Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bir Ege rüyası: Alaçatı gezi rehberi / Çeşme / İzmir

Bir Ege rüyası: Alaçatı gezi rehberi / Çeşme / İzmir

Her ne kadar son yıllarda pahalı bir tatil noktası olarak anılsa da Alaçatı her kesimden tatilcinin vazgeçemediği bir beldemiz. İzmir sınırları içerisinde yer alan Alaçatı’yı sizin için Instagram’ın fenomen seyyahlarından Gezgininayakizleri hesabının sahibi Cüneyt Durhan gezdi, gördü ve kaleme aldı. İşte yolu bu yaz Ege’den geçenlerin kesinlikle göz atması gereken Alaçatı gezi rehberi…

Alaçatı, İzmir’in en güzel sahil kasabalarından birisi. Bölgeye sık sık gelmeme rağmen bu gezimde tatlı bir heyecan vardı. Çünkü Alaçatı’yı daha önce görmemiştim. Bu sefer olacak diye biraz inat edince kendimi bu harika yerde buldum. Alaçatı gezilecek yerler bakımından oldukça zengin, girişte yol ayrımından sonra sizi ilk karşılayan tepedeki 3 yel değirmeni olacak. Yel değirmenlerinden aşağıya doğru sallandığınızda sol tarafta yemekçiler size karşılayacak.

Önce Kumrucu Şevki’de kumrumu yiyip üstüne tatlı için hemen az ilerisindeki ülkemizin en iyi 10 dondurmacısından birisi seçilen Tarihi Rumeli Pastanesi’nde dondurmamı yedim. Kumrucu Şevki’de kumrunun yanına bir içecek ile birlikte hesap 15TL geldi. Yemek sonrası yapılacak en iyi şey kendinizi Alaçatı sokaklarına atmak olacak.

Alaçatı sokaklarının göz alıcı taş kaldırımları, taş binaların birbirinden ilginç tabelaları, farklı kapı renkleri ve duvar yazıları insanı farklı bir dünyaya götürüyor. Her bir sokağı tarihe tanıklık eden Alaçatı’da, benim gibi saatlerce bıkmadan gezebilir, mübadele zamanı göç eden Rumların mistik havasını hissedebilirsiniz.

Alaçatı’da mutlaka görmeniz gereken bir nokta

Alaçatı’da en çok dikkatimi şey ise kasaba merkezindeki cami oldu. Kilise olarak inşa edilen ibadethane daha sonra camiye dönüştürülmüş. Dinler arası hoşgörünün en güzel örneği olan ibadethanede günümüzde hem müslümanlar hem de hristiyanlar aynı çatı altında ibadet edebiliyor. Dışarıdan bakılınca mimarisini Ayasofya’ya benzettiğim ibadethanenin içi beni ayrıca büyüledi. Girişin sol tarafındaki kilise zamanından kalan vitvay ve ikonalar çok etkileyici, önlerine müslümanların ibadetleri sırasında rahatsızlık duymaması için kocaman bir perde çekilmiş. Yolunuz buraya düşerse mutlaka ziyaret edin derim.

İbadethanenin hemen arkasındaki su kooperatifinin mezat alanında her sabah denizden toplanan balıklar kocaman mermerlerin üzerinde sergilenerek satılıyormuş, mezat saat 11:00’de, bir göz atabilirsiniz. İbadethane tarafındaki sokakta bulunan İmren Pastanesi’nin tatlı mı tatlı damla sakızlı muhallebisini denemeyi unutmayın, bu eşsiz lezzetin porsiyonu 9TL. Ayrıca mekanın harika dekoru ve noltaljik tabelası da ilginizi çekecektir. Bu sokak üzerindeki duvar ve kapılarda göreceğiniz şiirler, sözler, renkli kapılar ve birbirinden farklı tabelalar en az benim kadar sizin de dikkatinizi çekecektir.

Ege’nin Güzel Kasabası: Alaçatı

Hacı Memiş Mahallesi, kasabanın en ilgi çekici sokaklarına sahip, benim çok hoşuma gitti. Mahallenin arnavut kaldırımlarında yürüyüp taş binalarını seyrederken zamanda yolculuk yapıyor gibisiniz. Eğer fotoğraf çekmeyi seviyorsanız burası tam sizlik. Taş sokaklarındaki tarihi yapıları, rengarenk boyalı evleri, işlemeli kapıları, ilginç dekorasyonlu işletmeleri bu kasabayı harika kılıyor. Emekliliği burada yaşar mıyım bilmiyorum ama zıkça ziyaret edeceğim kesin. Bölgede Çeşme, Efes gibi pek çok popüler nokta bulunmakta bu sebeple yola çıkmadan önce Yolcu360’ın kiralık araç fiyatları‘na bir göz atmakta fayda var. Böylece rahatlıkla çevreyi gezerken, dolu dolu bir tatil yapma olanağınız da olacaktır. Eğer İzmir’e uçak yoluyla gelmeyi düşünüyorsanız İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama sizin için iyi bir alternatif olabilir.

Alaçatı’da Yapmadan Dönmemeniz Gereken 5 Şey;

  • Hacı Memiş Mahallesi’ni gezmeden,
  • Kumrucu Şevki’nin leziz kumrusunu yemeden,
  • Nisan ayında Ot Festivali’ne katılmadan,
  • Tarihi Rumeli Pastanesi’nde sakızlı muhallebi yemeden,
  • Pazaryeri Cami’ni ziyaret etmeden dönmeyin.

Keşfetmeniz dileğiyle…

Yazarımızın Ege bölgesi hakkındaki yazılarını gezi rehberinden inceleyebilirsiniz.

Yorum ekle