Yolcu360 Blog

Az Yakan Araba Kiralamak 

Az yakan araba kiralamak için hangi modelleri tercih etmek gerekir? Az yakan araba modelleri hangileri? Araba kiralamada yakıt masrafını kim öder? En az yakan kiralık arabalar hangileri… 

Az Yakan Araba Kiralamak 

Araç kiralama yaparken de yeni bir araba satın alırken de yakıt ekonomisi önemli bir konu başladı pek çok kişi kullanacağı aracın yakıt tüketimi konusunda cimri olmasını dolayısıyla masrafsız olmasını ister. Ancak genellikle yakıt tüketimi ile performans arasında zıt bir ilişki vardır. Son yıllarda motor teknolojisi eskiye oranla çok daha fazla gelişmiş ve çok güçlü motorları olan araçlar dahi oldukça az yakıt tüketecek şekilde optimize edilmiş olsa da maalesef hala söz konusu genelleme geçerlidir. İşte tam da bu nedenle araç satın alırken de araç kiralarken de tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz büyük önem taşır. Şimdi bunu biraz açalım:

Az yakan araba kiralamak üzere öncelikle aracın yakıt ekonomisi sizin için ne kadar önemli bunu düşünün. Aracın yakıt ekonomisi iyileştikçe motor gücü azalır be boyutu küçülür.  Bu nedenle büyük bir arabaya ihtiyaç varsa genellikle yakıt tüketimi de fazla olur. Hız ve performans isteniyorsa da yine çok fazla yakıt ekonomisi beklenmemeli. 

Nasıl Arabalar Az Yakar?

Süspansiyon sisteminin dengesi, elektrikli parçaların miktarı ve tükettiği enerji, lastiklerin durumu, motor yağ filtresinin durumu gibi pek çok teknik parça yakıt tüketimine etki eder. Yeni bir otomobille bunun aynı versiyonunun beş yıl kullanılmış olanı arasında yakıt tüketimi farkı olmasının nedeni budur. Parçalar eskidikçe motor daha fazla zorlanır ve daha fazla yakıt tüketir. 

Aracı kullanım biçimi de yakıt tüketim miktarına etki eder. Aşırı soğukta motor fazla zorlanır ve daha fazla yakar. Yokuş çıkarken araba her zaman daha çok yakar. Araca fazla yük konursa yine yakıt tüketimi artar. Sürekli fren-gaz yapmak, hızı sürekli değiştirmek, gaza fazla yüklenmek de tüketime etki eder. Uzun süre klima açma ya da camları açarak araba kullanma gibi alışkanlıklar da yakıt tüketimini bir parça arttırır. Araç kiralamada aşağıdaki maddelere dikkat almak faydalı olabilir. 

Burada yakıt tüketimi konusunda beş ana madde üzerinde durulabilir. Bunları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz. 

Yakıt Tüketim Şekli: Aracın dizel, LPG’li ya da benzinli olması ne kadar yakıt tüketeceğine etki etmez ancak ne kadar yakıt masrafı yapacağınıza etki eder. Bu nedenle LPG’li araç kiralama ya da dizel kiralama seçenekleri veya motor hacmi düşük benzinli araba kiralama seçenekleri tercih edilmelidir.

Aracın Boş Ağırlığı (büyüklüğü): Araba ne kadar hafifse o kadar motora az yük düşer. Bu da yakıt tüketimini azaltır.

Aracın Yükü: Araca fazla yük yüklerseniz yakıt tüketiminiz artar.

Aracın Motor Hacmi (Motor Gücü): Motor gücü fazla ise tüketim de fazladır.

Çekiş Sistemi- Şanzıman Tipi: Son yıllarda bu iş teknik anlamda öyle bir optimize edildi ki artık bu genellemeyi yapmak zor ama yine de manuel bir araba otomatik şanzımanlıya göre az yakar. 4×4 bir araba da önden çekişliye göre fazla yakar.

Özetle; yakıt deposu küçük olan motor hacmi (HP) düşük olan araçlar daha az yakar. Nissan Micra, Citroen C3, Ford Fiesta gibi seçenekler genellikle az yakar. SUV ve 4 çeker araçların çoğu da fazla yakar. Aracın karoser ağırlığı fazlalaştıkça yakıt tüketimi de artar. Bu nedenle genellikle az yakması için küçük araç tercih etmek faydalı olabilir. 

 

Yorum ekle