Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Brandenburg Kapısı Nerede? | Brandenburg Kapısı Tarihi 

Brandenburg Kapısı Nerede? | Brandenburg Kapısı Tarihi 

Berlin’e seyahat edenlerin ilk durağı olan kapı, aynı zamanda şehrin en önemli sembollerinden biri. Neo-klasik mimarisi ile hayranlık uyandıran kapı, inşa edildiği 18.yüzyıldan günümüze pek çok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Berlin gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alan kapı ve tarihi ile ilgili öne çıkan detaylara gelin birlikte göz atalım.

Brandenburg Kapısı Nerede?

Kapı, Almanya’nın başkenti Berlin’de yer alıyor. Reichstag binası ile komşu olan Brandenburg Kapısı’na Unter den Linden Bulvarı’ndan keyifli bir yürüyüş ile ulaşmak mümkün.

Berlin Schönefeld Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Tarihi ve Hakkında…

Sadece Berlin’in değil Almanya’nın en ünlü yapılarından biri olan Brandenburg’ın tarihi 1790’lı yıllara dek uzanıyor. Dönemin Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm şehre mimarisiyle ihtişam katacak bir kapı yapılmasını ister. Prusya Sarayı’nın mimarı Carl Gotthard Langhans Atina’daki Akropolis’in girişindeki anıtsal kapıdan esinlenerek 1788 yılında çalışmalara başlar. 1791 yılında inşası tamamlanan kapının 12 sütun 6 giriş çıkış kapısına sahiptir. 26 metre yüksekliği, 65.5 metre uzunluğu ile şehrin ikonik sembolü haline gelmiştir.

1793 yılında ise Johann Gottfried Schadow tarafından tasarlanan Quadriga heykeli ile taçlandırılmıştır. Bu heykelin hikayesine de kısaca değinmek gerekirse; 1806 yılında Napolyon’un ordusu Berlin’i işgal ettiğinde Napolyon tarafından zaferin simgesi olarak Quadriga heykeli Paris’e nakledilmiştir. 1814 yılında Napolyon’un tahttan indirilmesiyle Quadriga Berlin’e geri dönerek Brandenburg Kapısı’na yeniden eklenmiştir. Dört at tarafından çekilen araba ve içerisinde zafer tanrıçası Victoria’nın yer aldığı Quadriga günümüzde Brandenburg Kapısı’nı süslemeye devam ediyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında bombaların etkisiyle neredeyse yıkılmanın eşiğine gelen kapının Almanya’nın bölünmesiyle Sovyetler Birliği kontrolüne geçmiş ve Doğu bölümünde kalmıştır. 1961 yılında Berlin Duvarı’nın yükselmeye başlamasıyla kapı kullanılamaz hale gelmiş, 1989 yılında duvarın yıkılmasıyla Brandenburg da açılmıştır. 2002 yılında kapsamlı bir restorasyon sonrası aslına uygun şekilde yenilenen kapı, Berlin’in birleşmesinin de önemli bir sembolüdür. Siz de yakın zamanda Berlin gezisi yapmayı planlıyorsanız Brandenburg’ın listenizin üst sıralarına eklemeyi unutmayın.

Berlin Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle