Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Budapeşte Gezisi: Budapeşte’de Görmeniz Gereken Yerler

Budapeşte Gezisi: Budapeşte’de Görmeniz Gereken Yerler

Budapeşte’ye yani namıdiğer “Tuna’nın İncisi”ne doğru rengarenk bir yolculuğa çıkarıyoruz. Tarihi dokusunu ve doğal güzelliklerini birlikte keşfediyoruz. Gelin birlikte bir Budapeşte gezisi yapalım.

budapeste-gezisi

Budapeşte Gezebileceğiniz Yerler 

Budapeşte, Avrupa gezinizde mutlaka uğramaktan pişman olmayacağınız rotalardan biri. Buraya birkaç gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Güzelliğini Tuna Nehri’nden  alan bu şehre aşık olacaksınız. 

Hadi, Macaristan Budapeşte gezebileceğiniz yerler listesine göz atalım.  

Budapeşte Gezisi: Vörösmarty Meydanı

budapeste-gezisi-1

“Kırmızı Meydan” anlamına gelen Vörösmarty Meydanı, konum açısından büyük öneme sahip. Tıpkı Rusya’nın Kızıl Meydanı, İtalya’nın San Marco Meydanı gibi. Budapeşte’nin kalbi olarak nitelendiriliyor. 

İsmini Macaristanlı şair Mihayl Vörösmarty’den almıştır. Aynı zamanda meydanın tam ortasında şairi ve buranın halkını temsilen bir heykeli de mevcut. 

Hazır buraya kadar gelmişken size güzel bir önerimiz var: Vörösmarty Meydanı’nda bulunan Gerbeaud Pastanesi. Burası çeşit çeşit pastaları, tazecik kurabiyeleriyle meşhur bir pastane. Yıllardır hizmet veren Gerbeaud Pastanesi, misafirlerini ağırlamaktan büyük bir keyif alıyor. 

Aziz Stephen Bazilikası

Şehrin en görkemli yapısı olan Aziz Stephen Bazilikası, Budapeşte’nin en büyük kilisesidir. Aynı zamanda 9.5 ton ağırlığında olan en büyük kilise çanı da yer alıyor. Yapımı 50 yılı aşkın sürede tamamlanmış. 

Aziz Stephen Kilisesi’nin büyüklüğünü anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalır. 96 metre yüksekliğe sahip bu eseri görmemeniz mümkün değil. Neoklasik tarzda tasarlanmış bu şaheser Budapeşte gezebileceğiniz yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Parlamento Binası 

Tıpkı İstanbul’un enfes deniz manzarasına karşı inşa edilmiş Dolmabahçe Sarayı gibi. Parlamento Binası da Tuna Nehri’nin uçsuz bucaksız güzelliğine bakıyor. Burayı ziyarete geldiğiniz zaman bu benzerliğe hak vereceksiniz. 

Parlamento Binası, altından yapılmış parıldayan bir bina. Abartmıyoruz. Süslemelerinde tam tamına 40 kilogram altın kullanılmış. Bize sorarsanız duruşu, altının zerafetinden geliyor.

Aziz Stephen Bazilikası ile Parlamento Binası’nın yükseklikleri eşittir. Bu din ve devlet işlerinin arasındaki dengeyi ve eşitliği simgeler. Böylesine ince düşünmüş olmaları, son derece başarılı ve ilgi çekici öyle değil mi?

Budapeşte Gezisi: Zincirli Köprü

budapeste-gezisi-3

“Tuna Nehri’ni seyredebileceğim en güzel manzara neresi?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. O halde size adresi söylüyoruz. Zincirli Köprü!

Buda ve Peşte’yi birbirine bağlayan Zincirli Köprü’nün tarihi kadar güzelliği de dillere destan. Her iki ucunda da dev aslan heykelleri yer alıyor. 

Size tavsiye bu köprüyü hem gece hem gündüz ziyaret etmelisiniz. Gündüz aklınızı başınızdan alıyor; gece de kendine aşık ediyor. Demedi demeyin. Bizden söylemesi 😀

Kahramanlar Meydanı

Kahramanlar Meydanı, 2002 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir. Tarihi ve kültürel önemi yüksek bu meydan sayısız tören ve kutlamalara sahne olmuştur. 

Macarların Avrupa’ya gelişinin 1000. yıldönümü anısına inşa edilmiş. Pek çok önemli devlet adamının, savaşçının ve kralların heykelleri vardır. Barışı ve zaferi simgeleyen çeşitli sembollerin de yer aldığı Kahramanlar Meydanı, Budapeşte gezebileceğiniz yerler arasında en değerli olanıdır. 

