Yolcu360 Blog
Batmayan Sam hikayesi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Batmayan Sam ve İnanılmaz Hikayesi: Kediler Gerçekten de 9 Canlı!

Batmayan Sam ve İnanılmaz Hikayesi: Kediler Gerçekten de 9 Canlı!

Batmayan Sam hakkında ne biliyorsunuz? İnanılmaz hikayesini duydunuz mu? Batmayan Sam’in yaşamı; gemi kedileri hakkında ilginç bir hikayedir. İşte o ilginç hikayeyi sizin için araştırdık…

Antik Çağ dönemlerinden günümüze kadar süregelen bir gelenek bulunuyor. Bu gelenek aslında bir çeşit görev. Ticaret, keşif ve savaş gemileri seyahatleri boyunca geminin içerisinde bir kedi taşıyor. Gemilerin tamamında bu gelenek görülmüyor olsa bile birçok örneğine rastlamak mümkün.

Gemideki önemli görevlerden biri olan kemirgen imha etme görevi bu kediler sayesinde yapılabiliyor. Ahşap aksamlardaki, halatlardaki veya gıda stoklarındaki kemirgenler ürüyor ve birçok anlamda zarar verebiliyor. Bu zararın olası birçok tehlikeye yol açması mümkün. Örneğin geminin sağlıklı bir şekilde yoluna devam edebilmesi bu sorunun olmamasına bağlı.

Gemi personelinin hayatta kalabilmesi gıdaların korunabilmesine bağlı. Geminin iç tasarımında kullanılan aksamların zarar görmesi büyük masraflara yol açabiliyor. Bu ve benzeri sorunların önüne geçebilmek için yüzyıllardır gemilerde görevli kediler bulunuyor. Onlara gemi kedisi deniyor.

Gemi kedileri kemirgenler ile avlanarak olası zararların önüne geçiyor. Bu sayede denizcilerin seyahat boyunca yaşayabileceği sorunlar önlenebiliyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre görev için gemide bulunan gemi kedisi denizcilerin psikolojilerine de olumlu etki sağlıyor.

İşte gemi kedileri, bu şekilde yüzyıllardır görev yapıyor. Bu kediler arasında bir kedi var ki hikayesi tüm dünyada çok popüler hale geldi. O meşhur kedinin ismi Sam. Aslında doğduğunda ismi Oscar konuluyor. Fakat başına gelen tüm olumsuzlara rağmen hayatta kaldığı için ona bir lakap veriliyor.

Lakabı ise “Batmayan”. Batmayan Sam’in ünü başına gelen türlü talihsizliklere rağmen hayatta kalmayı başarmış olması. İçeriğimize başlık olan cümle de bu nedenle var. Batmayan Sam, herkese “kediler gerçekten de 9 canlı” dedirtiyor.

Aynı zamanda ismi Oscar olarak da bilinen Sam, 2. Dünya Savaşı döneminde görev yapması ve türlü talihsizliklerle karşı karşıya kalsa da her zaman hayata tutunmasıyla ün kazanıyor. Yazının devamında Batmayan Sam’in hikayesini tüm ayrıntılarıyla birlikte keşfedebilirsiniz.

batmayan sam ve hikayesi

Batmayan Sam Hikayesi

Batmayan Sam hikayesi 18 Mayıs 1941 günü başlıyor. İlk görevine bir savaş gemisi olan Bismarck’ta çıkıyor. O geminin tek kedisi olarak göreve başlıyor ve tüm mürettebat tarafından çok seviliyor.

Mola zamanlarında denizcilerle oyunlar oynuyor, onlarla birlikte yemek yiyor ve deniz manzarasını seyre dalarak uzun deniz mesafeleri kat ediyor. Fakat gemi ve denizciler için işler pek yolunda gitmiyor.

Oluşan fırtına ve korkunç dalgalar gemide ardı arkası kesilmeyen arızalara yol açıyor. Ardından Cebelitarık taraflarında bir denizaltı tarafından vurulan Bismarck gemisi 27 Mayıs tarihinde su almaya başlıyor.

Hızlı bir şekilde batıyor. Bu talihsizlik sonucu 2100 personelden yalnızca 115 kişi sağ kurtulabiliyor. Bu tüm denizciler ve insanlar için çok üzücü bir olay olarak tarihe adını yazdırıyor. Batan Bismarck gemisinin ardından uzaklarda bir ahşap parçasının üzerinde bir şey görülüyor.

Sonradan anlaşılıyor ki ahşap parçasının üzerinde hayatta kalan bir kedi var. O kedi elbette Sam. Gemiden sağ kurtulan 115 kişinin ardından Sam’in de hayatta kaldığı öğreniliyor. Ardından Sam’in başına gelen maceralar elbette bitmiyor.

Sam’in bir ahşap parçasının üzerinde kaldığını gören İngiliz mürettebatı onu alıyor. Böylelikle Sam bir diğer görevine başlamış oluyor.

batmayan sam ve denizciler

Batmayan Sam ve İkinci Görevi

Batmayan Sam Bismarck gemisinin başına gelen faciadan sonra kurtarma gemisine alınıyor. Ardından Sam’i çok seven personeller, onu başıboş bırakmak istemedikleri için başka bir gemiye almak istiyor.

Bu sayede Sam ikinci görevi olan bir uçak gemisinde göreve başlıyor. HMS Ark Royal 91 gemisinde göreve başlayan Sam yine uzun zamanlar gemi personelleriyle çok iyi anlaşıyor ve gemiyi kemirgenlere karşı savunuyor.

Mürettebat ile çok iyi anlaşan Sam’in hikayesi tüm gemiciler tarafından biliniyor. Ardından 13 Kasım 1941 günü HMS Ark Royal 91 gemisinin başına da bir facia geliyor. Bir denizaltı tarafından vurulan gemi batıyor.

Gemi çok yavaş bir şekilde battığı için mürettebat tahliye ediliyor ve kimse hayatını kaybetmiyor. Elbette Batmayan Sam bu faciada da hayatta kalmayı başarıyor. Bu olaydan sonra ikinci kez hayatta kalmayı başarıyor Sam.

batmayan sam

O Bir Efsane!

İngiliz yetkilileri Sam için bir toplantı yapıyor ve başına yeterince talihsizlikler gelen Sam’in artık görev yapmamasına karar veriyor. Deniz görevlerinden adeta emekli olan Sam Belfast’ta bir orduevine yerleştiriliyor. Hayatının geri kalanını o ordu evinde geçiren Sam’in hikayesi her yerde yazılıyor ve Batmayan Sam efsane oluyor.

Georgina Shaw-Baker isimli bir ressam Batmayan Sam’in hikayesinden çok etkilendiği için onun bir portresini yapmak istiyor. Yağlı boya tekniklerini kullanarak portresi çizilen Batmayan Sam portresi sayesinde daha da çok ünleniyor. Bu portrenin orijinal hali Greenwich’teki bir müzede sergileniyor.

Bir emekli denizci tarafından sahiplenilen Sam hayatının geri kalanını Belfast’ta geçiriyor. Oldukça zorlu görevlerde hayatta kalan, batan gemilerden kendini kurtaran Batmayan Sam hayatının geri kalanında daha sakin ve huzurlu bir şekilde yaşıyor.

Emekli denizcinin yanında yaşayarak 1955 yılına kadar hayatta kalıyor. Doğal bir ölüm sonucu 1955 yılında Sam hayatını kaybediyor. Onun bu hikayesi bütün denizciler tarafından biliniyor ve dilden dile aktarılmaya devam ediyor.

9 canlı kedi batmayan sam (1)

Unsinkable Sam ve Hikayesi

Başına gelen tüm olaylara rağmen hayatta kalmayı başarmış Sam’e bu başarıları nedeniyle çeşitli lakaplar takılıyor. Bu lakaplar “Batmayan Sam”, “Batırılamayan Sam” ve “Batmaz Sam” şeklinde. Fakat günümüzde en çok Batmayan lakabı kullanılıyor. İsminin İngilizcesi Unsinkable Sam olarak belirtiliyor.

İlk batan gemide hayatta kaldığı anın ölümsüzleştirildiği portre bir ahşap parçasının üzerinde masum bakışlarla objektife bakıyormuş hissi veriyor. Batmayan Sam resmi araştırması yaparak onun hikayesini pekiştirebilirsiniz. Farklı görevler yapan, bu görevler sonucunda başına ne gelirse gelsin hayatta kalmayı başarabilen Sam’in hikayesi gerçekten de bir mucize gibi.

Ama buna mucize demek yerine Sam’in muhteşem başarısı olarak değerlendirmek daha doğru oluyor. Gerçekten de kedilerin 9 canlı olduğunu düşündüren bu hikaye birçok insan için ilham olmaya devam ediyor.

Batmayan Sam: Herkese İlham Olan Hayatta Kalma Mücadelesi

Ne olursa olsun hayatta kalma mücadelesinin insanlarda, hayvanlarda canlı olan tüm varlıklarda geçerli. Başa ne gelirse mücadele edilmesi gerektiğini, hiçbir zaman pes etmemek gerektiğini anlatan Sam’in hikayesi birçok insan tarafından okunuyor.

Aynı zamanda dillere pelesenk olmuş kedilerin dokuz canlı olma meselesine de ikna edici bir kanıt olarak görülüyor. Batan iki gemide hayatta kalmayı başaran Batmayan Sam kedilerin gerçekten de 9 canlı olduğuna herkesi ikna ediyor.

Bu içerikte Batmayan Sam’in hikayesi için bir derleme sunduk. Batmayan Sam, 18 Mayıs 1941’de ilk defa adım attığı Bismarck gemisinden sonra uzun yolculuklar kat eden ve türlü zorluklarla karşılaşan bir gemi kedisi.

Gemi kedileri hakkında detaylı araştırma yapan kullanıcılar mutlaka Batmayan Sam ile karşılaşıyor. Antik Çağ’dan günümüze kadar birçok kedi çeşitli gemilerde görev aldı ve görevlerini başarıyla tamamladı. Aslında görevleri kemirgenleri avlamak olsa bile bu iş onlar için oldukça küçük bir iş.

Asıl başarıları aylarca seyahat eden gemi personellerinin psikolojilerine sağladığı olumlu anlamda birçok katkı sunmaları oluyor. Aylarca gemi personelleriyle oyunlar oynayan, kimisinin kucağında uyuyan, kimisine davranışlarıyla moral olan nice kediler var.

Dark Turizm konulu içeriğimizden devam etmeye ne dersiniz?

Yorum ekle