Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Cağ Kebabı: Uğrunda yollara düşmeye değen bir lezzet

Cağ Kebabı: Uğrunda yollara düşmeye değen bir lezzet

Cağ Kebabı ülkemizin mutfağı geniş illerinden Erzurum’a özgü bir lezzet. Kimi bölgelerde “Yatık döner” olarak da anılan ancak dönerle pek de alakası olmayan muhteşem bir kebap çeşidi. Cağ kebabı nedir? Cağ kebabı nasıl yapılır? Cağ hangi etten yapılır?

İzmirliler için artık canınız çektiğinde “Ah şimdi Erzurum’da olmak vardı” dedirtmeyecek türden bir cağ kebaptan bahsetmek istiyorum sizlere… Ne zaman aklınıza düşse 25 Mart Oltuğ Cağ Kebap ‘a gönül rahatlığıyla gidebilir, afiyetle yiyebilirsiniz. Peki İzmir’den yolu geçenler Cağ kebap yemeye nasıl gitmeli? En iyisi Yolcu360‘tan İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatlarına bir göz atmanız. İzmir’e gelmişken tarihi yerleri, sahilleri ve İzmir’in keyif noktalarını bir gezmek için araç kiralamak en mantıklısı. Cağ kebabın yaygın olduğu şehir Erzurum olsa da İstanbul’da cağ kebabı nerede yenir derseniz de Şehzade cağ kebap damakları şenlendirecektir.

Cağ kebabı nedir?

Cağ kebabı nedir? sorusunun cevabı mis gibi etlerin şişe dizilerek ocakbaşında yağını kaybetmeden pişirilen bir kebap çeşidi. Cağ kebabı hangi etten yapılır? derseniz koyun kuzu veya oğlak etinden yapılan bir çeşit kebap olduğunu söyleyelim.

Cağ Kebabı Nasıl Yapılır?

Geleneksel Erzurum cağ kebabı nasıl yapılır? Önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler ile servis edildiği için bu adı almıştır.

Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile kesilip cağ üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir. Cağ Kebabı yanında soğan, mevsim salata, acılı ezme,süzme yoğurt ve lavaş ile birlikte servis edilir. Cağ kebabı yapılışı sırasında eklenen baharatlar asıl lezzetlerini veren detay diyebiliriz. Cağ kebabına lezzet veren baharatlardan biri reyhandır. İsteğe göre karabiber ve pul biberde eklenebilir. Cağ kebabı yapılışında ete eklenen baharatların iyice karıştırılması ve iç içe geçmesi iyi bir cağ kebabı için önemli.

Cağ Kebabı nerede yenir?

Cağ kebabı nerede yenir? Elbette Erzurum’da yenir. Ancak her zaman yolumuz Erzurum’a düşmüyor. İzmir ve İstanbul’da da lezzetli cağ kebabı yapan yerler var. Örneğin Bornova’da ve Mavibahçe AVM’de bulunan 25 Mart Oltuğ Cağ Kebap orijinal lezzeti ve kalitesiyle yedikçe yemek isteyeceğiniz türden lezzetler sunuyor. İstanbul’daki Şehzade cağ kebap da meşhur olmuş cağ kebabı mekanlarından biri.

Bana sorarsanız en güzel yanlarından biride AVM‘lerde bizleri sürekli yemek zorunda kaldığımız için yediğimiz hamburger, pizza ve makarna üçlüsünden kurtarıyor olması. Sağlıksız, içinde ne olduğunu bilmediğimiz şeyleri yemektense sağlıklı et yemeği yemek en güzeli.

İşlenmemiş et gibisi var mıdır ki… odun ateşinde piştikçe lezzetine lezzet eklenen bu kebabı yemesi ayrı bir zevkli. Yanında içeceğiniz bol köpüklü ayranla birlikte ağzınıza aldığınız ilk lokmada kendinizi Erzurum’da gibi hissedeceksiniz. Yanında gelen mezeler ve balon ekmekle doyasıya yiyin. Çünkü bu lezzeti başka bir yerde bulamazsınız.

Birde bir kavurmalı pideleri var, mutlaka ama mutlaka denenmeli. Hem de sıcak sıcak yenmeli. Yolu izmir’e düşenler, İzmir’de olup Erzurum’a gitmek istemeyenler için güzel bir öneri. Menüleri oldukça geniş… çorba, köfte, lahmacun, pide, kebap derken bu masadan aç kalkmak imkansız.

Birde yemeğin üstüne birbirinden güzel tatlılarından birini denemeyi unutmayın. Kadayıf dolması, fırında sütlacı,katmeri derken bu liste uzar siz en iyisi gidip kendiniz bir görüp, tadın.

Cağ Kebabı Fiyat

Cağ kebabı lezzeti ile mutlaka denenmesi gereken bir kebap çeşidi. Peki cağ kebabı yemek istediğimizde cağ kebabı fiyatları nedir? Örneğin Erzurum Gel Gör Cağ Kebap’ta Cağ kebap adet fiyatı 12 TL, İstanbul’da bulunan Şehzade Cağ Kebap 2 şiş bir porsiyon cağ kebabı fiyatı 24 TL. İzmir 25 Mart Oltuğ Cağ Kebap’ta cağ kebabı fiyatı 2 şiş bir porsiyon olarak 34 TL.

Yorum ekle