Szechenyi Kaplıcaları

Budapeşte’de kaplıca olduğunu duyunca epey şaşırdık. Sadece bizim kültürümüze ait bir gelenek zannederdik. Ama değilmiş. 

Szechenyi Kaplıcaları, Avrupa’nın en büyük hamamlarından biridir. 1927’den bu yana şifa dağıtmaya devam ediyor. 

Klasik ve durgun geçen kaplıcalar gibi düşünmeyin. Özellikle hafta sonları burada büyük partiler düzenleniyor. Açık alanda yer alan havuzlarda dans ve ışık gösterileri oluyor. 

Farklı bir deneyim yaşamak ve rahatlamak mı istiyorsunuz? O halde sizi  Szechenyi Kaplıcaları’na davet ediyoruz. Gelin, Budapeşte turuna ufak bir mola verin ;D

Budapeşte Gezisi: Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar

Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar, hikayesiyle yüreğimize dokunuyor. Bu hikayeyi bir de bizden dinleyin. 

Hitler’i destekleyen Macar hükümeti Yahudileri öldürmeye başlamış. Sayıları 80.000’i bulan Yahudiler, Macaristan’dan kovulmuş. Bunların bir kısmı kaçış sırasında Tuna Nehri kenarında katledilmiş. 

Silah zoruyla ayakkabıları çıkartılmış ve nehre atılmışlar. İşte bu demirden ayakkabılar vahşi Nazi yönetiminin utanç simgesi haline gelmiş. Budapeşte gezebileceğiniz yerler içerisinde sizi epey duygusallaştıran olacaktır.

Budin Kalesi 

budapeste-gezisi-2

13.YY’a ait Budin Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almayı başarmıştır. Kalesi bir zamanlar, 16 ile 17.YY arası, Osmanlı hakimiyetindeydi. Şimdi ise Budapeşte Tarih Müzesi ve Szechenyi Kütüphanesi olarak hizmet veriyor. 

Aynı zamanda Macaristan Ulusal Galerisi olarak da kullanılıyor. Orta Çağ’dan günümüze kadar gelmiş eserler burada sergileniyor. Tüm bu eserler Budin Sarayı’nın eski taht odasında yer alıyor. 

Budin Kalesi’nin bahçesinde, dillere destan olmuş bir efsaneden esinlenerek yapılmış muazzam bir çeşme de mevcut. Kral Matthias ve İlonka arasında geçen bu hikayeden yola çıkarak, çeşmede bir av sahnesi canlandırılmış. 

Matthias Çeşmesi’nde de para atma geleneği bozulmamış. Buraya gelip çeşmeye para atanlar tekrar Budapeşte’ye geleceklerine inanıyorlar. İsterseniz siz de bu geleneğin bir parçası olabilirsiniz. 

Büyük Market

Adından da anlaşılacağı üzere “büyük” bir market. Market diyorlar ama aslında alışveriş caddesi demek daha doğru olur. İstanbul’da Kapalıçarşı ya da Mısır Çarşısı gibi düşünebilirsiniz. 

İçerisinde meyveden, sebzeye; hediyelik eşyadan, kıyafete pek çok çeşit ürün bulabilirsiniz. İhtiyacınız olan ne varsa elinizle koymuş gibi bulabilirsiniz. 

Aslında Büyük Market, Budapeşte’nin ruhunu yansıtıyor. Dolayısıyla halkın her kesiminden insanla burada karşılaşabilirsiniz. Eğer şehrin ruhuna dokunmak istiyorsanız Budapeşte gezebileceğiniz yerler arasında en eğlencelisidir. 

Budapeşte Gezisi: Margaret Adası 

budapeste-gezisi-bina

Margaret Adası, tarih ve doğanın kucaklaştığı bir yerdir. “Budapeşte’nin ortasında böylesi büyüleyici bir ada nasıl da doğallığını korumuş” dedirtiyor insana. Üstelik bir zamanlar burada çok fazla tavşan olduğu için “Tavşanlar Adası” da denirmiş. 

Danube Nehri’nin ortasında yer alan Margaret Adası, sizi şehirden uzaklaştırmaya geliyor. Bir tarafta yemyeşil doğa, bir tarafta su havuzları ve eşsiz tarihi eserler… 

İçerisinde dinleneceğiniz park alanları olduğu gibi konaklayabileceğiniz oteller de mevcut. Bize sorarsanız Margaret Adası’nda, Budapeşte gezinize güzel bir mola verebilirsiniz. Doğayla baş başa bir yemek yiyebilirsiniz. Ardından içeceğinizi alıp kültür turlarına kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 

Küçük Prenses Heykeli

Budapeşte tarihinin en önemli eserlerinden biri olmasına rağmen çoğu zaman listenin sonunda yer alıyor. Ama siz Küçük Prenses Heykeli’ne mutlaka uğrayın. Budapeşte gezebileceğiniz yerler arasında heykellere ayrı bir zaman ayırmanızı tavsiye ederiz. 

Bu heykel Zincir Köprü’nün hemen yanındaki tramvay durağında yer alıyor. Trabzanlara oturan bir çocuk tasvir edilmiş. İlk bakışta gözümüze erkek çocuk gibi görünüyor. Fakat heykeltraş Laszlo Marton, kendi kızını tasvir ettiğini söylüyor. 

5 yaşındaki Eve, başındaki tacı ve babasının kıyafetleriyle prenses taklidi yapıyor. işte bu yüzden de heykel “Küçük Prenses Heykeli” olarak adlandırılıyor. Ayrıca bu heykelin birebir aynısı Tokyo’da da mevcut. 

Budapeşte sokaklarında daha pek çok heykel görmeniz mümkün. Shakespeare, Franz Liszt heykellerinden bunlardan sadece birkaçı.

Budapeşte Gezisi: New York Cafe

Filmlerde görmeye alışık olduğumuz lüks restoranlar vardır. İçerisinde lüks avizeler, kalın sütunlar ve yuvarlak büyük masalar var. Şık kıyafetleriyle kavalyeleri eşliğinde güzel hanımlar teşrif ederler.

Zenginlik kokar bu tür mekanlar. Kahkahalar havada uçuşur. Siz de kendinizi bol parfümlü bir dönem filminde hissetmek istiyor musunuz? O halde sizi New York Cafe’ye davet ediyoruz. 

Budapeşte’nin en zengin restoranları 1800’lü yıllardan bu yana hizmet veriyor. Entelektüel yaşamı simgeleyen bu bina İtalyan Barok tarzda. Yemekleri ve mimarisi de göz kamaştırıyor. 

Budapeşte gezebileceğiniz yerler arasında en şık ve en pahalı olmasıyla dikkat çekiyor. 

Dohany Sinagogu ve Sokağı

Dohany Sinagogu, Avrupa’nın en büyük sinagogu olmasından dolayı önemlidir. 3000 kişilik kapasitesiyle 1850’li yıllarda yapımına başlanmıştır. Viyanalı mimar Ludwig Förster gözetiminde inşa edilmiştir. 

Dış görünüşü itibariyle oldukça yüksek bir sinagogdur. 43 metre uzunluğunda iki adet kubbe şeklinde kuleye sahiptir. Dohany Sokağı’nın başındayken bile rahatlıkla görebilirsiniz. 

Bizans ve Gotik mimari etkilerini yoğun şekilde görmek mümkündür. İçerisinde savaş sırasında ölen Yahudi askerlerin defnedildiği “Kahramanlar Tapınağı” mevcuttur. Bu bölüm Dohany Sinagogu’nun en önemli bölümü olarak nitelendiriliyor. 

Budapeşte Gezisi: Andrassy Bulvarı

budapeste-gezisi-heykel

Budapeşte gezebileceğiniz yerler arasında en havalı caddelerden biri. Caddede bulunan binalar mimarisiyle oldukça dikkat çekiyor. Andrassy Bulvarı’nı, stanbul’daki Nişantaşı Caddesi olarak düşünebilirsiniz.  Ünlü markaların butikleri, pek çok çeşit kafe ve restoranlarıyla kıpır kıpır bir cadde. Aynı zamanda Franz Liszt Meydanı, Royal Opera Binası da bu cadde üzerinde yer alıyor. Andrassy Bulvarı’nın ünü dünyayı aşmış düşebiliriz. Nitekim 2002 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazandı. Bu da bize caddenin hem kültürel hem tarihsel açıdan değerini gösteriyor. 

Balıkçı Tabyası

Balıkçı Tabyası ilginç bir mimariye sahip. Macaristan’ın kurulmasında emeği olan 7 kavmi temsilen, 7 kuleden oluşuyor. Merdivenler yardımıyla kulelere çıkılabiliyor. 

Dışardan kale ve şato karışımı bir görünümü var. Neo-gotik tarzda mükemmel bir eser. İsmini ise Orta Çağ’da burada bulunan balıkçı pazarlarından almış. 

