Yolcu360 Blog
black-friday-nedir-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Black Friday Nedir? Black Friday 2023

Black Friday Nedir? Black Friday 2023

Hepimiz alışveriş yapmayı seviyoruz. Alışveriş için alışveriş merkezlerini, semt pazarlarını, pasajları ve çarşıları geziyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte alışveriş olanakları da çoğalıyor. Artık evimizde otururken tek tıkla istediğimiz ürünü satın alabiliyoruz. Alışveriş yapmanın vazgeçilmezlerinden biri de pazarlık etmek ya da iskonto istemek. Bu eğlenceli deneyim de artık indirim günlerinde yaşanıyor.  İndirim günlerinin en büyüğü de herkesin bildiği üzere Black Friday uygulaması. Türkçesi kara cuma demek. Ancak küresel çapta büyük ticaret hacmi sağlayan bu günün ismi, birtakım tartışmalara neden oluyor. Peki black friday nedir?

Bazı kesimler bu güne kara cuma denilmesinin, dini inançlara karşı bir çeşit saygısızlık olduğunu savunuyor. Bundan dolayı Black Friday ülkemizde efsane günler, efsane indirim, beklenen cuma, süper cuma, bahar indirimi, Efsane Bahar İndirimi gibi isimlerle anılıyor. 

Her ülkenin ve her markanın kendine has indirim zamanları var. Ama Black Friday tüm dünyada aynı vakitlerde uygulanan nadir indirim günlerinden bir tanesi. Bu nedenle farklı ve önemli bir gün. 

Yazımızda herkesin merak ettiği Black Friday nedir, Black Friday ismi nereden geliyor, Black Friday 2023 ne zaman gibi sorulara cevap vermek istiyoruz. Gelin hep birlikte dünyayı alışveriş çılgınlığına sürükleyen Black Friday hakkında bilgi edinelim. 

black-friday-nedir

Black Friday Nedir?

Black Friday isminden de anlaşılacağı gibi ülkemize ait bir gün değil. İlk olarak Abd’de ortaya çıkıyor. Black Friday günü, Şükran Günü’nden sonraki cumaya tekabül ediyor. 

1932 yılından beri noel alışveriş sezonunun canlanmasını temsil ediyor. Alışveriş yapan insanlara iyi hizmet sunabilmek için mağazalar daha erken açılıp daha geç kapanıyor. Ayrıca mağazalardaki ürünler büyük indirimlerle satışa sunuluyor. 

Bu alışveriş geleneğinin devamını Black Friday temsil ediyor. Büyük indirimlerin yaşandığı gün, bir resmi tatil sayılmıyor. Fakat Black Friday için geleneksel hale gelmiş bir alışveriş festivali demek mümkün.

Birçok marka Black Friday için özel indirimler yapıyor. İnsanlar da alacakları ürünleri, daha uygun fiyatlara almak ve kampanyalardan faydalanmak adına Black Friday isimli günü bekliyor. 

Teknolojiden kozmetiğe, giyim kuşamdan kitap ve kırtasiye gereçlerine, mutfak alışverişlerine kadar birçok kategoride indirim var. Black Friday avantajlı bir alışveriş deneyimi sağlıyor. 

Black Friday İsmi Nereden Geliyor?

1932 yılından beri noel alışveriş sezonunun canlanmasını temsil eden bir gün, cuma günü. Şükran gününden sonra gelen ilk cuma, 1961 yılından sonra Black Friday olarak anılıyor. 

Küresel çapta kabul gören, büyük ticaret hacmine ulaşan Black Friday hakkında birçok rivayet mevcut. İsminin nereden geldiğiyle ilgili anlatılan bir hikaye var. 

Bu hikayeye göre, Abd’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk cuma marketler kepenklerini erken açıp geç kapatıyor. İnsanlar gönlünce alışveriş ediyormuş. Ardından bu duruma mağazalar da ekleniyor.

Mağazalar, alışveriş yapılan birçok yer Black Friday zamanında ekstra indirimler ve fırsatlar sunmaya başlıyor. Bu duruma insanlar büyük ilgi gösteriyor. İnanılmaz kalabalıklar ve kuyruklar oluşuyor.

İndirim kampanyaları ve insanlara tanınan güne özel avantajlardan dolayı alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. 1961 yılında yaşanan bu uzun kuyruklar ve alışveriş çılgınlığı kargaşaya sebep oluyor. 

Philadelpihia’da alışveriş edenler de dahil olmak üzere insanlar o denli yorgun düşüyor ki türlü kavgalar çıkıyor. O gün trafik kilitleniyor. Herkes kargaşanın ortasında kalıyor.

Bu hengamede kazalar yaşanıyor ve insanlar birbirlerini eziyorlar. Philadelpihia’nın en garip, en tekinsiz günlerinden biri yaşanıyor. Şükran Günü’nden sonra gelen ilk cuma gününe, Black Friday denilmesinin sebebinin yaşanan bu tuhaf gün olduğu söyleniyor. 

Black Friday geleneği ilk olarak Abd’de görülmüş. Hatta Black Friday isminin ilk defa Philadelpihia’da kullanıldığını biliyoruz.

Black Friday 1980’lere kadar Abd’de belli eyaletlerde ve bölgelerde uygulanıyor. 1990 yılından sonra yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmaya başlıyor. 2000’li yıllarla beraber neredeyse bütün ülkelerde kabul gören bir alışveriş geleneğine dönüşüyor. 

Teknolojinin gelişmesi ve internetten alışveriş yapmanın yaygınlaşmasıyla birlikte, her geçen gün Black Friday uygulamasına ilgi artıyor. Hatta Siber Pazartesi gibi benzer alışveriş gelenekleri oluşmaya devam ediyor. 

Black Friday 2023 Ne Zaman? 

Şükran Günü’nden sonra gelen ilk cuma Black Friday olarak kabul ediliyor. Bu artık bir geleneğe dönüşmüş durumda. 

Bütün markalar Black Friday öncesinde kendi indirim ve kampanyalarını internet aracılığıyla, reklamlarla duyuruyorlar. Mağazalarda, internet sitelerinde tüketiciye güne özel avantajlar sağlanıyor.

Black Friday ve Alışveriş Çılgınlığı

black-friday-nedir-2

Black Friday özellikle Abd’de çok ilginç geçiyor. Televizyonlarda gördüğümüz mağazanın açılmasıyla içeriye giren yüz binlerce insan, ürünleri almak için adeta savaş veriyor. 

Abd’de mağazalar açılmadan önce, mağazaların dışında çadır kuran insanlar bile var. Özetle tüm dünya Black Friday uygulamasına özel bir ilgi gösteriyor. Özellikle teknolojik aletler ve giyim kuşam kategorisindeki ürünler, tabiri caizse kapış kapış satılıyor.

Bu avantajlarla dolu günün bir alışveriş çılgınlığına dönüşmemesi önemli. İhtiyacınız olmayan şeyleri, öylesine satın almaktan kaçınarak günü daha amacına uygun şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca önceden bir ihtiyaç listesi yaparsanız işiniz oldukça kolaylaşacaktır. 

Black Friday uygulamasında ürünler çok çabuk tükendiği için önceden liste hazırlarsanız alabilme şansınız artar. Şimdiden keyifli alışverişler! 

Yolcu360 Efsane Bahar İndirimi Başladı!

24-27 Mart tarihleri arasında yapacağınız tüm yurt içi ve yurt dışı kiralamalarınızda liste fiyatı üzerinden %70 indirim fırsatından yararlanmak için Efsane Bahar İndirimi kampanya sayfasını ziyaret edebilirsiniz!

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle