Yolcu360 Blog
beypazari-6.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Ankara Beypazarı’nda Görmeniz Gereken 7 Yer

Ankara Beypazarı’nda Görmeniz Gereken 7 Yer

Sizler de sıcaklardan bunaldıysanız, evde oturmak yerine şehirden uzak bir yerlerde havanız değişsin, yöresel tadımlar yapalım istiyorsanız Beypazarı sizleri bekliyor. İlçe tarihi ipek yolu üzerinde yer alıyor. Bu sebeple tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İlçe de bu önemin farkında. Attığınız her adımda tarihi konaklar, dar tarihi sokaklar karşılıyor sizi. Sokakları yaşayan bir müze gibi. 

Beypazarı’na Nasıl Gidilir?

Ankara’ya 98 km uzaklıkta olan Beypazarı, başkentin hem tarihi hem konumu itibari ile göz dolduran bir ilçesi. Beypazarı’na ulaşım için araç kiralayarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yolcu360’ın Ankara araç kiralama seçeneklerini inceleyebilir, size en uygun arabayı, en avantajlı fiyatlarla kolayca kiralayabilirsiniz.

Ankara Beypazarı Gezilecek Yerler

Tarihi İpek Yolu üzerindeki Beypazarı birçok medeniyetten izler taşıyor. Tarihi kalıntılara da ev sahipliği yapan Beypazarı’nda 2022 senesi başında herkesi şaşırtan bir olay yaşandı. Yöredeki Kirmir Çayı üzerindeki 86 yıllık Beypazarı Gömleksiz Köprüsü çalındı. Evet yanlış okumadınız, köprü hurdacılar tarafından sökülerek çalındı. İşte Beypazarı gezilecek yerler listemizden üzülerek  çıkardığımız Gömleksiz Köprüsü dışında yörede görmeniz gereken yerler:

Yaşayan Müze Konakları

beypazari

Yüzlerce yıl öncesi nasıl bir yaşam varmış, insanlar evlerinde neler yapıyormuş merak ediyorsanız mutlaka Beypazarı’nda yaşayan müze konaklarına girmenizi tavsiye ederiz. Kimi zaman bir masal seslendiriyor görevliler, kimi zaman ev içindeki sohbetleri canlandırıyorlar. Odaların düzeni, mutfak eşyaları, çocukların oyuncakları size her şeyi ile o zamanları yaşatıyor. 

Sultan Alaaddin Camii

beypazari-1.jpg

Beypazarı Alaaddin Camii gezmeye değer gezi adreslerinden biri. Merkezde bulunan güzel bir Selçuklu camisi, kesme taştan ve ahşap bir tavandan oluşuyor. Buraya gelen yerli ve yabancı turistler Alaaddin Camii’ni gezerek fotoğrafını çekiyorlar. Birden fazla medeniyetin kültürel değerlerini taşıyan cami çok güzel işlemeleri ve detayları ile göze çarpıyor. 600 yıla yakındır yaşayan bir çınar ağacı da caminin önünde sizi karşılıyor. Caminin taş duvar tasarımı sayesinde  kışın soğuk havalarda içerisi sıcak, yazın sıcak havalarda ise cami çerisi serin oluyor.

Beypazarı Çarşıları

beypazari-3

Kadınların tamamen hayatın içinde olduğu bir yeri gezmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Beypazarı, her karış toprağında kadınların alın terinin bulunduğu bir merkez. Çarşılarında sergilenen her ürün neredeyse onların ellerinden çıkma. 80 katlı baklava da bunlardan bir tanesi. Görsel ve lezzet şöleninin bir arada sunulduğu bu baklavalar, işte bu üreten kadınların elinden çıkıyor. Üstelik sadece baklavası değil tarhanası, havucu, yaprak sarması, yaban mersini suyu, karadut suyu da ilçenin meşhur olan tatları. Tüm geziniz boyunca verilen ikramlar sayesinde ağzınız boş kalmıyor. Ayrıca bir de ilçeye özel tereyağlı Beypazarı kurusu var ki, tarif edilemeyecek bir lezzet. Özetle coğrafi işaretli bu lezzetin bağımlılık yapması muhtemel bir durum.😊 

Ayrıca Beypazarı’nda el sanatları çok gelişmiş. İlçe meydanında yaptığınız gezi boyunca her yerde ellerinde işleri ile meşgul kişileri görebiliyorsunuz. Yapılan el işçiliği ürünleri satışa da sunulmuş. Gümüş ve bakır işçiliği ile elde edilen hediyelik eşyalar onlarca gümüş dükkanlarının bulunduğu bir handa satışa sunuluyor.

