Yolcu360 Blog

Bir sevgi şehri: Kastamonu

Kastamonu’yu farklı bir gözle görmeye hazır mısınız? Gerçek bir gezgin sadece güzel yerleri gezip, manzaraları ve tarihi yerleri keşfetmez. En güzel duyguları ve hisleri de bulup çıkartır. Kastamonu gezginler için muhteşem mimarisi, tadı damaklarda bırakan mutfağı ve eşsiz doğasıyla tam bir cennet. Ancak bu güzel şehirde bundan çok daha fazlası var. Bir şehri şehir yapan şey nüfusu ve mimarisi değil, kültürüdür. Kastamonu da hayvan sevgisiyle kültürünü en güzel yansıtan şehirlerimizden biri. Bu sefer sizler için farklı bir rehber hazırladık ve kediler – kuşlar için yapılan minik konakları mercek altına aldık.

Türkiye’de örnek olarak gösterilebilecek bir geçici hayvan bakım evine sahip olan Kastamonu’da belediye, 2017 yılında attığı adımlarla hayvan sevgisini bir tık daha öteye taşıdı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi pek çok büyük şehirdeki belediyeler de hayvanlara bakım evleri ve barınaklar sağlıyor, sokaklara beslenme ve barınma noktaları kuruyor. Peki Kastamonu ‘yu bu noktada özel kılan şey ne?

 

Estetik dokunuş: Kastamonu Kedi Konakları

Sokaklarda görebileceğini kedi evleri, öyle alışıla geldik standart kutular değil. Kastamonu Belediyesi bu noktada şehrin dokusuna çok güzel uyum sağlayan bir çalışma yapmış ve konaklarıyla ünlü o güzel sokakları kedi konakları, kuş konakları ile donatmış. Bu estetik dokunuş aslında bütün belediyelere örnek olacak türden. Neden Kapadokya’da kedilere özel peribacaları olmasın ya da Alaçatı’da kedilere özel mimari dokuya uygun kutular kullanılmasın, diye düşünmeden edemiyor insan.

En iyi örnek atalarımızdan: Kuş evleri

Osmanlı Devleti, pek çok alanda çağının ilerisinde olduğu dönemler yaşamış olmasıyla tarihe büyük izler bırakmıştır. Kastamonu’nun kedi konaklarının atası diyebileceğimiz çalışmalar da Osmanlı mimarisinde karşımıza çıkar: Kuş evleri. Osmanlı mimarları cami ve konak inşaatlarında doğaya duydukları saygının bir göstergesi olarak, mimari dokuyu bozmadan kuş evleri yapmışlar ve bunları şehrin dokusuna nakış gibi işlemişlerdir. Bu insanlar ile hayvanların bir arada uyum içerisinde nasıl yaşayabileceğine dair en güzel örneklerden biridir.

Kastamonu’yu bir sonraki gezinizde fotoğraf makinelerinizi biraz aşağı indirerek minik dostlarımızın da konaklarını görüntüleyip paylaşmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü sevgi paylaştıkça büyüme özelliğine sahip bir duygudur.

Kastamonu’yu hakkını vererek gezmek için ise en uygun fiyata kiralık araç bulabileceğiniz Yolcu360’a bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

 

Yorum ekle