Yolcu360 Blog
Bitlils Adilcevaz Kalesi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bitlis Adilcevaz Kalesi / Adilcevaz Kef Kalesi

Bitlis Adilcevaz Kalesi / Adilcevaz Kef Kalesi

Doğu Anadolu‘nun tarihi zenginliğini ve doğa harikalarını birleştiren Bitlis, tarih boyunca farklı medeniyetlere misafirlik etmiş. 7000 yıllık geçmişi ile ön plana çıkan şehrin her köşesinde kendine has kültürel bir atmosfer var.  Ağrı, Muş, Van ve Batman ile komşu olan Bitlis’in Adilcevaz ilçesini araba kiralama seçeneklerinden faydalanarak keşfetmeye ne dersiniz? Bitlis gezilecek yerler kapsamında Bitlis Adilcevaz Kalesi / Adilcevaz Kef Kalesi yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Bitlis Adilcevaz Kalesi

Bitlis Adilcevaz Kalesi, Azerbaycan şahlarından İran Şahı Tacettin Alişan tarafından sarp kayalar üzerine kurulmuş. Kale yapımında kesme taşlar kullanılmış.  İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan meydana gelen Bitlis Adilcevaz Kalesi, 38 tane kuleye sahip. Ayrıca Bitlis Adilcevaz Kalesi içerisinde 70 ev, Süleyman Han Camii, cephane mahzeni, dizdar, su sarnıçları, buğday ambarları ve mehterhane kulesi bulunmakta. Bitlis gezilecek yerler arasında olan Bitlis Adilcevaz Kalesi’ni görmeden Bitlis turunuzu sonlandırmamanızı öneririz.

Adilcevaz Kalesi Hakkında

Bitlis Adilcevaz

Günümüzde sadece kalıntıları mevcut olan kalenin içinde, Davullu mağarası yer almakta. Bitlis efsanesine göre Hz. Ali konaklamak için atıyla bu mağaraya çıkmış ve burada kalmış. Bitlis efsaneleri arasında dilden dile yayılmış olan bu rivayet doğru mu bilemeyiz. Ama mağara içinde at nalı izleri var ve bu izler sayesinde mağaraya ulaşılabiliyor. Kültür turizmi kapsamında Bitlis Adilcevaz Kalesi ziyaret edilebilir. Bitlis Adilcevaz Kalesi nerede diye merak edenler için Bitlis ilinin Adilcevaz ilçesinde bulunmaktadır. Bitlis’e hava yolu ile ulaşım sağlayacaksanız Van Havalimanı araç kiralama fiyatlarına göz atabilir ve belki de seyahatinizi Doğu Anadolu turu olarak değiştirebilirsiniz. 🙂

Adilcevaz Kef Kalesi

Adilcevaz Kef Kalesi tarihine bakılırsa Orta Demir Çağı’nda Urartular tarafından yaptırıldığı görülür. Van gölü yakınında yer alan kale günümüzde Haldi Kenti ismi ile de bilinmekte. Kale içerisinde kabartmalar bulunmuş.  Van Müzesi’nde sergilenmekte olan Adilcevaz kabartması olarak bilinen kabartmaların üzerinde bir boğa üzerinde ayakta duran Tanrı Teişeba betimlemesi mevcut. Kef Kalesi nerede: Adilcevaz’ın 6 kilometre uzaklığında volkanik bir tepenin üzerine kurulmuş. Van merkez üzerinden Bitlis’e ulaşmak isteyen gezginler, Van araç kiralama fırsatlarından faydalanabilirler.

Bitlis gezi rehberi

Bitlis’e gelmişken buraları gezmeden geri dönmemenizi öneririz 🙂

  • Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olan Ahlat mezarları‘nı kültür turizmi listenize mutlaka eklemelisiniz. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesi kapsamına dahil edilen Ahlat Selçuklu mezarlığı tarihçesi 12. ve 13. yüzyıla dayanmakta.
  • Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü’nde piknik yaparak muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
  • İki sevgilinin aşkına ve hazin sonuna şahit olan Süphan Dağı‘nın kırmızı gelincik çiçekleri arasında dolaşabilirsiniz.
  • 2005 yılında açılan Bitlis Etnografya Müzesi‘ne giderek, Bitlis’in tarihini ve kültürünü daha iyi tanıyabilirsiniz.
  • Bitlis Ahlat Müzesi‘nde Urartu dönemine ve Roma dönemine ait eserleri gezebilirsiniz.
  •  Muş araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak, 1898 yılında İtalyan bir mimara inşa ettirilen Küfrevi Türbesi‘ne kolaylıkla ulaşabilir ve Bitlis’in inanç turizmine tanıklık edebilirsiniz.

Doğu Anadolu için rota önerileri

Yorum ekle