Beypazarı Maden Suyu Fabrikası

beypazari-3 (1)

Gezinizde maden suyu fabrikasına mutlaka yer ayırmalısınız. Türkiye’nin çok bilinen meşhur maden suyunun buradan çıkarılıyor olması ilçeyi daha bir popüler hale getiriyor. Fabrika maden suyunun çıktığı yerde. Dolayısıyla sizde fabrikada gezinizi tamamladıktan sonra ilk çıkış yeri olan yerde doğal maden suyu içerek dinlenebilirsiniz. Ek olarak Türkiye’den dünyaya dağılan bu maden suyu birçok rahatsızlığa iyi gelmesi ile meşhur.

İnözü Vadisi

beypazari0 (1)

İlçenin sınırları içinde doğa harikası İnözü Vadisi bulunmakta. Vadiyi coşturan İnözü Çayı temmuz ayına kadar akıyor. Havaların iyice ısınması ile beraber bu çay da ne yazık ki kuruyor. Bol yeşilliği ve endemik bitki türleri ile tarihte çoğu hastalıklara iyi gelen ilaç bitkileri de bu vadiden toplanırmış. Şimdilerde ise doğa ve içinde bulanan mağaralar ile turistlere güzelliklerini gösteriyor. Üstelik bu vadi Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası kapsamında, doğal ve arkeolojik sit alanı olarak koruma altında. Ayrıca vadide gezinirken oturup doğanın tadını çıkarabileceğiniz ve yöresel yemekleri tadabileceğiniz tesisler de bulunmakta.

Tarihi İpek Yolu Hanları

beypazari-4

Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği ilçede sokaklar tarihi han ve konaklar ile dolu. Bu konaklar aslına uygun bir şekilde korunurken aynı zamanda şehre gelen turistlerin ihtiyaçlarının karşılanması için başka başka değerlendiriliyor. Eğer yokuş üzerine kurulu ilçeyi gezerken yorulursanız bu hanların çoğunun altındaki restoran ve kafelerde dinlenebilirsiniz. Ayrıca bu tarihi restoranlarda güzel yemeklerin tadına bakmazsanız sonrasında üzülebilirsiniz. Bizim gezimiz boyunca bizi en çok mutlu eden nokta, hanların altındaki kahve evleri oldu. İlçeyi tepeden gördüğünüz bu yerler tam anlamıyla gezinizi taçlandırıyor. Şehir gürültüsünden uzak, tarih ile iç içe kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Özetle eğer bir günlük gezi bu ilçe için bize az gelir diyorsanız, tarihi han otellerinde kalarak gezinizi uzatabilirsiniz.

Beypazarı Dokuma Tezgahları

İlçede dokuma sanatından ortaya çıkan ürünler hala kullanılıyor. Suni ipek, pamuk ipliği ve yün ipliği kullanılarak elde edilen sanat, bir aile mesleği olarak devam ettiriliyor. Dokuma tezgahlarında kıldan kumaşlar dokunarak ve kışın giyilecek şalvar, yelek gibi giysiler dikiliyor. Ayrıca Beypazarı’nda “ipekli bürgü” yöreye özgü dokuma olduğundan oldukça büyük önem taşıyor. Geziniz süresince bu güzel sanat ile elde edilen ürünler her yerde karşınıza çıkıyor. Yemeniler, şalvarlar, sofra bezleri turistler tarafından oldukça ilgi görüyor. 

beypazari-5

 Ayrıca ilçede her yıl haziran ayının ilk haftasında “Geleneksel Tarihi Evler, El Sanatları, Havuç ve Güveç Festivali” düzenleniyor. Festivalde, konserler verilip, yöresel yemekler ve tatlılar tanıtılarak ilçenin daha çok turist çekmesi hedefleniyor.  

 

 

 

Yorum ekle