarak hizmete sunuldu. Yapı esasen 1733 yılında inşa edilmiş ve Tarancı’nın bu evde çocukluğu geçmiştir. 1973 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından satın alınmıştır.

Bakanlık şairin anılarını yaşatmak için müzeye çevirmiş ve ziyarete açmıştır.

yolcu360 blog arama banner

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde konumlanan müzeye görmek için tek yapmanız gereken Diyarbakır’a gitmek olacaktır. Diyarbakır merkezden Sur dolmuş ve otobüsleriyle alana gelmeniz oldukça kolay. Müze Ulu Cami’nin de hemen yakınında yer alıyor.

Havaalanı, Bağlar Merkez ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 7 kilometre kadar. Havalimanından Diyarbakır’ın her noktasına taksi, minibüs ve otobüs vasıtalarıyla gidebilirsiniz.

Demiryoluyla gelecekler ise tren garından minibüsleri, otobüsleri ya da taksileri kullanarak gitmek istedikleri noktalara ulaşabilir. Tren garına İstanbul’da bulunan Haydarpaşa Garı’ndan düzenli seferler düzenleniyor.

Diyarbakır’da araç kiralamayı düşünürseniz, Yolcu360 ile en iyi fiyatları listeleyebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Diyarbakır’ın Bazı İllere Olan Mesafesi

  • Diyarbakır-Ankara arası 1000 kilometre
  • Diyarbakır-İstanbul arası 1455 kilometre
  • Diyarbakır-Elazığ arası 153 kilometre
  • Diyarbakır-Malatya arası 251 kilometre
  • Diyarbakır-Şanlıurfa arası 176 kilometre
  • Diyarbakır-Adıyaman arası 205 kilometre
  • Diyarbakır-Bingöl arası 144 kilometre
  • Diyarbakır-Mardin arası 95 kilometre.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nde Neler Var?

Müze, son olarak 2011 yılında başlayan ve 2012 yılında tamamlanan onarım çalışmasıyla günümüz haline kavuşmuştur. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nde şaire ait şahsi eşyalarından el yazısıyla yazılmış mektuplarına, aile fotoğraflarından kitaplarına kadar birçok kıymetli anıları bulunmaktadır.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi iç mekan

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Hangi Günler Açık

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Cahit Sıtkı Tarancı’nın Müzesini hafta içi her gün Pazartesi günü dışında ziyaret edebilirsiniz. Müze özellikle hafta sonlarına nazaran hafta içi daha sakin oluyor. Bu nedenle hafta içi gitmeniz daha mantıklı.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi dış mekan

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Ziyaret Saatleri

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ziyaret saatleri sabah 07.30 ila 17.00 saatleri arasıdır. Yaz sezonuyla birlikte kapanış saati 19.00’u bulmaktadır.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Giriş Ücreti

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ne giriş ücreti ödemeniz gerekmemektedir.

Cahit Sıtkı Tarancı kimdir

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir?

1910 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen Cahit Sıtkı Tarancı, Türk edebiyatının önemli şairleri arasındadır. Diyarbakır’ın zengin ve köklü ailelerindendir. Babası, Pirinçcizadelerden Bekir Sıtkı Bey, annesi, Arife Hanım’dır.

Şair, zatülcenp hastalığına yakalanarak, 1956 senesinde yurt dışında hayatını kaybetmiştir. Sonrasında Ankara’ya getirilerek defnedilmiştir.

İlköğretimini Diyarbakır’da tamamlayan Tarancı, lise için İstanbul’a gönderilmiştir. İlk olarak Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesine kaydolan Tarancı, sonrasında Galatasaray Lisesine geçiş yaparak, liseyi orada tamamlamıştır.

Lise yıllarında şiire ve edebiyata ilgi göstermesi Cahit Sıtkı Tarancı’nın kısa sürede tanınmasında etkili olmuştur. İlerleyen dönemlerde Servet-i Fünun için yazmaya başlamıştır.

1931- 35 yıllarında İstanbul Mülkiye Mektebinde ve Yüksek Ticaret Okulu’yla eğitimini sürdürmüştür. Bu senelerde ”Ömrümde Sükut” isimli şiir kitabını yayımlamıştır. Okulunu tamamlayan Tarancı, Sümerbank’ta memur olarak çalışmaya başlamıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı Hakkında

Cahit Sıtkı Tarancı eserlerinde sade, temiz bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Özellikle uzun cümlelerden kaçınmıştır. Şiirlerinde şekle düşkün olan şair, ahenkli üslupla eserlerini meydana getirmiştir.

Tarancı, Çalışma Bakanlığı’nda da bir süre görev ifa etmiştir. Eserlerine en güzel halk deyimlerini işlemiştir. Ayrıca garip akımının etkisiyle serbest yazdığı şiirleri de eserleri arasında yer alıyor.

Bir süre Paris Radyosunda da Türkçe yayınlar gerçekleştirmiştir. Ancak 2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte yurda dönmüştür. Şiirlerini özellikle romantizm ve sembolizm etkisiyle ortaya koymuştur.

Şair, şiirlerini sanat sanat içindir anlayışıyla kaleme almıştır. Bunun yanı sıra şiirlerinde derin felsefeden de bahsetmiştir. Tarancı’yı, eserlerinde yansıttığı konular nedeniyle ‘Ölüm Şairi’ lakabıyla da tanıyoruz.

Hayatındaki yaşama sevgisi ve karamsar düşünme şekli eserlerine yansımıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı, eserlerini sadece şiirlerden oluşturmamıştır. Bununla birlikte deneme, hikaye, mektup, makale türlerinde de kitapları bulunmaktadır. Tarancı, çocukluk arkadaşı Ziya Osman Saba adına kaleme aldığı eseri Ziya’ya Mektuplar’da yayımlamıştır.

Şiirlerini ise Otuz Beş Yaş adlı kitabında toplamıştır. Bu eser ona şiir yarışmasında birinciliği kazandırmıştır. Ölümünden önce yakalandığı hastalıktan dolayı felç geçirmiş ve konuşma yetisini ne yazık ki kaybetmiştir.

Eserleri (Kitapları)

Cahit Sıtkı Tarancı’nın eserleri; 1933 senesinde ”Ömrümde Sükut”, 1946 yıllarında ”Otuz Beş Yaş”, 1953 yıllarında ”Düşten Güzel” ve 1957 yılında çıkarılan ”Sonrası” kitapları şeklinde listelenebilir. Vefatı sonrasında ”Ziya’ya Mektuplar” isimli eseri okurlara sunulmuştur.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın bazı sözleri;

  • Tekrar duyduğun gün sesimi gök kubbede, hatırla ki mahşer günüdür. Ortalığa düşmüşüm seni arıyorum.
  • Yaş otuz beş yolun yarısı.
  • Bir kere misafire çıkmış adın; istesen de istemesen de gideceksin.
  • Kuruyan sular gibi zamanı da kaybettik.
  • Aşık dediğin Mecnun misali kör.

Şiirleri

Otuz Beş Yaş, Gün Eksilmesin Penceremden, Fani Dünya, Yalnızlık Macerası, Ben Aşk Adamıyım, Her Günkü Şarkım, Biz Nerdeyiz Sevgilim, Memleket İsterim, Madem ki Vakit Akşam.

Diyarbakır Çevresinde Gezilecek Yerler

Yorum ekle