Tuna Nehri’nin kıyısında yer alması burayı daha da büyüleyici hale getiriyor. Budapeşte’nin en güzel manzarasında fotoğraf çektirmeden dönmek olmaz. Balıkçı Tabyası’nın kulelerine çıkın ve Tuna Nehri’ni arkanıza alın. Ardından yakaladığınız o muazzam kareyi arkadaşlarınızla paylaşın. 

Budapeşte Gezisi: Memento Park

Kentin tarihini unutmamak adına yapılan “Hafıza Parkı” diyebiliriz . II.Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyet Rusya’nın kontrolüne giren Macaristan tarihini anlatıyor. Açık hava müzesi tadındaki Memento Park’ını Budapeşte gezebileceğiniz yerler arasında mutlaka eklemelisiniz. 

Parkın en dikkat çeken heykeli ise Komünist lider Stalin. 8 metrelik bu heykel Stalin’in çizmelerinin kopyası. Ziyaretçileri hayrete düşüren çizmeler Macar ayaklanmasında kaybedilenleri temsil ediyor. 

En olarak, Engels’in Kübist Anıtı, Kızıl Ordu Asker Heykeli, Karl Marx Anıtı sergilenen diğer heykeller arasında. Dolayısıyla Macaristan tarihini farklı bir bakış açısıyla öğrenmek için Memento Park güzel bir alternatif. 

Trinity Meydanı

Meydanın ismi buradaki sütunlardan geliyor. Trinity sütunları 1710-1713 yılları arasında Philipp Ungleich tarafından tasarlanmıştır. Barok mimarisinin eşsiz bir örneği olan Trinity Meydanı, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. 

Trinity Meydanı’ndaki sütunların kötü ruhlardan koruduğu düşünülüyor. O yıllarda kurtuldukları veba salgını anısına yapıldı. Vebaya ek olarak tıpkı veba gibi tehlikeli hastalıklardan koruduğu düşünülen ruhlar varmış.

Ek olarak sütunların tepesinde yer alan heykelcikler de bu ruhları temsil ediyor. Bunlar baba-oğul ve kutsal ruh üçlemesiyle bildiğimiz heykelciklerdir.

Budapeşte Gezisi: Buda Belediye Binası

Buda Belediye Binası, Trinity Meydanı’nın tam karşısında yer alıyor. 18.YY’da İtalyan mimar Venerio Ceresola tasarlıyor. Barok mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Buda Belediye Binası kesinlikle görülmeye değer. 

Buda Belediye Binası’na gelince dikkatinizi bir heykel çekecek. Bir elinde mızrak diğer elinde ise mızrak taşıyan bir adam heykeli. “Athene Heykeli” olarak adlandırılıyor ve Buda’nın simgesi olduğu söyleniliyor. 

“Alt tarafı bir belediye binası” deyip geçmeyin. Budapeşte’nin binaları içimizdeki mimari aşkını uyandırıyor. 

 Matthias Kilisesi

Trinity Meydanı’nda yer alan kilise Budapeşte’nin renkli hayatıyla adeta bütünleşiyor. Budapeşte’de görmeniz gereke yerler arasındaki Matthias Kilisesi’nin inşa tarihi 1255.

Bir zamanlar kral ve kraliçelerin taç giyme törenleri burada düzenlenirmiş. Üstelik halen yılın belirli dönemlerinde düzenlenen dini tören ve organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. 

Duvarları etkileyici fresklerle süslü Matthias Kilisesi, dolayısıyla Avrupa’nın en güzel kiliselerinden biri olmaya layık duruyor. 

Opera Binası

budapeste-gezisi-opera

Avrupa şehirlerinin pek çoğunda görmeye alışık olduğumuz opera kültürü vardır. 19.YY’dan bu yana Macaristan Devlet Operası, en prestijli operalardandır.

Aziz Stephen Bazilikası’nın mimarı tarafından tasarlanmıştır. Görkemli iç tasarımı ve ihtişamlı işlemeleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. 

Ayrıca kilisenin önünde Mozart, Beethoven gibi ünlü bestecilerin heykelleri de göz dolduruyor.

Sonuç olarak Budapeşte’yi geri dönmek istemeyeceğiniz kadar çok seveceksiniz. Eminiz 🙂

Yurt Dışında Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? İlk Yurt Dışı Kiralamanıza %10 İndirim!

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz,  araç kiralama platformu Yolcu360 ile 100 ülkede, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Üstelik ilk yurt dışı kiralamanıza özel %10 indirim sizi bekliyor. Kampanya detaylarını incelemek için tıklayın!

Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle